Η υπογλυκαιμία και τα καρδιαγγειακά νοσήματα πρόκειται για τις πιο συχνές αιτίες πίσω από τις επισκέψεις στο τμήμα επειγόντων περιστατικών που σχετίζονται με τον διαβήτη. Τώρα, νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο PLOS Medicine αποκάλυψε ακόμη ένα σημαντικό παράγοντα, την ψυχική υγεία.
Συγκεκριμένα, όσοι είχαν διαγνωστεί με διαβήτη τύπου 2 πριν από την ηλικία των 40 ετών —ιδιαίτερα οι γυναίκες— είχαν περισσότερες πιθανότητες να εισαχθούν για θεραπεία ψυχικής υγείας.
Γιατί είναι αυξημένος ο κίνδυνος για την ψυχική υγεία
Για να εκτιμηθούν καλύτερα οι επιπτώσεις του διαβήτη τύπου 2 στο σώμα και τον εγκέφαλο, μια ομάδα ερευνητών στο Χονγκ Κονγκ συνέκρινε τη διάρκεια και τις αιτίες της παραμονής στο νοσοκομείο μεταξύ εκείνων με και χωρίς μεταβολική νόσο.
Χρησιμοποιώντας δεδομένα από τη Νοσοκομειακή Αρχή του Χονγκ Κονγκ, αξιολόγησαν 1.516.508 άτομα, ακριβώς τα μισά από τα οποία είχαν διαβήτη τύπου 2 και τα μισά όχι. Τα δεδομένα από αυτά τα άτομα «ταιριάστηκαν» ένα προς ένα ανάλογα με την ηλικία, το φύλο και το έτος δείκτη (πότε έγινε η εισαγωγή).
Οι ερευνητές συνέλεξαν πληροφορίες σχετικά με τις εισαγωγές στα νοσοκομεία μεταξύ 2002 και 2018 και παρακολούθησαν τους συμμετέχοντες για διάμεσο διάστημα 7,8 ετών έως το 2019. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, όσοι είχαν διαβήτη τύπου 2 πέρασαν περισσότερες ημέρες στο νοσοκομείο. Τα άτομα που διαγνώστηκαν σε μεγαλύτερη ηλικία είχαν περισσότερες πιθανότητες να εισαχθούν λόγω κυκλοφορικών και αναπνευστικών παθήσεων.
Ωστόσο, μεταξύ εκείνων που είχαν διαγνωστεί με διαβήτη πριν από την ηλικία των 40 ετών, το 38,4% της νοσηλείας τους οφείλονταν σε διαταραχές ψυχικής υγείας. Ο αριθμός των γυναικών που εισήχθησαν για προβλήματα ψυχικής υγείας ήταν μεγαλύτερος από των ανδρών.
Μερικές από τις πιο κοινές διαταραχές ψυχικής υγείας για τις οποίες εισήχθησαν στο νοσοκομείο άτομα με διαβήτη τύπου 2 περιελάμβαναν τη κατάθλιψη αλλά και την διπολική διαταραχή.
Πώς σχετίζεται ο διαβήτης
Προηγούμενες μελέτες έχουν επισημάνει τη σημαντική συσχέτιση μεταξύ του διαβήτη τύπου 2 και των διαταραχών ψυχικής υγείας. Είναι σημαντικό να σημειωθεί «ότι η σχέση μεταξύ διαβήτη και κακής ψυχικής υγείας είναι αμφίδρομη», σύμφωνα με τους ερευνητές.
Για παράδειγμα, όσοι πάσχουν από διαβήτη έχουν δύο έως τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη, σύμφωνα με έρευνα. «Ο διαβήτης και η κατάθλιψη μοιράζονται κοινούς μηχανισμούς», επισημαίνουν. Αυτοί οι μηχανισμοί περιλαμβάνουν την υπερενεργοποίηση του νευρικού συστήματος και την απορρύθμιση του κύριου συστήματος απόκρισης στο στρες.
Αυτοί οι παράγοντες, «μπορεί να δηγήσουν σε υψηλότερα επίπεδα κορτιζόλης, που μπορεί να επιδεινώσουν και τις δύο ασθένειες» συμπληρώνουν. Εντωμεταξύ περίπου το 40% των ασθενών, αναφέρεται σε μελέτη ότι αντιμετωπίζουν άγχος.