Πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ακαδημαϊκό περιοδικό «Steroids» εξέτασε πώς η έκθεση στο ηλιακό φως επηρεάζει τη γονιμότητα στις γυναίκες.
Συγκεκριμένα, οι ερευνητές εξέτασαν μια ορμόνη που ονομάζεται «αντιμυλλέριος» (AMH) και πώς τα επίπεδα αυτής διαφέρουν κατά τη διάρκεια των εποχών του έτους. Τα επίπεδα της ΑΜΗ στο αίμα κάθε γυναίκας παρέχουν αξιόπιστη ένδειξη για τα αποθέματα σε ωοθυλάκια (άρα ωάρια) που διαθέτει, σε σύγκριση με άλλες γυναίκες της ίδιας ηλικιακής ομάδας, εξήγησαν οι επιστήμονες.
Η έρευνα και τα ευρήματα
Η μελέτη διεξήχθη στο Ισραήλ και συμπεριέλαβε 2.235 γυναίκες, μεταξύ 20 και 40 ετών.
Οι ερευνητές ήθελαν να κατανοήσουν καλύτερα τη σχέση μεταξύ της έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία και της ορμόνης AMH που αποτελεί δείκτη της γυναικείας γονιμότητας. Παλαιότερες μελέτες έχουν αποκαλύψει ότι η AMH μειώνεται με την ηλικία και ως εκ τούτου επηρεάζει τη γονιμότητα, επισήμαναν οι συγγραφείς, τονίζοντας από την άλλη ότι η AMH δεν αντικατοπτρίζει απαραίτητα την ποιότητα των ωαρίων.
Οι ερευνητές εξέτασαν τα δεδομένα των συμμετεχόντων για 4 χρόνια χωρίζοντας τις γυναίκες σε 2 ηλικιακές ομάδες: 20-29 ετών και 30-40 ετών.
Για τις γυναίκες στην κατηγορία από 20 έως 29 ετών, οι ερευνητές δεν βρήκαν συσχέτιση μεταξύ των επιπέδων AMH και της έντασης της ηλιακής ακτινοβολίας. Ωστόσο, τα αποτελέσματα διέφεραν για τις γυναίκες στην ομάδα των 30-40 ετών. Σύμφωνα με τα ευρήματα, τα επίπεδα AMH αυξήθηκαν για αυτές την άνοιξη και το φθινόπωρο που υπήρχαν μέτρια επίπεδα έντασης της ηλιακής ακτινοβολίας σε σύγκριση με τους χειμερινούς μήνες που υπήρχαν χαμηλά.
«Η εν λόγω μελέτη υποδηλώνει ότι για τις γυναίκες άνω των 30 ετών υπάρχει πιθανή εποχιακή επίδραση στην AMH λόγω της ποσότητας του ηλιακού φωτός και της έκθεσης στην υπεριώδη ακτινοβολία. Ο μηχανισμός πίσω από τη συσχέτιση της AMH και της έκθεσης στην υπεριώδη ακτινοβολία είναι άγνωστος. Αλλά η μελέτη αποκάλυψε υψηλότερα επίπεδα AMH με μέτρια έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία κατά την άνοιξη και το φθινόπωρο. Παρατηρήθηκε επίσης ότι τα πολύ χαμηλά ή στον αντίποδα, πολύ υψηλά επίπεδα έκθεσης στην υπεριώδη ακτινοβολία είχαν το αντίθετο αποτέλεσμα στα επίπεδα AMH», δήλωσαν οι επικεφαλής ερευνητές.
«Ποικίλοι παράγοντες επηρεάζουν τη γονιμότητα»
«Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν τη γονιμότητα από το στρες και κακές συνήθειες του τρόπου ζωής μέχρι το περιβάλλον και θέματα υγείας. Σήμερα, όλο και περισσότερες γυναίκες αποφασίζουν να αποκτήσουν παιδί μετά τα 30 για διάφορους λόγους, όπως η εκπαίδευση, οι εργασιακές υποχρεώσεις, οι στόχοι σταδιοδρομίας κτλ., γεγονός που μπορεί να επηρεάσει με τη σειρά του ως ένα βαθμό τη γονιμότητα. Το ότι η απλή έκθεση στο ηλιακό φως είναι ένας παράγοντας που θα μπορούσε να συσχετίζεται με θετικά αποτελέσματα για την αναπαραγωγική υγεία, είναι αν μη τι άλλο ελπιδοφόρο.
Βέβαια, τα πιθανά οφέλη της έκθεσης στο ηλιακό φως, δεν πρέπει να μας κάνουν να ξεχνάμε και τους πιθανούς κινδύνους της υπερβολικής έκθεσης σε αυτό, όπως οι βλάβες που μπορεί να προκαλέσει στο δέρμα ή ακόμα πιο σοβαρά προβλήματα, όπως ο καρκίνος», καταλήγουν οι επιστήμονες.