Οι αρχές της καλής διατροφής αν και διαχρονικές, δεν είναι λίγες οι φορές που τις ξεχνάμε. Παράλληλα, πολλοί ίσως συνεχίζουν να πιστεύουν πως αυτό που λέμε σωστή διατροφή είναι κάτι δύσκολο αν όχι ανέφικτο στη σύγχρονη, γρήγορη καθημερινότητά μας, γεγονός που απέχει από την πραγματικότητα.
Ας θυμηθούμε σήμερα ξανά τι σημαίνει τρώω σωστά και γιατί μπορούμε εύκολα να το εφαρμόσουμε κάθε μέρα.
Διαβάστε επίσης: Φρούτα και λαχανικά: Πώς θα καταφέρετε να τρώτε περισσότερα
Οι κανόνες της ισορροπημένης διατροφής
Τρώμε από όλα και με μέτρο
Η ποικιλία τροφών στο τραπέζι εξασφαλίζει την ισορροπία στη διατροφή μας. Πρέπει λοιπόν να τρώμε τα πάντα αλλά με μέτρο και να στοχεύουμε στην ποιότητα. Σημειωτέων, ποιοτικά τρόφιμα δεν σημαίνει απαραίτητα ακριβά προϊόντα. Ποιοτικό είναι το φρέσκο, το εποχικό, το καλοδιατηρημένο και το λιγότερο βιομηχανοποιημένο τρόφιμο.
Ως προς τη συχνότητα κατανάλωσης των τροφίμων, θυμηθείτε την πυραμίδα της μεσογειακής διατροφής. Σύμφωνα με αυτήν, τα τρόφιμα κατανέμονται σε τρεις κατηγορίες:
- Σε αυτά που μπορεί κανείς να καταναλώνει καθημερινά (δημητριακά και προϊόντα δημητριακών, φρούτα και λαχανικά, γαλακτοκομικά, ελαιόλαδο).
- Στα τρόφιμα που πρέπει να καταναλώνονται μερικές φορές την εβδομάδα (ψάρια, πουλερικά, όσπρια, ξηροί καρποί, πατάτες, αυγά και γλυκά).
- Στο κόκκινο κρέας, που καλό είναι να συμπεριλαμβάνεται αραιά και πού στο τραπέζι μας (2-3 φορές το μήνα).
Ως προς το πόσο πρέπει να τρώμε η πιο απλή απάντηση είναι τόσο όσο χρειαζόμαστε για να αισθανόμαστε χορτάτοι και να καλύπτουμε τις βιολογικές μας ανάγκες. Tο μέγεθος της μερίδας του εστιατορίου είναι ένα καλό μέτρο σύγκρισης έτσι ώστε να μην υπερβαίνουμε την ποσότητα φαγητού που χρειάζεται ένας ενήλικας.
Τακτική ανατροφοδότηση του οργανισμού
5 γεύματα την ημέρα (3 κύρια -πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό και 2 ενδιάμεσα – δεκατιανό, απογευματινό) είναι ένας βασικός γενικός κανόνας. Κι αυτό γιατί η τακτική ανατροφοδότηση του οργανισμού είναι απαραίτητη για να μπορεί να είναι κανείς παραγωγικός, να ελέγχει την ένταση της πείνας του και να αποφεύγει τα τσιμπολογήματα.
Φτιάχνοντας ένα πρόγραμμα και προετοιμάζοντας γεύματα από νωρίς, ακόμα και πριν την έναρξη της εβδομάδας καθώς και γράφοντας προσεκτικά τη λίστα με τα ψώνια του σούπερ μάρκετ είναι βέβαιο πως η όλη διαδικασία του να τρώτε τακτικά και σωστά θα σας είναι πολύ πιο εύκολη.
Δεν βιαζόμαστε
Aν τρώτε βιαστικά χωρίς να μασάτε, δεν θα καταλαβαίνετε τι τρώτε και θα έχετε πιθανότατα προβλήματα στην πέψη. Απολαύστε λοιπόν το φαγητό σας συνειδητά και με ηρεμία.
Συνολικά, τα οφέλη του slow eating είναι πέραν της βελτίωσης της πέψης:
- Καλύτερες επιλογές φαγητού
- Μεγαλύτερη ευχαρίστηση
- Μείωση της πρόσληψης θερμίδων
- Καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών
- Πιθανή μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων
- Μείωση των επιπέδων του στρες
*Συνοπτικά, δεν ξεχνάμε να
- Μασάμε σχολαστικά.
- Τρώμε καθημερινά: 2 μεγάλες σαλάτες, 2 μικρά φρούτα, 1 κεσεδάκι γιαούρτι- Εβδομαδιαία: 2-3 μερίδες ψάρι, 2 μερίδες πουλερικά , 2-3 μερίδες όσπρια, 1 μερίδα πατάτες, 3 αυγά , 1-2 γλυκά (χωρίς λίπος) και βέβαια τα δημητριακά ολικής άλεσης.
- Μαγειρεύουμε με ελαιόλαδο σε μικρές ποσότητες.
- Βρίσκουμε τρόπους να καταναλώνουμε φαγητά που δεν μας αρέσουν αλλά μας κάνουν καλό. Aν, για παράδειγμα, δεν σας αρέσουν οι φακές σε σούπα, μπορείτε να τις φτιάξετε σαλάτα με καλαμπόκι και φρέσκια ντομάτα.
- Έχουμε πάντα ποικιλία στο τραπέζι μας. Aν, για παράδειγμα, συνηθίζετε να τρώτε τοστ στο γραφείο, να το εναλλάσσετε με ένα μεσογειακό σάντουιτς ή με μία σαλάτα με μαύρο ψωμί.
- Καταναλώνουμε μερίδες σε μέγεθος μερίδας εστιατορίου.