Υπό φυσιολογικές συνθήκες, ο έμμηνος κύκλος της γυναίκας εμφανίζεται – κατά μέσο όρο – κάθε 28 ημέρες ή κάθε 14 ημέρες μετά την κανονική ωορρηξία και διαρκεί από 4 έως 7 ημέρες, εκτός της περίπτωσης που έχει προηγηθεί γονιμοποίηση. Η τακτική έμμηνος ρύση σχετίζεται με την καλή υγεία, την ορμονική ισορροπία, την αναπαραγωγική υγεία, ακόμα και την ψυχική ευεξία. Περίπου το 14-25% αυτών αντιμετωπίζει διάφορες ανωμαλίες με συνέπειες που εκτείνονται πέραν των στενών ορίων του γεννητικού συστήματος.
Ειδικότερα, οι διαταραχές της περιόδου που συνδέονται με το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών και τη δυσμηνόρροια συσχετίζονται με την αύξηση του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου.
Ποιες διαταραχές αυξάνουν τον κίνδυνο για την καρδιά;
Το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών, αποτελεί την πιο συχνή ορμονική διαταραχή πλήττοντας μια στις δέκα γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας και χαρακτηρίζεται από ακανόνιστη έμμηνο ρύση και παρουσία πολλαπλών, μικρών ή μεγαλύτερων κύστεων στις ωοθήκες.
Οσες γυναίκες έχουν πολυκυστικές ωοθήκες έχουν τετραπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη τύπου-2 στη μετέπειτα ζωή τους.
Πρόσφατη μελέτη που παρουσιάσθηκε στο συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας και στην οποία συμμετείχαν περίπου 170.000 κορίτσια ηλικίας 13-17 ετών διαπίστωσε ότι οι έφηβες με πολυκυστικές ωοθήκες είχαν κατά 30% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης αρτηριακής υπέρτασης, σε σύγκριση με τις έφηβες χωρίς την πάθηση.
Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων, περίπου το 50% των γυναικών έχει δυσμηνόρροια δηλαδή επώδυνο κύκλο που διαρκεί συνήθως τις 2 πρώτες μέρες.
Ο πόνος αυτός αυξάνει τα επίπεδα στρες και επηρεάζει τη λειτουργία του αυτόνομου νευρικού συστήματος, το οποίο πυροδοτεί σε πολλές περιπτώσεις την υποκλινική φλεγμονή και την αθηρωματική διεργασία.
Σε πρόσφατη έρευνα από το σύνολο των 55.000 γυναικών ηλικίας κάτω των 50 ετών, οι 30.000 διαγνώστηκαν με δυσμηνόρροια και διαπιστώθηκε ότι παρουσίαζαν δύο φορές μεγαλύτερο κίνδυνο για ισχαιμική καρδιακή νόσο συγκριτικά με τις γυναίκες που δεν είχαν την πάθηση.
Καθίσταται φανερό, ότι οι διαταραχές του εμμήνου κύκλου στην εφηβική ηλικία μπορεί να σηματοδοτήσουν έγκαιρα τον αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο της γυναίκας στην ενήλικη ζωή της.
Είναι πολύ σημαντικό οι νεαρές γυναίκες να μην αμελούν τις γυναικολογικές τους εξετάσεις και σε περίπτωση διαταραχών του κύκλου τους να λαμβάνεται μέριμνα για την πρόληψη των επιβλαβών συνεπειών τους στην καρδιά μέσω της αποφυγής του καπνίσματος, της τακτικής άσκησης, της υγιεινής διατροφής και του κανονικού σωματικού βάρους.
Ο Κώστας Τσιούφης είναι καθηγητής Καρδιολογίας ΕΚΠΑ – Α’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική στο Ιπποκράτειο Αθηνών
ΠΗΓΗ: Έντυπη Έκδοση ΤΑ ΝΕΑ, Αφιέρωμα Υγεία