Η εμμηνόπαυση είναι μια φυσιολογική διαδικασία στη ζωή κάθε γυναίκας. Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης, η γυναίκα βιώνει ορισμένες αλλαγές στα επίπεδα των ορμονών, όπως των οιστρογόνων. Αυτή η ορμονική αλλαγή μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα ενοχλητικά συμπτώματα, όπως εξάψεις και νυχτερινές εφιδρώσεις, ανατομικές και λειτουργικές αλλαγές στον κόλπο καθώς και μειωμένη λίμπιντο, δυσκολία στην συγκέντρωση και στο multitasking, ακόμα και συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης. Κόπωση, αϋπνία, αύξηση βάρους και μυοσκελετικός πόνος επίσης εμφανίζονται πολύ συχνά κατά την εμμηνόπαυση. Έχουμε ωστόσο συμμάχους κατά αυτών των ενοχλητικών συμπτωμάτων; Κι όμως έχουμε… Ένας από αυτούς είναι φυσικά η άσκηση!

Ακολουθούν 7 τρόποι με τους οποίους η άσκηση βοηθά τις γυναίκες κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης:

#1 Η άσκηση βελτιώνει τον ύπνο

Η τακτική άσκηση βοηθά στη ρύθμιση του ύπνου, μειώνοντας τις νυχτερινές εφιδρώσεις και βελτιώνοντας την ποιότητά του.

#2 Μείωση του στρες και της ανησυχίας

Η άσκηση μπορεί να μας βοηθήσει να μειώσουμε το άγχος και το αίσθημα της ανησυχίας, βοηθώντας τις γυναίκες να αντιμετωπίζουν καλύτερα τις αλλαγές στη διάθεσή τους κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης.

#3 Διατήρηση του σωματικού βάρους

Η τακτική άσκηση βοηθά στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους, το οποίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης.

Οι ορμονικές αλλαγές καθιστούν ευκολότερη την αύξηση βάρους ακόμα κι αν προσέχουμε τη διατροφή μας.

Το σώμα αρχίζει να συσσωρεύει ευκολότερα λίπος στην κοιλιά καθώς και σπλαχνικό, το οποίο σχετίζεται με εμφάνιση νοσημάτων όπως ο σακχαρώδης διαβήτης.

#4 Ενίσχυση των οστών

Η γυμναστική, ιδίως η προπόνηση αντιστάσεων (όπως τα βάρη) , μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση των οστών και παράλληλα να μειώσει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης.

#5 Βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας

Η τακτική άσκηση μπορεί να βελτιώσει την καρδιαγγειακή υγεία και να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων.

#6 Τόνωση της διάθεσης και της αυτοπεποίθησης

Κατα τη διάρκεια της προπόνησης καθώς και μετά την ολοκλήρωσή της, παράγονται ορμόνες όπως οι ενδορφίνες που μας κάνουν να αισθανόμαστε ευδιάθετες και γεμάτες ευεξία.

#7 Μείωση των πιθανοτήτων εμφάνισης μυοσκελετικού πόνου

Πολλές γυναίκες κατά την εμμηνόπαυση εμφανίζουν μυοσκελετικούς πόνους ή παρατηρούν την αύξηση των επιπέδων του εαν υπάρχει από πριν.

Μέσω της άσκησης μπορούμε να μειώσουμε τα επίπεδα πόνου, αλλά και να προστατέψουμε τις αρθρώσεις μας.

Όσον αφορά τις πιο ευεργετικές μορφές άσκησης, η αερόβια, όπως το έντονο περπάτημα, η κολύμβηση, η ποδηλασία και η χοροθεραπεία είναι εξαιρετικά ωφέλιμες.

Αυτές οι μορφές άσκησης ενισχύουν το καρδιοαναπνευστικό σύστημα, βελτιώνουν την καρδιαγγειακή υγεία και ενισχύουν τη μυϊκή δύναμη.

Η συνιστώμενη δόση αερόβιας άσκησης για τις γυναίκες κατά την εμμηνόπαυση είναι περίπου 150 λεπτά μέτριας έντασης εβδομαδιαίως.

Φυσικά δεν πρέπει να παραλείψουμε και την προπόνηση ενδυνάμωσης δύο έως τρεις φορές την εβδομάδα. Είτε προτιμούμε τα βάρη είτε το pilates, από τη στιγμή που έχουμε εξωτερικές αντιστάσεις, ενισχύουμε την καλή λειτουργία του μυοσκελετικού συστήματος.

Είναι σημαντικό να προσαρμόζεται το είδος και η ένταση της άσκησης σύμφωνα με το ιστορικό, τις ατομικές ανάγκες και το επίπεδο φυσικής κατάστασης της κάθε γυναίκας.

Ποτέ δεν είναι αργά να ξεκινήσετε. Είστε μόνο μια απόφαση μακριά από τα αμέτρητα οφέλη που έχει να σας προσφέρει η καθημερινή άσκηση!