Αν η διάθεση σας για σεξ είναι μειωμένη το τελευταίο διάστημα, τότε ίσως για αυτό να ευθύνεται η μειωμένη σας λίμπιντο.

Η λίμπιντο αποτελεί τον παράγοντα που κρίνει τη διάθεσή μας για σεξουαλική επαφή. Θεωρείται θεμελιώδης πτυχή της ανθρώπινης συμπεριφοράς και προσωπικότητας και για τον λόγο αυτό έχει μελετηθεί πολύ από τον κλάδο της ψυχολογίας.

Η λίμπιντο μπορεί να διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο, ακόμη μπορεί να διαφέρει από μέρα σε μέρα ή και από ώρα σε ώρα και οι παράγοντες που την επηρεάζουν είναι ποικίλοι.

Αν και η χαμηλή λίμπιντο δεν επηρεάζει την υγεία κάποιου ατόμου, μπορεί να μειώσει την αυτοπεποίθηση του, καθώς και να του δημιουργήσει πρόβλημα στη σχέση του. 

Οι λόγοι που έχετε μειωμένη λίμπιντο

Η χαμηλή λίμπιντο δεν μπορεί να διαγνωστεί κλινικά, και καθώς τα επίπεδά της είναι διαφορετικά για τον κάθε άνθρωπο είναι δύσκολο να περιγράψουμε πως μοιάζει. Ωστόσο μερικά κοινά χαρακτηριστικά της μπορεί να είναι:

  • Μειωμένη επιθυμία για σεξ
  • Λίγες ή καθόλου σεξουαλικές φαντασιώσεις
  • Ανησυχία και άγχος για την μειωμένη σεξουαλική διάθεση

Τι είναι όμως αυτό που μπορεί να μειώσει την λίμπιντο; Μπορεί να οφείλεται σε έναν παθολογικό παράγοντα, για παράδειγμα μια πάθηση, σε έναν ψυχολογικό παράγοντα, όπως το άγχος, η θλίψη, προβλήματα στη σχέση σας, σε έναν σωματικό, όπως ο πόνος κατά τη διάρκεια του σεξ.

Η σεξουαλική σας διάθεση μπορεί να έχει επηρεαστεί και από κάποια φαρμακευτική αγωγή. 

Πως μπορείτε να την ενισχύσετε με φυσικούς τρόπους

Αν η μειωμένη σας σεξουαλική διάθεση είναι κάτι που σας προβληματίζει υπάρχουν φυσικοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να την ενισχύσετε. 

Διαχειριστείτε το άγχος

Ποιος έχει όρεξη για σεξ όταν έχει άγχος; Αν όχι κανείς, τότε σίγουρα πολλοί λίγοι!

Δεν είναι απλά μια θεωρία, αλλά και μια επιστημονική αλήθεια καθώς έχει φανεί ότι το άγχος επιδεινώνει τη σεξουαλική δυσλειτουργία. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι αγχωδών διαταραχών και μας επηρεάζουν με ποικίλους τρόπους.

Μερικοί τρόποι διαχείρισης του άγχους είναι ο διαλογισμός, οι τεχνικές αναπνοής και γείωσης, η γυμναστική, αλλά ακόμη και οι αγκαλιές με τον σύντροφο σας, οι οποίες όχι μόνο θα μειώσουν το στρες, αλλά θα σας φέρουν και πιο κοντά. 

Βελτιώστε την ποιότητα του ύπνου σας

Ο καλός ύπνος βελτιώνει την συνολική διάθεση ενός ατόμου, τα επίπεδα ενέργειάς του, αλλά ακόμη και την σεξουαλική του διάθεση.

Σύμφωνα μάλιστα με μια μικρή έρευνα, οι γυναίκες που κοιμήθηκαν περισσότερο το βράδυ, την επόμενη ημέρα η σεξουαλική τους διάθεση ήταν αυξημένη. 

Ασκηθείτε τακτικά

Ναι, η τακτική γυμναστική μπορεί να ωφελήσει ακόμη και τη σεξουαλική σας ζωή, όπως υποστηρίζει επιστημονική μελέτη.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους η άσκηση βελτιώνει τη σεξουαλική διάθεση ενός ατόμου και μερικοί από αυτούς είναι η θετική εικόνα του σώματος, η βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας και της διάθεσης, η αύξηση της δραστηριότητας του συμπαθητικού νευρικού συστήματος και η βελτίωση του ενδοκρινικού συστήματος.

Βρείτε λοιπόν, την μορφή άσκησης που ταιριάζει σε εσάς και δεν θα το μετανιώσετε.

Μειώστε την κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα

Πιθανόν μετά την κατανάλωση αλκοόλ η σεξουαλική σας διάθεση μπορεί να είναι ανεβασμένη, ωστόσο το συναίσθημα αυτό είναι προσωρινό.

Το αλκοόλ μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο σε μέρη του σώματος που είναι σημαντικά για τη σεξουαλική λειτουργία και διάθεση, για τη ροή του αίματος αλλά και τη λειτουργία των οργάνων.

Το κάπνισμα επίσης έχει αρνητικό αντίκτυπο στο καρδιαγγειακό σύστημα ενός ατόμου. Η υγεία της καρδιάς είναι σημαντική για την καλή σεξουαλική λειτουργία.

Προσθέστε στη διατροφή σας τρόφιμα που αυξάνουν τη λίμπιντο

Η τήρηση μιας θρεπτικής διατροφής μπορεί να ωφελήσει τη σεξουαλική διάθεση των ανθρώπων προωθώντας την καλή κυκλοφορία και βελτιώνοντας την υγεία της καρδιάς.

Η κατανάλωση μιας διατροφής πλούσιας σε λαχανικά, χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη και υψηλής περιεκτικότητας σε άπαχες πρωτεΐνες μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη διαταραχών που επηρεάζουν τη λίμπιντο.

Τα αφροδισιακά τρόφιμα δεν είναι απλά ένας μύθος και μπορούν πράγματι να σας ευνοήσουν.

Δοκιμάστε λοιπόν να προσθέσετε στην καθημερινή σας διατροφή τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο, οι οποίες ρυθμίζουν την τεστοστερόνη και την αντοχή, όπως τα στρείδια, το κόκκινο κρέας και τα κουκουνάρια.

Τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα όσπρια, ενισχύουν την αντοχή και την κυκλοφορία του αίματος ενώ οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή, όπως τα εσπεριδοειδή, οι πιπεριές, το τσάι και το κακάο βοηθούν στην πρόληψη της σεξουαλικής δυσλειτουργίας.