«Τι ώρα θα σβήσουμε την τούρτα;»… Πρόκειται για μία από τις πιο συχνές ερωτήσεις που ακούμε στα party γενεθλίων, είτε γιατί πρέπει να συγχρονιστούμε για να κάνουμε έκπληξη στον ανυποψίαστο εορτάζοντα είτε γιατί κάποιοι ανυπομονούν για το κομμάτι τους. Πόσο μπορεί όμως, αυτό το κομμάτι να επηρεάσει την υγεία;
Τα γενέθλια σηματοδοτούν τις πιο ευχάριστες στιγμές μας και για πολλούς λόγους. Αρκεί να σκεφτούμε ότι γιορτάζουμε παρέα με τους αγαπημένους μας και δεν βλέπουμε την ώρα να απολαύσουμε ένα – ή και περισσότερα, εάν με ρωτάτε – κομμάτια από την περιβόητη τούρτα.
Ή τουλάχιστον αυτό έκανα στο παρελθόν, πριν συνειδητοποιήσω ότι το κομμάτι μου εκτός από τα υπολείμματα των κεριών έρχεται με έξτρα… βακτήρια. Κι ενώ αυτή η εικόνα σίγουρα μας απωθεί, πώς μας επηρεάζει στην πραγματικότητα; Είναι τα πράγματα τόσο άσχημα όσο ακούγονται;
Τι γίνεται όταν φυσάμε τα κεράκια στην τούρτα
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η ακριβής ποσότητα σάλιου που θα φτάσει στο γλάσο της ποικίλλει, ανάλογα με το τι έφαγε ή ήπιε προηγουμένως ο εορτάζοντας, τη δύναμη της εκπνοής, το πώς αισθάνεται ή εάν έχει πιο ενεργούς σιελογόνους αδένες.
Με απλά λόγια, είναι δύσκολο να δώσουμε μια ακριβή αριθμητική τιμή.
Παράλληλα, μέχρι πρότινος δεν υπήρχαν πολλές μελέτες αναφορικά με τα σωματίδια αερολύματος που εκτοξεύονται όταν φυσάμε τα κεράκια. Ωστόσο τα λεπτά στρώματα που σχηματίζουν τα υγρά στους πνεύμονες, τους ανώτερους αεραγωγούς και το σάλιο στο στόμα «σπάνε» όταν μιλάτε ή φυσάτε αέρα.
Ως εκ τούτου, τα αερολύματα που μεταδίδονται είναι πολύ περισσότερα από όσα συνειδητοποιούμε.
Πόσα βακτήρια μεταδίδονται;
Καθώς σβήνουμε τα κεριά, εκτός από το σάλιο, μεταδίδονται και βακτήρια. Μάλιστα οι ειδικοί έχουν μελετήσει το φαινόμενο.
Στα πλαίσια παλαιότερης επιστημονικής μελέτης, οι ερευνητές άπλωσαν γλάσο σε ένα φύλλο αλουμινόχαρτου, το οποίο ήταν στρωμένο πάνω από μια βάση από φελιζόλ (αντί για κανονική τούρτα), πριν τοποθετήσουν κεριά γενεθλίων από πάνω.
Οι τυχεροί συμμετέχοντες στην προσομοίωση των γενεθλίων, έφαγαν λίγη πίτσα και μετά προχώρησαν στο σβήσιμο των κεριών. Το αποτέλεσμα; Η ποσότητα των βακτηρίων που μετρήθηκε ήταν 1.400% υψηλότερη συγκριτικά με την τούρτα, που τα κεριά της παρέμειναν αναμμένα.
Πώς επηρεάζεται η υγεία μας;
Πριν πανικοβληθείτε, οι ειδικοί μας προτείνουν να κάνουμε ένα βήμα πίσω και να αναλογιστούμε ότι το σώμα αλλά και το στόμα μας είναι γεμάτο βακτήρια.
Στην πραγματικότητα, έχουμε πολλά καλά βακτήρια στο σώμα μας που επηρεάζουν σχεδόν κάθε λειτουργία του οργανισμού και είναι γνωστά ως μικροβιώματα, όπως το μικροβίωμα του εντέρου ή εκείνο της επιδερμίδας. Οι ειδικοί μας λένε ότι για παράδειγμα μπορεί να μεταδίδουμε βακτήρια καθημερινά μέσω της συζήτησης, των φιλιών και κάθε είδους χειραψίας.
Εκτός λοιπόν, και εάν ο εορτάζοντας είναι άρρωστος, οι παράγοντες κινδύνου είναι ελάχιστοι και μπορείτε να απολαύσετε το κομμάτι σας δίχως ανησυχία.