Το πεπτικό είναι ένα σύστημα ζωτικής σημασίας καθώς μέσω αυτού οι απαραίτητες για την επιβίωσή μας θρεπτικές ουσίες εισέρχονται στον οργανισμό μας, όπου και υφίστανται την απαραίτητη κατεργασία ώστε να μπορούν να απορροφηθούν (διαδικασία της πέψης). Η απορρόφηση των προϊόντων της πέψης, των θρεπτικών ουσιών, του νερού, των βιταμινών και των ανόργανων αλάτων επιτελείται επίσης στο πεπτικό σύστημα.
Η διατήρηση της καλής πεπτικής υγείας είναι δε πολύ σημαντική και για τη συνολική μας ευεξία. Με ποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής μας μπορούμε να τα καταφέρουμε;
Διαβάστε επίσης: Υγεία: 5+1 μύθοι που σίγουρα έχετε ακούσει ως παιδί
Για ένα υγιές πεπτικό σύστημα
Τρώμε ισορροπημένα
Μια ισορροπημένη διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα είναι απαραίτητη για την καλή υγεία του πεπτικού συστήματος.
Συμπεριλάβετε στη διατροφή σας φρούτα, σκούρα πράσινα λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, άπαχες πρωτεΐνες και «καλά» λίπη που μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση της υγείας της μικροχλωρίδας του εντέρου.
Τα επεξεργασμένα τρόφιμα, οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες και τα «κακά» λίπη (κορεσμένα, trans λιπαρά) πρέπει να αποφεύγονται επειδή μπορούν να οδηγήσουν σε πεπτικές διαταραχές όπως φούσκωμα, δυσκοιλιότητα και δυσπεψία.
Πίνουμε πολύ νερό
Η επαρκής ενυδάτωση είναι απαραίτητη για τη σωστή πέψη. Το νερό βοηθά στην παραγωγή σάλιου και στην πέψη προωθώντας την ομαλή διέλευση των τροφών μέσω του πεπτικού σωλήνα. Επιπλέον, η ενυδάτωση βοηθά στην αύξηση της παραγωγής πεπτικών ενζύμων, τα οποία είναι απαραίτητα για την ομαλή και αποτελεσματική πέψη.
Προσπαθήστε να πίνετε αρκετό νερό την ημέρα και αυξήστε την πρόσληψή του κατά τη διάρκεια του καύσωνα και της έντονης σωματικής άσκησης.
Τρώμε αργά
Συχνά βιαζόμαστε να φάμε αφού στην καθημερινότητά μας πλέον έχουμε συνηθίσει να κάνουμε τα πάντα βιαστικά. Το να τρώμε όμως αργά μπορεί να βοηθήσει πολύ την πέψη.
Μασήστε καλά το φαγητό σας, απολαμβάνοντας κάθε μπουκιά και αποφύγετε περισπασμούς όπως το κινητό. Το να τρώτε συνειδητά θα σας επιτρέψει να «συντονιστείτε» με τα σημάδια πείνας και πληρότητας του σώματός σας, κάτι που βοηθά στο να αποφεύγεται η υπερκατανάλωση με αποτέλεσμα καλύτερη πέψη.
Δεν ξεχνάμε τη γυμναστική
Η τακτική σωματική δραστηριότητα ωφελεί όχι μόνο την καρδιαγγειακή υγεία αλλά και την πέψη. Έρευνες δείχνουν ότι η άσκηση διευκολύνει τη διέλευση της τροφής μέσω του πεπτικού συστήματος διεγείροντας τις εντερικές συσπάσεις.
Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανακούφιση του στρες, το οποίο έχει συνδεθεί με προβλήματα στο στομάχι.
Τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας, στοχεύστε σε τουλάχιστον 30 λεπτά μέτριας άσκησης, όπως γρήγορο περπάτημα ή ποδήλατο.
Αγχωνόμαστε λιγότερο
Το χρόνιο στρες μπορεί να επηρεάσει τη φυσιολογική λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Όταν έχουμε στρες, το σώμα μας βρίσκεται σε κατάσταση μάχης- φυγής και «θεωρεί» ότι δεν έχει χρόνο για ξεκούραση και πέψη, με αποτέλεσμα πιθανές πεπτικές διαταραχές όπως καούρα, ναυτία, δυσκοιλιότητα, δυσπεψία, φούσκωμα, έλκος κτλ.
Ψάξτε τρόπους καλύτερης διαχείρισης του άγχους όπως εξάσκηση της γιόγκα και του διαλογισμού, τεχνικές βαθιάς αναπνοής, ενασχόληση με χόμπι που σας αρέσουν και σας χαλαρώνουν. Ο χρόνος χαλάρωσης και αυτοφροντίδας μπορεί να βοηθήσει σημαντικά την πέψη.
Δεν χάνουμε τον ύπνο μας
Ο καλός βραδινός ύπνος είναι απαραίτητος για την καλή μας υγεία, συμπεριλαμβανομένης της πεπτικής.
Το πεπτικό σύστημα, όπως και όλο το σώμα, διενεργεί διαδικασίες επισκευής και αποκατάστασης κατά τη διάρκεια του ύπνου.
Επιδιώξτε 7 με 8 ώρες ποιοτικού ύπνου κάθε βράδυ, καθιερώνοντας μια σταθερή ρουτίνα και περιορίζοντας τη χρήση των συσκευών προτού ξαπλώσετε.
Περιορίζουμε αλκοόλ και καφεΐνη
Περισσότερο από τα επιτρεπτά όρια αλκοόλ και καφεΐνης μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στο μικροβίωμα. Μελέτες έχουν δείξει ότι η καθημερινή κατανάλωση μπορεί να ερεθίσει την επένδυση του πεπτικού σωλήνα και να διαταράξει την ισορροπία των βακτηρίων του εντέρου.
Μειώστε την κατανάλωση αλκοόλ και αντικαταστήστε το με πιο υγιεινές εναλλακτικές, όπως τσάι από βότανα και αρωματισμένο νερό. Καταναλώστε επίσης υγρά με καφεΐνη (καφές, τσάι) με μέτρο.
Κόβουμε το κάπνισμα
Το κάπνισμα έχει, εκτός των άλλων, αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία του πεπτικού συστήματος. Μπορεί να αποδυναμώσει τον κατώτερο οισοφαγικό σφιγκτήρα, με αποτέλεσμα παλινδρόμηση οξέος και καούρα. Το κάπνισμα βλάπτει επίσης την επένδυση του στομάχου και του εντέρου, αυξάνοντας τον κίνδυνο έλκους και κακοηθειών του γαστρεντερικού συστήματος.
Ακούμε το σώμα μας
Επειδή το πεπτικό σύστημα του καθενός είναι διαφορετικό, παρατηρήστε πώς αντιδρά το σώμα σας σε διάφορα γεύματα και προσαρμόστε τη διατροφή σας αναλόγως.
Επιπλέον, συμβουλευτείτε το γιατρό σας για εξατομικευμένες συμβουλές με βάση τις ατομικές σας απαιτήσεις.