Πολλά μπορούν να αλλάξουν μεγαλώνοντας, συμπεριλαμβανομένων θεμάτων που αφορούν την υγεία. Αυτές οι αλλαγές μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την ποιότητα της ζωής μας με τα χρόνια, γεγονός που δεν μας επιτρέπει να χαρούμε την κάθε μας ηλικία καθώς η ζωή περνά με την ίδια ενέργεια και ενθουσιασμό όπως όταν ήμασταν 20…
Τι μπορούμε να κάνουμε έτσι ώστε να προστατεύσουμε την υγεία μας και να μεγαλώνουμε παραμένοντας… νέοι;
Διαβάστε επίσης: Περπάτημα: Για «γερή» καρδιά και «κάψιμο» λίπους
3 συμβουλές για καλή υγεία μεγαλώνοντας
#1 Παραμένουμε δραστήριοι
Καθώς τα χρόνια περνούν οι περισσότεροι από εμάς έχουμε την τάση να θέλουμε να ξεκουραστούμε περισσότερο. Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό και καθόλου μεμπτό αρκεί να μην φτάνουμε σε κατάσταση απόλυτης τεμπελιάς. Κι αυτό διότι είναι πολύ σημαντικό για τη συνολική μας υγεία να παραμένουμε ενεργοί μεγαλώνοντας.
Ένας γρήγορος πρωινός περίπατος ή μια ήπια συνεδρία γιόγκα μπορεί να κάνουν θαύματα για τη συνολική μας ευεξία. Η τακτική άσκηση δεν κρατά μόνο δυνατούς τους μύες και τα οστά. Μας ανεβάζει τη διάθεση, τονώνει την καρδιά και κρατά τη λάμψη στα μάτια μας ζωντανή, ακόμα και σε πολύ προχωρημένη ηλικία.
#2 Επιλέγουμε… πολύχρωμα πιάτα
Το φαγητό είναι το θεμέλιο της καλής υγείας. Μια ισορροπημένη διατροφή θα πρέπει να βρίσκεται λοιπόν στο επίκεντρο της προσοχής μας σε οποιαδήποτε ηλικία.
Γεμίστε το πιάτο σας με χρώματα προσθέτοντας λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως, άπαχες πρωτεΐνες. Τα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά τρόφιμα όχι μόνο ενισχύουν το ανοσοποιητικό, αλλά μας παρέχουν και την απαραίτητη ενέργεια ώστε να ξεκινάμε με ενθουσιασμό την κάθε μας μέρα.
Από την άλλη, αποφύγετε τα τηγανητά και τα επεξεργασμένα τρόφιμα με υπερβολική ζάχαρη και αλάτι κι αν νιώθετε πως μόνοι δεν μπορείτε να καταφέρετε να έχετε το μέτρο, απευθυνθείτε σε έναν ειδικό- διατροφολόγο.
#3 Κοινωνικοποίηση και ενσυνειδητότητα
Με το να εξασκούμε τεχνικές ενσυνειδητότητας και διαχείρισης του άγχους προσφέρουμε στον εαυτό μας ισορροπία και ένα αίσθημα γαλήνης.
Ασχοληθείτε με το διαλογισμό, με ασκήσεις βαθιάς αναπνοής ή αφεθείτε σε χόμπι που πραγματικά απολαμβάνετε. Η μείωση των επιπέδων του στρες όχι μόνο θρέφει την ψυχική υγεία αλλά επηρεάζει θετικά και τη σωματική.
Επιπλέον, είτε στα 20 είτε στα 40 είτε στα 60, χρειαζόμαστε ανθρώπους γύρω μας. Οι κοινωνικές αλληλεπιδράσεις και οι ουσιαστικές κοινωνικές συνδέσεις είναι αναγκαιότητα και είναι γνωστό πως μειώνουν το άγχος και προάγουν την ευτυχία.
*Μην ξεχνάτε ποτέ τα τσεκάπ
Για να διαχειριστείτε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ενδεχόμενες καταστάσεις υγείας, «επενδύστε» στους τακτικούς ελέγχους. Ένα απλό ραντεβού μπορεί να αποδειχθεί σωτήριο και εξαλείφοντας τέτοιου είδους ανησυχίες, θα είστε πολύ πιο ξέγνοιαστοι να αφιερώνετε χρόνο σε ό,τι πραγματικά έχει αξία για εσάς.