Όλο και περισσότερες έρευνες επιβεβαιώνουν πως μια vegan διατροφή μπορεί να προστατεύσει την υγεία του εγκεφάλου και τη συνολική μας ευεξία. Ωστόσο, σύμφωνα με επιστήμονες του Χάρβαρντ, η κατανάλωση κρέατος δεν αφορά μόνο την επαρκή λήψη πρωτεΐνης, του πολύτιμου αυτού συστατικού που «χτίζει» και «επισκευάζει» τους μύες και τα οστά, αλλά και άλλων σημαντικών θρεπτικών συστατικών που δύσκολα λαμβάνουμε από τις φυτικές τροφές.
Όπως εξηγούν, κανείς μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του σε πρωτεΐνη σε ένα vegan διατροφικό πλάνο, εφόσον αυτό είναι προσεκτικά σχεδιασμένο. Για παράδειγμα, ενώ τα ζωικά προϊόντα όπως τα αυγά, το κρέας, το τυρί και το γιαούρτι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, αυτές μπορούν επίσης να βρεθούν σε vegan επιλογές όπως οι φακές και το μπρόκολο.
Αλλά πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά είναι, όπως είπαμε, πολύ πιο δύσκολο, αν όχι σε ορισμένες περιπτώσεις αδύνατο, να ληφθούν από τα φυτά. Αυτά περιλαμβάνουν τη βιταμίνη Β12, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τον ψευδάργυρο, τη χολίνη, το σίδηρο και το ιώδιο.
Τα οφέλη των εν λόγω συστατικών είναι πολλαπλά. Η βιταμίνη Β12, για παράδειγμα, βοηθά στο σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων «πλούσιων» σε οξυγόνο. Έχει επίσης συνδεθεί με τη ρύθμιση της σεροτονίνης, της ορμόνης της «ευτυχίας», τα χαμηλά επίπεδα της οποίας έχουν συνδεθεί με αυξημένους κινδύνους κατάθλιψης και άγχους. Παλαιότερη μελέτη αποκάλυψε επίσης ότι η ανεπάρκεια βιταμίνης Β12, η οποία είναι πιο κοινή στους vegan, θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού.
Επιπλέον, σύμφωνα με ανασκόπηση μελετών στο περιοδικό Frontiers in Pharmacology, τα χαμηλότερα επίπεδα ψευδαργύρου σχετίζονται με την κατάθλιψη, καθώς ο ψευδάργυρος μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή στον εγκέφαλο.
Έχουν όσοι τρώνε κρέας καλύτερη ψυχική υγεία;
Ανασκόπηση 18 μελετών που περιελάμβανε 160.257 συμμετέχοντες ηλικίας 11 έως 96 ετών, 149.559 εκ των οποίων κρεατοφάγοι και 8.584 vegan, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μια διατροφή χωρίς κρέας συνδέεται με αρνητικά αποτελέσματα ως προς την ψυχική υγεία. Συγκεκριμένα, μία από αυτές τις μελέτες έδειξε ότι οι χορτοφάγοι είχαν 35,2% πιθανότητα να αναπτύξουν μείζονα κατάθλιψη ενώ οι κρεατοφάγοι 19,1%. Οι χορτοφάγοι είχαν επίσης 31,5% πιθανότητα να αναπτύξουν μια αγχώδη διαταραχή στη ζωή τους ενώ οι κρεατοφάγοι 18,4%.
Άλλη έρευνα στην οποία συμμετείχαν 14.000 Βραζιλιάνοι μεταξύ 35 και 74 ετών διαπίστωσε ότι όσοι ακολουθούσαν vegan διατροφή είχαν διπλάσιες πιθανότητες να πάθουν κατάθλιψη ακόμα κι αν είχαν παρόμοια πρόσληψη θρεπτικών συστατικών με τους κρεατοφάγους με μετα-ανάλυση που περιελάμβανε 160.000 κρεατοφάγους και 8.500 άτομα που είχαν κόψει το κρέας να επιβεβαιώνει αυτά τα ευρήματα.
Φτιάχνουμε προσεκτικά το διατροφικό μας πλάνο
Περσινή έκθεση από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) εξέτασε περισσότερες από 500 μελέτες και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα ζωικά τρόφιμα αποτελούν κρίσιμες πηγές απαραίτητων θρεπτικών συστατικών και πως αυτά τα μακροθρεπτικά και μικροθρεπτικά συστατικά είναι δύσκολο να βρεθούν στην απαιτούμενη ποιότητα και ποσότητα εάν κανείς ακολουθεί μια vegan διατροφή.
Επιπλέον, οι επιστήμονες ανέφεραν πως το κρέας, τα αυγά και το γάλα είναι ζωτικής σημασίας για τα παιδιά, τους νέους και τους ηλικιωμένους, καθώς και για τις έγκυες και τις γυναίκες που θηλάζουν.
Οι ίδιοι προτρέπουν πως αν κανείς θέλει να ακολουθήσει την εν λόγω διατροφή θα πρέπει να το κάνει με τη συμβουλή διατροφολόγου ώστε να διασφαλίσει πως θα παραμείνει καθόλα υγιής, τόσο σε σωματικό όσο και σε ψυχικό επίπεδο. Το ίδιο βέβαια ισχύει και για οποιοδήποτε άλλο είδος διατροφής καθώς πάντα υπάρχουν παγίδες…