Γνωρίζουμε εδώ και καιρό ότι η γυμναστική μπορεί να μειώσει την πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων επηρεάζοντας παράγοντες κινδύνου όπως τα λιπίδια του αίματος, η υψηλή αρτηριακή πίεση και η αρτηριακή δυσκαμψία.
Τώρα ερευνητές από το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης αποκαλύπτουν ότι η προστατευτική της δράση μπορεί να οφείλεται εν μέρει και στο γεγονός ότι μειώνει την εγκεφαλική δραστηριότητα που συνδέεται με το άγχος.
Τα ευρήματα της μελέτης, η οποία δημοσιεύθηκε στο Journal of the American College of Cardiology, θα μπορούσαν να εξηγήσουν γιατί τα άτομα με κατάθλιψη – η οποία είναι γνωστό ότι σχετίζεται με το στρες – φάνηκαν να έχουν τα μεγαλύτερα καρδιαγγειακά οφέλη.
Πώς μας βοηθά η γυμναστική
Για να διερευνήσουν το ζήτημα, οι ερευνητές μελέτησαν ιατρικά αρχεία 50.000 ασθενών από την Mass General Brigham Biobank που είχαν συμμετάσχει σε μια έρευνα σχετικά με τη σωματική τους δραστηριότητα. Στους 774 έγιναν επίσης απεικονίσεις του εγκεφάλου και μετρήσεις της εγκεφαλικής τους δραστηριότητας που σχετίζεται με το στρες.
Η μέση διάρκεια της παρακολούθησης ήταν τα 10 έτη. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το 12,9% των ανθρώπων εμφάνισε καρδιαγγειακή νόσο.
Ωστόσο, όσοι πληρούσαν τις συστάσεις των ειδικών για φυσική δραστηριότητα είχαν 23% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και εμφάνισαν επίσης χαμηλότερη εγκεφαλική δραστηριότητα που σχετίζεται με το στρες.
Αυτό θα μπορούσε να οφείλεται, σύμφωνα με τους ερευνητές, στην βελτιωμένη λειτουργία του προμετωπιαίου φλοιού, την περιοχή του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για την λήψη αποφάσεων και τον έλεγχο των παρορμήσεων ενώ ρυθμίζει και τις αντιδράσεις μας στο στρες.
Πώς θα ξεκινήσετε
Ειδικά εάν είστε αρχάριοι, είναι σημαντικό να ξεκινήσετε με ένα ήπιο πρόγραμμα άσκησης, αφού πάρετε το “πράσινο” φως από τον γιατρό σας. Ο στόχος, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι τα 150 λεπτά αερόβιας γυμναστικής μέτριας έντασης την εβδομάδα ή περίπου τα είκοσι λεπτά την ημέρα.
Το τρέξιμο, το τζόκινγκ, το κολύμπι, το περπάτημα σε ανηφόρα είναι όλες καλές επιλογές που θα κάνουν την καρδιά σας να χτυπά πιο έντονα, δυναμώνοντάς την.
Για να ξεκινήσετε δοκιμάστε να βγαίνετε πιο συχνά για περπάτημα, κάνοντας στην αρχή πιο σύντομους και σταδιακά πιο μεγάλους περιπάτους. Στην συνέχεια μπορείτε να δοκιμάσετε το τρέξιμο ή το ποδήλατο, την κωπηλασία ή το aqua aerobic, όποιο είδος άσκησης σας αρέσει περισσότερο, μιας και η καλύτερη γυμναστική είναι αυτή που θα κάνετε με συνέπεια.
Ξεκινήστε κάθε προπόνηση αφιερώνοντας 5-10 στην προθέρμανση και στην συνέχεια αυξήστε σταδιακά τον καρδιακό σας ρυθμό. Μην ξεχνάτε να ολοκληρώνετε κάθε σας προπόνηση με αποθεραπεία, το γνωστό “cool down“, ενσωματώνοντας ήπιες διατάσεις για να τεντώσετε τις μυικές ομάδες που έχετε δουλέψει.
Για την καλή σας απόδοση κομβικής σημασίας είναι και η ισορροπημένη διατροφή. Ενσωματώστε στα γεύματά σας φρέσκα φρούτα και λαχανικά, που θα τροφοδοτήσουν το σώμα σας με τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και παραμείνετε ενυδατωμένοι.