Οι νευρολογικές παθήσεις, όπως η άνοια, αποτελούν πλέον την κύρια αιτία ασθένειας παγκοσμίως, επηρεάζοντας το 43% του παγκόσμιου πληθυσμού, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση The Lancet Neurology με στοιχεία του ΠΟΥ από το 2021, ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν με διαταραχές του νευρικού συστήματος ή πεθαίνουν από αυτές έχει αυξηθεί δραματικά τις τελευταίες τρεις δεκαετίες.
Πώς μπορούμε να κρατήσουμε τον εγκέφαλό μας υγιή και νέο; Μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια υποστηρίζει πώς η δίαιτα MIND μπορεί να είναι η καλύτερη στρατηγική για την πρόληψη της άνοιας.
Σύμφωνα με τη μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Annals of Neurology, αυτή η διατροφή μπορεί να προστατεύσει από την άνοια επιβραδύνοντας το συνολικό ρυθμό βιολογικής γήρανσης του οργανισμού.
Τι είναι η δίαιτα MIND;
Η δίαιτα MIND (Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay) εστιάζει σε φυσικές φρέσκες τροφές και δίνει έμφαση στα μούρα και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, αντιφλεγμονώδη τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά ενώ περιορίζει τις ζωικές τροφές και τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά.
Η ιδέα γεννήθηκε από μια διατροφική επιδημιολόγο, τη Μάρθα Μόρις και την ομάδα της από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Rush στο Σικάγο όταν παρατήρησαν μια σύνδεση μεταξύ αυτών των τροφίμων και της επιβράδυνσης της γνωστικής έκπτωσης.
Η δίαιτα MIND φαίνεται να συμβάλλει, επίσης, στην μείωση της φλεγμονής και του οξειδωτικού στρες – τα οποία συνδέονται με νευροεκφυλιστικές παθήσεις του εγκεφάλου.
Τι να τρώτε
- Πράσινα φυλλώδη λαχανικά.
- Λάχανο.
- Καρότο.
- Κόκκινες και πράσινες πιπεριές.
- Όσπρια, όπως τα μπιζέλια και τα φασόλια.
- Αγγούρια.
- Ντομάτες.
- Μούρα.
- Ξηροί καρποί, συμπεριλαμβανομένων των φιστικιών, των καρυδιών, των φουντουκιών και των αμυγδάλων.
- Δημητριακά ολικής άλεσης.
- Ψάρι και κοτόπουλο.
- Ελαιόλαδο.
Τι να αποφεύγετε
- Βούτυρο και άλλα ζωικά λιπαρά.
- Τυριά.
- Κόκκινα και επεξεργασμένα κρέατα.
- Πρόχειρο φαγητό.
- Τηγανητά.
- Επεξεργασμένα τρόφιμα με βάση τη ζάχαρη και το αλεύρι, όπως μπισκότα και κέικ.
Τι άλλο να φάτε για πιο δυνατό μυαλό
Η διατροφή μας επηρεάζει τα πάντα – από το βάρος και την ενέργειά μας μέχρι την εγκεφαλική μας λειτουργία. Ακολουθούν ορισμένα θρεπτικά τρόφιμα που μπορεί να ενισχύσουν τη λειτουργία και την υγεία του εγκεφάλου.
Για καλύτερη συγκέντρωση και μνήμη βάλτε στο πιάτο σας:
- Μύρτιλα: Επιστημονικά δεδομένα από το Πανεπιστήμιο Tufts των Ηνωμένων Πολιτειών υποδεικνύουν ότι συμβάλλουν στην καθυστέρηση της απώλειας της βραχυπρόθεσμης μνήμης.
- Σολομό και τόνο: Τα ωμέγα-3 που βρίσκονται στα λιπαρά ψάρια είναι απαραίτητα για τη μάθηση και τη μνήμη.
- Μπρόκολο: Το μπρόκολο είναι πλούσιο σε βιταμίνη Κ, η οποία, συνδέεται με την καλή μνήμη και τη γνωστική ικανότητα.
- Μαύρη σοκολάτα: Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Appetite» έδειξε ότι τα άτομα που έτρωγαν σοκολάτα τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα είχαν καλύτερη απόδοση σε τεστ νοητικών ικανοτήτων συγκριτικά με άτομα που δεν κατανάλωναν σοκολάτα ή που την κατανάλωναν πιο αραιά.