Ο ύπνος είναι τόσο σημαντικός για τον οργανισμό μας όσο το νερό και η τροφή. Όσο κοιμόμαστε, το σώμα ξεκουράζεται και οι λειτουργίες του οργανισμού… κατεβάζουν ταχύτητα. Ο εγκέφαλος, αντίθετα, βρίσκει την ευκαιρία να επεξεργαστεί τις πληροφορίες που προσέλαβε κατά τη διάρκεια της ημέρας και να αποθηκεύσει όσες θεωρεί σημαντικές έτσι ώστε να δημιουργηθεί χώρος για νέα δεδομένα. Επτά-οκτώ ώρες ύπνου την ημέρα προάγουν, σύμφωνα με μελέτες, τη μακροζωία, ενώ ο ανεπαρκής ύπνος (λιγότερο από 4 ώρες) φαίνεται να επηρεάζει αρνητικά το προσδόκιμο ζωής.
Ποιους μύθους γύρω από αυτήν την τόσο απαραίτητη λειτουργία μας θα πρέπει πλεόν να ξεχάσουμε;
Διαβάστε επίσης: Πεπτικό σύστημα: Έτσι το διατηρούμε υγιές
3 μύθοι σε σχέση με τον ύπνο που ήρθε η στιγμή να καταρρίψουμε
#1 Ο εγκέφαλός μας «κλείνει» όταν κοιμόμαστε
Ευτυχώς, ο εγκέφαλός μας, όπως προηγουμένως είπαμε, δεν εγκαταλείπει την καθημερινή του εργασία, ούτε κατά τη διάρκεια του ύπνου. Σημαντικές λειτουργίες άλλωστε όπως η αναπνοή δείχνουν πως ο εγκέφαλός μας είναι αδύνατο να «αποσυνδεθεί» πλήρως.
Στην πραγματικότητα, κατά τη διάρκεια του ύπνου ταχείας κίνησης των ματιών (REM), κατά τον οποίο βλέπουμε και τα περισσότερα όνειρα, η δραστηριότητα των εγκεφαλικών κυμάτων μοιάζει με αυτήν της εγρήγορσης.
Είναι ενδιαφέρον ότι, παρά το υψηλό επίπεδο δραστηριότητας, είναι πιο δύσκολο να ξυπνήσει κάποιος που κοιμάται κατά τη διάρκεια του ύπνου REM. Αυτός είναι ο λόγος που αυτό το στάδιο του ύπνου ονομάζεται μερικές φορές «παράδοξος ύπνος».
#2 «Αν θυμάσαι το όνειρό σου, κοιμήθηκες καλά»
Οι περισσότεροι άνθρωποι ονειρεύονται κάθε βράδυ, αλλά συχνά δε θυμούνται τα όνειρά τους. Τα όνειρα εμφανίζονται κυρίως κατά τη διάρκεια του ύπνου REM και ξεχνιούνται σχεδόν αμέσως. Μόνο όταν κάποιος ξυπνά κατά τη διάρκεια ή αμέσως μετά τον ύπνο REM, η ανάμνηση ενός ονείρου δεν έχει ακόμη ξεθωριάσει.
Ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι ορισμένοι νευρώνες που είναι ενεργοί κατά τη διάρκεια του ύπνου REM μπορεί να καταστείλουν τις μνήμες των ονείρων. Αυτοί οι νευρώνες παράγουν την ορμόνη συγκέντρωσης μελανίνης (MCH), η οποία βοηθά στη ρύθμιση του ύπνου. Το MCH αναστέλλει επίσης τον ιππόκαμπο, μια βασική περιοχή του εγκεφάλου για την αποθήκευση μνήμης.
Σε μια μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν άτομα που τείνουν να θυμούνται τα όνειρά τους. Διαπίστωσαν ότι αυτοί οι άνθρωποι αγρυπνούσαν κατά τη διάρκεια της νύχτας πιο συχνά από εκείνους που θυμόντουσαν πιο σπάνια τα όνειρά τους. Αυτό υποδηλώνει ότι οι άνθρωποι που θυμούνται συχνά τα όνειρά τους μπορεί να κοιμούνται λιγότερο καλά.
Εν ολίγοις, η ανάμνηση ενός ονείρου δεν είναι ένδειξη καλού ύπνου. Απλώς ξυπνήσατε την κατάλληλη στιγμή και έτσι το θυμάστε.
#3 Το ποτό μας χαλαρώνει πριν τον ύπνο
Το αλκοόλ μειώνει το χρόνο που απαιτείται για να αποκοιμηθούμε. Εξαιτίας αυτού, οι άνθρωποι συχνά υποθέτουν ότι έχει ευεργετική επίδραση στον ύπνο συνολικά. Δεν είναι όμως έτσι.
Η ποιότητα του ύπνου υπό την επήρεια αλκοόλ είναι χειρότερη σε σύγκριση με τον ύπνο χωρίς αλκοόλ.
Για να ξυπνήσουμε νιώθοντας αναζωογονημένοι, ο εγκέφαλός μας πρέπει να περάσει μέσα από μια καλά «ενορχηστρωμένη» σειρά φάσεων και κύκλων που το αλκοόλ, παρεμποδίζει.
Με λίγα λόγια, ενώ το αλκοόλ μας κάνει να κοιμόμαστε πιο γρήγορα, ο ύπνος που έχουμε είναι λιγότερο ποιοτικός και άρα λιγότερο αναζωογονητικός και ευεργετικός.