Το λεξικό του TikTok
Bed rotting
Όταν κάποιος περνάει υπερβολικά πολύ χρόνο στο κρεβάτι του.
Ενδεχομένως να υπάρχουν προβλήματα υγείας που ευθύνονται για αυτό το αίσθημα κόπωσης και έλλειψης ενέργειας κατά τη διάρκεια της ημέρας, όπως η αναιμία, ο θυρεοειδής ή ο χρόνιος πόνος. Γι’ αυτό, αν παρατηρήσετε ότι η επιθυμία σας να μείνετε όλη μέρα ξαπλωμένοι γίνεται επίμονη, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, ο οποίος μπορεί να σας καθοδηγήσει κάνοντας τις απαραίτητες εξετάσεις.
Έχει συμβεί σε όλους μας να νιώθουμε κουρασμένοι και ότι δεν διαθέτουμε ψυχική ενέργεια. Εάν η θλίψη ή το άγχος σας επιμένει είναι πολύ σημαντικό να μιλήσετε με έναν γιατρό ή επαγγελματία ψυχικής υγείας που θα πραγματοποιήσει ακριβή διάγνωση, ώστε να λάβετε την κατάλληλη θεραπεία.
Cozy cardio
Το «cozy cardio» αφορά ασκήσεις χαμηλής έντασης που κάνουμε στο σπίτι σε συνδυασμό με συνήθειες αυτοφροντίδας. Περιλαμβάνει άνετα ρούχα, χαμηλό φωτισμό, μια αγαπημένη ταινία ή τηλεοπτική εκπομπή, μουσική, ακόμα και αρωματοθεραπεία.
Η γοητεία του φαίνεται να έγκειται στο ότι προωθεί τη σωματική δραστηριότητα ως κάτι ευχάριστο και όχι ως μια αγγαρεία που πρέπει και σήμερα να γίνει.
Fexting
Πολλά ζευγάρια σήμερα επιλέγουν να τσακώνονται από μηνύματα στο κινητό. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται «fexting» [fighting (τσακώνομαι) + texting (μέσω μηνυμάτων)] – επειδή η κατά πρόσωπο επικοινωνία μπορεί να είναι αγχωτική.
Το να στηρίζεστε, όμως, στο «fexting» για να επιλύσετε τις διαφορές σας μπορεί στην πραγματικότητα να έχει επιπτώσεις στη σχέση σας.
Girl dinner
Κάτω από τον trendy ήχο «Girrrrl dinner, girrl dinner, girrrrrl dinnnner» θα βρείτε γυναίκες από όλον τον κόσμο να δείχνουν τι τρώνε για βραδινό στο TikTok. Συνήθως πρόκειται για περίεργους συνδυασμούς της τελευταίας στιγμής. Δείτε πώς θα κάνετε το girl dinner σας σε υγιεινό γεύμα, χωρίς κόπο, εδώ.
Green/ red flags
Οι χρήστες του διαδικτύου χρησιμοποιούν συνήθως τον όρο green flag για να επισημάνουν θετικές συμπεριφορές ή χαρακτηριστικά ενός ανθρώπου. Στην αρχή μιας γνωριμίας με ένα άτομο που θεωρούμε πως μας ταιριάζει, μας διακατέχει ο ενθουσιασμός και μπορεί να παραβλέπουμε προειδοποιητικά σημάδια που αποκαλύπτουν ότι ένα άτομο είναι τοξικό. Αυτά είναι τα λεγόμενα red flags.
Για παράδειγμα, όταν κάποιος δεν τηρεί ποτέ τον λόγο του, αυτό είναι ένα red flag. Πόσες φορές δεν έχετε νιώσει ότι κάποιος σάς κρεμάει τελευταία στιγμή ή υπόσχεται πράγματα που μετά ξεχνά; Αν είστε σε σχέση με κάποιον που λέει ότι θα κάνει κάτι και πάντα το κάνει, τότε έχετε μπροστά σας ένα μεγάλο green flag.
Μain character syndrome
Ίσως έχετε ακούσει γι’ αυτό το φαινόμενο στο TikTok με το όνομα «main character syndrome». Δεν αποτελεί ιατρική διάγνωση, αλλά είναι ένας όρος που έχει προκαλέσει την περιέργεια πολλών ανθρώπων στο διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα τελευταία χρόνια.
Σύμφωνα με τους ειδικούς της Κλινικής Cleveland, main character syndrome έχει κάποιος που παρουσιάζει ή φαντάζεται, τον εαυτό του ως πρωταγωνιστή σε ένα είδος φανταστικής εκδοχής της ζωής του. Νιώθει, δηλαδή, σαν η ζωή του να είναι ταινία στην οποία όλα περιστρέφονται γύρω από τον ίδιο – οι υπόλοιποι είναι απλά κομπάρσοι.
Oatzempic
Το «oatzempic» έγινε κάτι σαν «challenge» για τους χρήστες του TikTok με το πρώτο βίντεο που αναρτήθηκε με το hashtag #Oatzempic να συγκεντρώνει περισσότερες από 2,7 εκατομμύρια προβολές και πάνω από 1.100 αναρτήσεις μόνο τη στιγμή της δημοσίευσης. Τι είναι όμως ακριβώς;
Το εν λόγω ρόφημα παρασκευάζεται από βρώμη, νερό και χυμό λάιμ. Συγκεκριμένα, περιέχει: 1 φλιτζάνι νερό, 1/2 φλιτζάνι βρώμη και χυμό από μισό λάιμ. Στο TikTok θεωρείται ήδη το νέο μυστικό στο αδυνάτισμα που έχει άμεσα εντυπωσιακά αποτελέσματα. Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Δείτε αν αληθεύει εδώ.
Phubbing
Έχετε αγνοήσει ποτέ τον σύντροφό σας για να κάνετε scroll στο Instagram ή στο TikTok; Εάν ναι, τότε είναι πιθανό να τους θέτετε σε αυξημένο κίνδυνο μοναξιάς και ψυχολογικής δυσφορίας, αποκαλύπτει νέα έρευνα. Αυτό το φαινόμενο, γνωστό και ως «Phubbing», που προέρχεται από την ένωση των λέξεων «phone snubbing», είναι σχετικά νέο αλλά επιζήμιο για τις σχέσεις.
Σύμφωνα με την έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο BMC Psychology, οι άνθρωποι που εκτίθενται στο «phubbing» είναι πιο πιθανό να βιώσουν μοναξιά ή ψυχολογική δυσφορία, κάτι που μπορεί επίσης να τους κάνει να αισθάνονται λιγότερο ικανοποιημένοι με τη ζωή τους.