Αναρωτιέστε γιατί καμία από τις σχέσεις σας στο παρελθόν δεν έχει λειτουργήσει; Δείτε μερικούς από τους πιο πιθανούς λόγους.
1. Ζούσατε παράλληλες αλλά ξεχωριστές ζωές
Ζείτε στο ίδιο σπίτι με τον σύντροφό σας και κοιμάστε στο ίδιο κρεβάτι, αλλά νιώθετε ότι κάτι λείπει; Νιώθετε ότι είστε περισσότεροι συγκάτοικοι παρά ζευγάρι ή μήπως δεν έχετε πολλά κοινά;
Η πραγματικότητα είναι ότι τα ζευγάρια που βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση έχουν συχνά χάσει τη συναισθηματική σύνδεση με τον σύντροφό τους και δεν είναι σίγουροι πώς να αναζωπυρώσουν τη σπίθα.
2. Αντιμετωπίζατε ο ένας τον άλλο με περιφρόνηση
Κάθε φορά που χρησιμοποιείτε φράσεις ή λέξεις που δείχνουν έλλειψη σεβασμού προς τον σύντροφό σας ή ακόμα και μικρά σχόλια που τον υποτιμούν (όπως το να επισημαίνετε διαρκώς ότι δουλεύετε πολύ περισσότερο από εκείνον), βρίσκεστε στην επικίνδυνη ζώνη της περιφρόνησης.
Η περιφρόνηση είναι ίσως ο μεγαλύτερος προγνωστικός παράγοντας για την αποτυχία μιας σχέσης.
Όλα τα ζευγάρια έχουν προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζονται, επανεμφανίζονται ή την θέση τους παίρνουν άλλα. Το θέμα είναι πως επιλέγουμε να τα χειριστούμε: με ευγένεια ή με περιφρόνηση; Αυτό είναι και που θα καθορίσει αν θα συνεχίσουμε να είμαστε ένα υγιές ζευγάρι ή αν έχουμε υπογράψει την ημερομηνία λήξης μας.
Τα ζευγάρια που δεν συζητούν τα προβλήματα τους είναι και αυτά με τον μεγαλύτερο βαθμό κινδύνου για χωρισμό ή διαζύγιο.
3. Προσεγγίζατε τους στόχους σας σε διαφορετικές ταχύτητες
Για παράδειγμα, ο ένας σύντροφος μπορεί να δίνει προτεραιότητα στην εργασία, ενώ ο άλλος στον ελεύθερο χρόνο του. Ή, ο ένας μπορεί να επιλέξει να παραμείνει σε μια δουλειά χωρίς καμία επιθυμία για επαγγελματική ή εκπαιδευτική ανέλιξη, ενώ ο άλλος σύντροφος επιδιώκει να αφοσιωθεί στην καριέρα τους.
Εξίσου συνηθισμένο είναι να βλέπουμε τον έναν σύντροφο να αγκαλιάζει τη συναισθηματική του ανάπτυξη, ενώ ο άλλος μπορεί να μην δίνει έμφαση στην προσωπική του εξέλιξη.
Στην ουσία, ο καθένας μπορεί να αισθάνεται ότι βρίσκεται σε διαφορετικά επίπεδα συναισθηματικής, ψυχολογικής, κοινωνικής ή πνευματικής ανάπτυξης, γεγονός που έχει προκαλέσει ρήγμα στη σχέση.
4. Είχατε προβλήματα εμπιστοσύνης
Η εμπιστοσύνη συνδέεται με τη βασική ανάγκη για ασφάλεια, συνέπεια και σιγουριά στις σχέσεις. Αν εσείς ή ο σύντροφός σας βιώσατε εγκατάλειψη ή προδοσία μπορεί να δυσκολεύεστε να εμπιστευτείτε ο ένας τον άλλον.
Τα προβλήματα εμπιστοσύνης μπορεί να εμφανιστούν σε μια σχέση ως ζήλια, έλεγχος, χειραγώγηση, μη ρεαλιστικές προσδοκίες και συναισθηματική ή σωματική απιστία. Αν υπάρχουν ζητήματα εμπιστοσύνης, μπορεί να είναι δύσκολο να νιώσετε ότι μπορείτε να βασιστείτε στο άλλο σας μισό.
5. Δεν περνούσατε καθόλου προσωπικό χρόνο
Κάποιοι μπορεί να μην μπορούν ή να μην θέλουν να περνούν χρόνο μόνοι τους. Ή μπορεί να αισθάνονται ότι ο χρόνος που περνούν μόνοι τους υποδηλώνει ότι ο σύντροφός τους δεν τους αγαπά πλέον ή ότι θέλει να φύγει.
Ωστόσο, o προσωπικός χρόνος είναι ζωτικής σημασίας για την αυτοφροντίδα και την οικοδόμηση της ανεξαρτησίας.
6. Είχατε διαφορετικά στυλ επικοινωνίας
Η υγιής επικοινωνία είναι κάτι περισσότερο από το να μιλάς για να ακούς. Περιλαμβάνει την ενεργητική ακρόαση, τον προβληματισμό και την ενσυναίσθηση.
Θα χρειαστεί να αφιερώσετε χρόνο για να κατανοήσετε πλήρως και να σεβαστείτε το προτιμώμενο στυλ επικοινωνίας του συντρόφου σας προκειμένου να γεφυρώσετε το επικοινωνιακό σας χάσμα.
Δουλεύοντας την επικοινωνία σας, μπορείτε να επιλύσετε καλύτερα τα προβλήματα και να αποτρέψετε τις μικρές διενέξεις και πιθανότατα θα μάθετε ο ένας τον άλλον καλύτερα, ακούγοντας τις ανάγκες στην σχέση σας ενώ θα μάθετε τι μπορείτε να κάνετε για να χειρίζεστε αποτελεσματικά συγκεκριμένες καταστάσεις.
7. Δεν προσπαθούσατε αρκετά
Είναι φυσιολογικό να υπάρχουν στιγμές σε ένα ζευγάρι όπου ο ένας σύντροφος θα επικεντρώνεται στην ανάπτυξη περισσότερο από ό,τι ο άλλος.
Όταν όμως αυτή η αναντιστοιχία γίνει κανόνας, ίσως χρειαστεί να επανεξετάσετε κάποια πράγματα στη δυναμική της σχέση σας.
Μιλήστε με τον σύντροφό σας για το όραμά σας σχετικά με τις αλλαγές που επιθυμείτε και δείτε αν μπορείτε να βρείτε κοινό έδαφος. Πώς φαντάζεται ο καθένας το ιδανικό σενάριο στο μυαλό του; Ποια κομμάτια του εαυτού σας έχετε ανάγκη να εκφράσετε;
Ποια μοτίβα πρέπει να ξεπεράσετε; Διατηρεί κάποιος φόβους σχετικά με την πιθανή αλλαγή; Κι ενώ αυτές οι συζητήσεις μπορεί να είναι δύσκολες, είναι πολύ σημαντικό να γίνουν.
Μερικές φορές η υλοποίηση ενός νέου κοινού οράματος μπορεί να φέρει πίσω την αισιοδοξία και να αναζωογονήσει τη σχέση. Σε άλλες περιπτώσεις αυτή η αναζήτηση μπορεί να οδηγήσει στη συνειδητοποίηση ότι επιθυμείτε διαφορετικά πράγματα από τη συμβίωσή σας.