Η καθημερινή κατανάλωση ενός ή και περισσότερων ποτηριών φυσικού χυμού φρούτων συνδέεται με μικρή αύξηση βάρους σε παιδιά και ενήλικες, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JAMA Pediatrics.
«Ένα θεμελιώδες πρόβλημα με τους χυμούς είναι η ποσότητα. Η κατανάλωση φρούτων με αυτόν τον τρόπο καθιστά πολύ εύκολη την υπερδοσολογία», εξηγούν οι συγγραφείς της μελέτης.
«Για παράδειγμα, πόσο συχνά τρώμε τρία πορτοκάλια; Κι όμως, ένα ποτήρι χυμό πορτοκάλι περιέχει περίπου τρία πορτοκάλια τα οποία μπορούμε να καταναλώσουμε σε 1-2 λεπτά, και μετά μπορεί να πιούμε άλλο ένα. Αυτό θα προσθέσει πολλές θερμίδες και θα οδηγήσει σε αύξηση της γλυκόζης στο αίμα», προσθέτουν.
Με την πάροδο του χρόνου, η υπερβολική ζάχαρη στο αίμα μπορεί να οδηγήσει σε αντίσταση στην ινσουλίνη, μεταβολικό σύνδρομο, διαβήτη, καρδιακές παθήσεις, παχυσαρκία και άλλα χρόνια νοσήματα, λένε οι ειδικοί.
Οι ερευνητές ανέλυσαν 42 μελέτες στις οποίες συμμετείχαν παιδιά και ενήλικες. Διαπίστωσαν ότι στα παιδιά, κάθε πρόσθετη μερίδα φυσικού χυμού φρούτων συσχετίστηκε με 0,03 υψηλότερη μεταβολή του δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ). Στους ενήλικες, η κατανάλωση φυσικών χυμών οδήγησε σε αύξηση του ΔΜΣ κατά 0,02.
Ολόκληρα φρούτα VS χυμών
Τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν θρεπτικά συστατικά, όπως υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, μέταλλα και βιταμίνες και φυτικές ίνες.
Όταν αφαιρούμε τις φυτικές ίνες και τα δομικά μέρη της τροφής και το σώμα μας το χωνεύει και το μεταβολίζει διαφορετικά από ό,τι συνήθως. Από την άλλη η καατανάλωση φυτικών ινών επιφέρει και γρηγορότερο κορεσμό.
Η κατανάλωση ενός ολόκληρου μήλου, για παράδειγμα, δεν ανεβάζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα επειδή η φρουκτόζη, η ζάχαρη που βρίσκεται φυσικά στα φρούτα και σε ορισμένα λαχανικά, απελευθερώνεται αργά στο αίμα.
Η κατανάλωση χυμού μήλου, ωστόσο, «πλημμυρίζει» το αίμα με φρουκτόζη.
Αυτό είναι επικίνδυνο για τα όργανα, οπότε το σώμα διαθέτει πολλούς μηχανισμούς για να απαλλαγεί γρήγορα από τη ζάχαρη και να διατηρήσει το σάκχαρο στο αίμα μας σε φυσιολογικά επίπεδα.
Έτσι, το συκώτι, το οποίο μεταβολίζει τα σάκχαρα, μετατρέπει ένα μεγάλο μέρος αυτών των θερμίδων σε λίπος που μπορεί να αποθηκευτεί εύκολα.
Επιπλέον, όταν καταναλώνετε θερμίδες σε στερεή μορφή, ο εγκέφαλός σας καταγράφει καλύτερα αυτές τις θερμίδες και προσαρμόζει ανάλογα την πρόσληψη τροφής.