Ο ύπνος είναι σαν να πατάτε το κουμπί «ανανέωσης» του σώματος και του μυαλού σας.
Από την μείωση του κινδύνου της παχυσαρκίας και των καρδιαγγειακών παθήσεων, έως τη βελτίωση της συγκέντρωσής σας και της συνολικής καθημερινής απόδοσης, παίζει κρίσιμο ρόλο στην συνολική εικόνα της υγείας σας.
Το πρόβλημα είναι ότι, είτε πρόκειται για δουλειά, είτε για το σχολείο του παιδιού σας, οι περισσότερες δραστηριότητες είναι σχεδιασμένες ώστε να εξυπηρετούν τους πρωινούς ανθρώπους.
Υπάρχουν άνθρωποι, όμως, που προτιμούν να ξυπνούν αργότερα και νιώθουν πιο δραστήριοι τις βραδινές ώρες.
Οι εργαζόμενοι με βάρδιες, για παράδειγμα, πρέπει να προσαρμόζουν συνεχώς το πρόγραμμά τους προκειμένου να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της δουλειάς τους. Επιπλέον, όσοι ταξιδεύουν συχνά μπορεί να έχουν πρόβλημα με το λεγόμενο jet lag.
Αν είστε ένας από αυτούς τους ανθρώπους ή απλώς βιώνετε αλλαγές στις ζωής σας αυτή την περίοδο, τι μπορείτε να κάνετε ώστε να μη χάνετε τα πολύτιμα οφέλη του ύπνου;
Το TikTok προτείνει να δοκιμάσετε το sleep syncing
Το sleep syncing είναι η πρακτική κατά την οποία συγχρονίζουμε το εσωτερικό μας ρολόι με το καθημερινό μας πρόγραμμα, για να αξιοποιήσουμε στο έπακρο την ημέρα μας.
Το εσωτερικό μας ρολόι ή αλλιώς ο κιρκάδιος ρυθμός, διαχειρίζεται τους ημερήσιους κύκλους ύπνου και αφύπνισης και επηρεάζει τα επίπεδα ενέργειάς μας κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Η πνευματική εγρήγορση, η πείνα, το στρες, η διάθεση, ακόμη και η καρδιακή λειτουργία, επηρεάζονται, επίσης.
Ουσιαστικά λειτουργεί σαν ένα πρόγραμμα, ρυθμίζοντας το χρονοδιάγραμμα πολλών βιολογικών λειτουργιών μας.
Όταν ο τρόπος με τον οποίο καλείστε να οργανώσετε τις καθημερινές σας δραστηριότητες έρχεται σε άμεση αντίθεση με το εσωτερικό ρολόι του οργανισμού σας, δοκιμάστε να…
Ξεκινήσετε τη μέρα σας δυναμικά με φυσικό φως και άσκηση
Ανοίξτε τις κουρτίνες σας το πρωί για να ξυπνήσετε φυσικά με το φως του ήλιου και να είστε σε εγρήγορση. Έπειτα, φορέστε τα αθλητικά σας. Η πρωινή προπόνηση μπορεί να «αναζωογονήσει» τον κιρκάδιο ρυθμό σας.
Προσοχή: Αποφύγετε τη γυμναστική κοντά στην ώρα του ύπνου.
Ενεργοποιώντας το σώμα σας, η άσκηση αυξάνει την εσωτερική σας θερμοκρασία, το αντίθετο, δηλαδή, από αυτό που θέλετε να συμβεί πριν πάτε για ύπνο.
Η θερμοκρασία του σώματός σας, φυσιολογικά, πρέπει να μειώνεται το βράδυ, για να στείλει μήνυμα στον εγκέφαλό σας ότι είναι ώρα για ύπνο.
Πηγαίνετε για ύπνο και να ξυπνάτε τις ίδιες ώρες κάθε μέρα
Σύμφωνα με μελέτη από το νοσοκομείο «Brigham and Women’s Hospital», οι άνθρωποι που κοιμούνται την ίδια ώρα κάθε βράδυ είναι πιο υγιείς και πιο επιτυχημένοι σε ό,τι και αν κάνουν.
Ναι, αυτό ισχύει και για τα Σαββατοκύριακα. Αν «εκπαιδεύετε» το σώμα σας να σηκώνεται νωρίτερα κατά τη διάρκεια της εβδομάδας και καταστρέφετε αυτό το «μοτίβο» με το που έρθει το Σαββατοκύριακο, είναι σαν να ακυρώνετε όλη σας την προσπάθεια.
Ωστόσο, δεν αρκεί απλά να αλλάξετε το ξυπνητήρι σας από τη μια μέρα στην άλλη διότι είναι βέβαιο πως απλά θα… αλλάξετε πλευρό. Είναι σημαντικό να ξεκινήσετε τις όποιες αλλαγές αργά και σταθερά.
Καθιερώσετε μια χαλαρωτική βραδινή ρουτίνα
Κάντε ένα ζεστό μπάνιο, περιορίστε το χρόνο οθόνης τουλάχιστον μία ώρα πριν τον ύπνο ή συνδυάστε στάσεις και αναπνοές της γιόγκα με μουσική που σας χαλαρώνει.
Τέτοιου είδους δραστηριότητες μπορούν να κάνουν τη μετάβαση στον ύπνο πιο εύκολη και πιο ευχάριστη εμπειρία για εσάς.