Είναι γνωστό ότι μια ισορροπημένη διατροφή μπορεί να μας παρέχει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας, επηρεάζοντας τη διάθεση, τα επίπεδα της ενέργειάς μας, τη λειτουργία του ανοσοποιητικού. Τι ρόλο μπορεί να παίξει στη διαχείριση του χρόνιου πόνου που είναι ο σωματικός πόνος που επιμένει για καιρό;
Έρευνες έχουν δείξει πως μια διατροφή πλούσια σε αντιφλεγμονώδη τρόφιμα μπορεί να βελτιώσει τη συνολική ευεξία, να μειώσει το στρες και τον πόνο και να αυξήσει την ποιότητα του ύπνου. Ποιες τροφές θα μπορούσαν άραγε να μας ανακουφίσουν;
Πώς η διατροφή συνδέεται με τον χρόνιο πόνο
Τα άτομα με χρόνιο πόνο έχουν αυξημένο επίπεδο κυτοκινών, των πρωτεϊνών που είναι υπεύθυνες για τον έλεγχο της ανάπτυξης και της δραστηριότητας άλλων κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος και των κυττάρων του αίματος. Τα υψηλά επίπεδα κυτοκινών συνδέονται με ισχυρότερη από το φυσιολογικό ανοσοαπόκριση, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή και πόνο.
Τι σχέση έχουν όλα αυτά με τη διατροφή; Ορισμένα συστατικά των τροφίμων που καταναλώνουμε μπορούν να αυξήσουν ή να μειώσουν τον πόνο, ανάλογα με το αν εντείνουν ή αποτρέπουν τη φλεγμονή στο σώμα.
Μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε επεξεργασμένα τρόφιμα, ζάχαρη, τρανς λιπαρά και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα, για παράδειγμα, είναι πιο πιθανό να προάγει τη φλεγμονή και να επιδεινώσει τον πόνο. Ο χρόνιος πόνος μπορεί επίσης να ενταθεί εάν καταναλώνει κανείς πολλά καπνιστά και τηγανητά τρόφιμα.
Από την άλλη πλευρά, η ενυδάτωση και η κατανάλωση τροφών με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, όπως ο κουρκουμάς και τα λιπαρά ψάρια που είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής.
Μελέτες έχουν επίσης αποκαλύψει ότι η υιοθέτηση μιας vegan ή μεσογειακής διατροφής μπορεί να συμβάλει σε μείωση των συμπτωμάτων του χρόνιου πόνου.
Διατροφικές αλλαγές για καλύτερη διαχείριση του χρόνιου πόνου
Μερικές από τις κορυφαίες αντιφλεγμονώδεις τροφές που θα ήταν ωφέλιμο να υπάρχουν στη διατροφή σας περιλαμβάνουν:
- Μύρτιλα
- Κουρκουμάς
- Αβοκάντο
- Ελαιόλαδο
- Μαύρη σοκολάτα
- Σταφύλια
- Ντομάτες
- Φράουλες
- Σπανάκι
- Κεράσια
- Μπρόκολο
- Κόκκινες πιπεριές
- Κρεμμύδια
- Ρόδι
- Λάχανο
- Γλυκοπατάτες
- Δημητριακά ολικής αλέσεως
- Πράσινο τσάι
- Λιπαρά ψάρια
*Προτού αποφασίσετε να κάνετε οποιαδήποτε αλλαγή στη διατροφή σας είναι αναγκαίο να συμβουλευτείτε το γιατρό σας και τον διατροφολόγο σας. Η προσπάθειά σας θα είναι αποτελεσματική με ένα εξατομικευμένο διατροφικό πλάνο που μόνο οι ειδικοί μπορούν να σας εξασφαλίσουν.
Τι άλλο δεν πρέπει να ξεχνάτε
Ενώ η διατροφή παίζει ρόλο στη διαχείριση του χρόνιου πόνου, όλο και περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι είναι επίσης μια κατάσταση που σχετίζεται και με τον συνολικό τρόπο ζωής. Γι’ αυτό μην ξεχνάτε:
- Τον ύπνο σας. Είναι σημαντικό να είναι επαρκής και ποιοτικός.
- Τα επίπεδα του καθημερινού στρες. Πρέπει να είστε σε θέση να τα διαχειρίζεστε κατάλληλα.
- Τη σωματική δραστηριότητα που πολλές φορές είναι όπως λέγεται «το φάρμακο για όλα»…