Ο χρόνος δεν αλλάζει. Η ημέρα έχει πάντα 24 ώρες. Αυτό που αλλάζει είναι το πώς αντιλαμβανόμαστε την αίσθηση του χρόνου.

Οι περισσότεροι ενήλικοι, όσο είμαστε ενεργοί δουλεύοντας, νιώθουμε ότι δεν έχουμε καθόλου ελεύθερο χρόνο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό που έχει σημασία δεν είναι πόσο χρόνο έχουμε αλλά πώς θα διαχειριστούμε αυτόν που έχουμε. Μια χρήσιμη άσκηση είναι να σκεφτούμε τον χρόνο μας ως ένα άδειο βάζο που πρόκειται να γεμίσουμε.

Πρώτα βάζουμε μέσα τις μπάλες του γκολφ, οι οποίες αντιπροσωπεύουν τα πιο πολύτιμα πράγματα: οικογένεια, φίλους, υγεία, πάθη. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τα βότσαλα, τα οποία είναι επίσης σημαντικά: η δουλειά μας, το σπίτι μας.

Και, τέλος, γεμίζουμε το υπόλοιπο βάζο με άμμο: είναι τα μικρά πράγματα που καταλαμβάνουν τον χρόνο μας, όπως οι δουλειές του σπιτιού, τα ψώνια στο σουπερμάρκετ, o έλεγχος των mails μας.

Τι θα συνέβαινε αν ρίχναμε πρώτα την άμμο;

Δεν θα υπήρχε αρκετός χώρος για τις μπάλες του γκολφ. Όταν δίνουμε προτεραιότητα σε πράγματα που δεν έχουν σημασία, ο χρόνος μας γεμίζει και η απογοήτευση που μας προκαλεί αυτό το αίσθημα είναι τεράστια.

Νιώθουμε ότι είμαστε σε αδιέξοδο, ότι απλώς δεν υπάρχει αρκετός χρόνος για να γίνουν όλα, πόσο μάλλον για να γίνουν όλα καλά. Ακόμα και αυτά που κάνουμε δεν μπορούμε να τα ευχαριστηθούμε γιατί δεν τα βιώνουμε, ψάχνουμε να δούμε πώς θα κάνουμε τα επόμενα.

Από ό,τι φαίνεται, το να έχουμε λιγότερο από δύο ώρες προσωπικού χρόνου στην ημέρα μας είναι επιζήμιο για την ευτυχία μας, αλλά και το να έχουμε περισσότερες από πέντε με έξι ώρες δεν είναι επίσης ευεργετικό.

Το σημαντικό είναι να περνάμε χρόνο με όσα μας κάνουν ευτυχισμένους.

Πώς θα το καταφέρουμε;

Κατ’ αρχάς θα πρέπει να παρατηρήσουμε καλά ποια από τα πράγματα που κάνουμε μέσα στην ημέρα μας κάνουν να νιώθουμε πιο ευτυχισμένοι.

Αν ξοδεύουμε τον χρόνο μας σε τέτοιες ευχάριστες δραστηριότητες, θα νιώθουμε ότι έχουμε και περισσότερο χρόνο στα χέρια μας και θα βιώνουμε πιο γεμάτες ζωές.

Καταλαβαίνουμε ότι το θέμα δεν είναι τόσο ο χρόνος που έχουμε αλλά πώς τον περνάμε και πώς κατανέμουμε τις ώρες για να πετύχουμε αποτελέσματα που έχουν πραγματικά σημασία.

Φυσικά, όλοι είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε και πράγματα που είναι απαραίτητα ακόμα κι αν δεν μας αρέσουν, αλλά το να μπορούμε με ασφάλεια να πούμε ποια είναι αυτά που μας αρέσουν και ποια όχι είναι ένα βήμα προς τη δημιουργία μιας πιο ευτυχισμένης ζωής.

Ο καλύτερος τρόπος είναι να παρακολουθούμε πώς ξοδεύουμε τον χρόνο μας καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας (εκτός από τις ώρες που κοιμόμαστε) για μία ή δύο εβδομάδες και να σημειώνουμε σε ένα τετράδιο τι νιώθουμε στη διάρκεια κάθε δραστηριότητας που κάνουμε.

Σημαντικό είναι, επίσης, να σημειώσουμε πού κάναμε τη δραστηριότητα και με ποιον.

Πώς μπορούμε να κερδίσουμε χρόνο;

Συνειδητοποιώντας ποιες εργασίες από αυτές που έχουμε να φέρουμε σε πέρας μας ικανοποιούν λιγότερο, θα μπορούσαμε ίσως να τις αναθέσουμε σε άλλους – ακόμα και πληρώνοντας γι’ αυτό– ώστε να κερδίσουμε κάποιον χρόνο και να απαλλαγούμε από δραστηριότητες που μας κάνουν δυστυχείς.

Θα μπορούσαμε, για παράδειγμα, να παραγγέλνουμε από το σουπερμάρκετ αντί να πηγαίνουμε στο μαγαζί, αν είναι κάτι που δεν μας ευχαριστεί, ή να μοιραζόμαστε τις δουλειές του σπιτιού και με άλλα μέλη της οικογένειας.

Δεν πρέπει να διστάζουμε να ζητάμε βοήθεια όταν τη χρειαζόμαστε είτε στο σπίτι είτε στη δουλειά, και φυσικά για να κερδίσουμε χρόνο και να κάνουμε οικονομία δυνάμεων πρέπει να αναθέτουμε δουλειές και καθήκοντα και σε άλλους.

Επίσης, μπορούμε να εφαρμόσουμε μια στρατηγική «ομαδοποίησης».

Πρόκειται για την ιδέα ότι μπορούμε να κάνουμε οποιαδήποτε δραστηριότητα που δεν μας αρέσει πιο δελεαστική, συνδυάζοντάς τη με μια δραστηριότητα που μας αρέσει – για παράδειγμα, μπορούμε να ακούσουμε ένα podcast ή ένα audiobook ενώ περπατάμε στον διάδρομο του γυμναστηρίου ή να μιλήσουμε στο τηλέφωνο με έναν φίλο μας ενώ σιδερώνουμε.