Όπως λέει το ρητό, η ποικιλία είναι το αλάτι της ζωής… Αλλά οι έρευνες αποδεικνύουν ότι είναι περισσότερο σαν ένα θρεπτικό συστατικό που υποστηρίζει τη ζωή.
Σουηδοί ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Λουντ διαπίστωσαν ότι το κλειδί για καλύτερη υγεία και μακροζωία είναι να τρώτε τρόφιμα με διαφορετικά αντιοκειδωτικά και διατροφικά στοιχεία.
Ως συνιστώμενες πηγές αντιοξειδωτικών η ερευνητική ομάδα αναφέρει τα φρούτα και τα λαχανικά, τα οποία, όταν καταναλώνονται σε ποικιλία, προσφέρουν και αντιφλεγμονώδεις ουσίες, οι οποίες είναι, όπως φαίνεται, ζωτικής σημασίας τόσο για την υγεία όσο και για τη μακροημέρευση.
Διαβάστε επίσης: Καλοκαίρι: Τα φρούτα που πρέπει να καταναλώνουμε καθημερινά
Στο πείραμα του Πανεπιστημίου, ως ενδεικτικό μενού αναφέρονται τα εξής μεταξύ είτε των φαγητών είτε των συνοδευτικών και των μπαχαρικών που κατανάλωναν όσοι μετείχαν στο πείραμα:
- Ψάρια και ειδικότερα σολομός,
- πρωτεΐνες σόγιας,
- μούρα,
- σταφύλια,
- αμύγδαλα,
- φρουτοσαλάτες,
- λαχανικά,
- ρύζι καστανό,
- ψωμί ολικής άλεσης,
- ξίδι
- και από τα μπαχαρικά κανέλα.
Ποικιλία στη διατροφή για υγιές έντερο
Η διατροφική υγεία δεν έχει να κάνει μόνο με την καταμέτρηση των θρεπτικών συστατικών. Αφορά και τη «διατροφή» των δεκάδων χιλιάδων μικροβίων στο έντερό μας. Πόσο ποικιλόμορφη πρέπει να είναι λοιπόν η διατροφή σας;
Το μεγαλύτερο ρόλο για ένα υγιές μικροβίωμα του εντέρου παίζει η ποικιλία των φυτικών ινών στη διατροφή σας. Αν τρώτε συνέχεια, για παράδειγμα, την ίδια σαλάτα με λάχανο, δεν θα έχετε την ποικιλομορφία των μικροβίων του εντέρου που θα είχατε αν τρώγατε διαφορετικό τύπο σαλάτας κάθε μέρα.
Δηλαδή, όσο περισσότερες φυτικές τροφές τόσο το καλύτερο για το έντερό σας. Μπορεί να ακούγεται δύσκολο, αλλά αν απαριθμήσετε όλους τους διαφορετικούς τύπους φυτικών τροφών που υπάρχουν, θα δείτε ότι είναι ένας διαχειρίσιμος στόχος.
Τα λαχανικά, τα φρούτα, τα δημητριακά, οι σπόροι, οι ξηροί καρποί, τα φασόλια, τα όσπρια, η σόγια και τα βότανα είναι όλοι απλοί και νόστιμοι τρόποι για να το πετύχετε.