Σούπα με πράσο, πατάτα και κρουτόν
Πλούσια και κρεμώδης σούπα με βελούδινη υφή.
Υλικά
- 1 ½ κ.γ. ελαιλόλαδο
- 3 πράσα, καθαρισμένα και κομμένα σε λεπτές φέτες (3 φλ.)
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 1/2 κ.γ. θυμάρι
- Ζωμό κοτόπουλου
- 3 μεσαίες πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε μικρά κομμάτια
- ½ φλ. κρέμα γάλακτος με χαμηλά λιπαρά
- Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ανάλογα με τη γεύση
Εκτέλεση
Βήμα 1ο
Ζεσταίνετε το λάδι σε μια κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά, προσθέστε τα πράσα και μαγειρέψτε μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 10 λεπτά.
Βήμα 2ο
Προσθέστε το σκόρδο και το θυμάρι και μαγειρέψτε για 2 λεπτά ακόμα, μετά ρίξτε το ζωμό με νερό και αυξήστε τη φωτιά σε μέτρια θερμοκρασία - όταν πάρει βράση χαμηλώστε τη φωτιά και σιγοβράστε, χωρίς κάλυμμα, για 10 λεπτά.
Βήμα 3ο
Αδειάστε τη σούπα μέσα από ένα σουρωτήρι σε ένα μεγάλο μπολ και πολτοποιήστε τα πράσα στο μπλέντερ, προσθέτοντας λίγο ζωμό αν χρειαστεί.
Βήμα 4ο
Βάλτε τον πουρέ από τα πράσα πίσω στην κατσαρόλα, προσθέστε τις πατάτες και σιγοβράστε, σκεπασμένες, μέχρινα μαλακώσουν, 10 έως 15 λεπτά.
Βήμα 5ο
Αποσύρετε από τη φωτιά, πολτοποιήστε καλά τις πατάτες και προσθέστε την κρέμα γάλακτος το αλάτι και το πιπέρι.
Βήμα 6ο
Επιστρέψτε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και ζεστάνετε μέχρι να σερβίρετε.