Οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες και βιώνουν χρόνιο οικονομικό άγχος είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν σοβαρά προβλήματα υγείας, λένε οι ερευνητές του University College London.
Σύμφωνα με τη μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο ακαδημαϊκό περιοδικό Brain, Behavior, and Immunity, η επικοινωνία μεταξύ του ανοσοποιητικού, του νευρικού και του ενδοκρινικού μας συστήματος είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της καλής υγείας.
Οποιαδήποτε διαταραχή των διαδικασιών αυτών συνδέεται με ένα ευρύ φάσμα ψυχικών και σωματικών ασθενειών, από καρδιαγγειακές παθήσεις έως κατάθλιψη και σχιζοφρένεια.
Η ερευνητική ομάδα είδε ότι η έκθεση σε αγχωτικές συνθήκες π.χ. η φροντίδα ενός αγαπημένου προσώπου, το πένθος ή το διαζύγιο, συνδέθηκε με 61% αύξηση του κινδύνου τα επόμενα τέσσερα χρόνια.
Μάλιστα, η πιθανότητα να ανήκει κανείς στην ομάδα υψηλού κινδύνου αυξανόταν κατά 19% για κάθε επιπλέον στρεσογόνο παράγοντα.
Οι άνθρωποι που ανέφεραν μόνο οικονομική πίεση – την αντίληψη, δηλαδή, ότι μπορεί να μην έχουν αρκετούς οικονομικούς πόρους για να καλύψουν τις μελλοντικές τους ανάγκες – είχαν 59% περισσότερες πιθανότητες να ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου.
«Διαπιστώσαμε ότι το οικονομικό στρες ήταν πιο επιζήμιο για τη βιολογική υγεία, αν και χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να το αποδείξουμε με βεβαιότητα», αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης.
«Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι η συγκεκριμένη μορφή άγχους μπορεί να εισβάλει σε πολλές πτυχές της ζωής μας, οδηγώντας σε οικογενειακές συγκρούσεις, κοινωνικό αποκλεισμό, ακόμα και πείνα ή έλλειψη στέγης», εξηγούν.
Προσοχή στις οικονομικές απάτες
Προηγούμενη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American Geriatrics Society έδειξε ότι οι ηλικιωμένοι άνδρες χωρίς κάποια μορφή άνοιας που έπεσαν θύματα οικονομικής απάτης διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο υπέρτασης.
Οι ερευνητές από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Rush στο Σικάγο συνέδεσαν την οικονομική απάτη με αυξημένες νοσηλείες και εισαγωγές σε εξειδικευμένα νοσηλευτικά ιδρύματα.
Τα θύματα απάτης είχαν, επίσης, μικρότερο ποσοστό πενταετούς επιβίωσης – ένας δείκτης που αποτυπώνει την αναλογία ασθενών που επιζούν για πέντε χρόνια από κάποιο σηµείο της νόσου.
Οι ερευνητές σημείωσαν ότι η συναισθηματική απορρύθμιση και διαταραχές που έχουν παρατηρηθεί σε θύματα οικονομικής απάτης όπως το αυξημένο στρες, ο θυμός και το άγχος, εμπλέκονται πιθανώς στην άυξηση της αρτηριακής πίεσης.
«Στην πραγματικότητα, περισσότερα από τα μισά θύματα οικονομικής απάτης (53%) αναφέρουν ότι αντιμετωπίζουν κοινωνικοσυναισθηματικά προβλήματα που περιλαμβάνουν μέτρια έως σοβαρά επίπεδα άγχους», αναφέρουν.