Ας ξεκινήσουμε με μια παραδοχή. Είτε στην θάλασσα είτε στο βουνό, είτε καλοκαιρινές είτε χειμερινές, είτε για λίγες είτε για περισσότερες ημέρες, όλοι ανυπομονούμε για τις διακοπές, που μας δίνουν την ευκαιρία να χαλαρώσουμε και να ανανεωθούμε.
Πολύ περισσότερο ενεργοποιούν την απόκριση της χαλάρωσης, όρος που χρησιμοποιείται για περιγράψει τι συμβαίνει όταν το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα είναι υπεύθυνο για τις σωματικές σας λειτουργίες.
Αυτό το τμήμα του νευρικού σας συστήματος ρυθμίζει την δραστηριότητα των οργάνων και των αδένων σας ενώ βρίσκεστε σε ηρεμία. Η απόκριση χαλάρωσης ενεργοποιείται όταν αισθάνεστε ασφαλείς και είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη μιας και μπορεί να μειώσει τις επιπτώσεις του καθημερινού στρες στο σώμα.
Πώς επηρεάζουν οι διακοπές το σώμα;
Μερικές από τις καλύτερες αλλαγές που βιώνουμε όταν ενεργοποιείται η απόκριση της χαλάρωσης, περιλαμβάνουν:
#Ο καρδιακός σας ρυθμός επιβραδύνεται
Το άγχος «πυροδοτεί» το συμπαθητικό νευρικό σύστημα, το οποίο με την σειρά του ενεργοποιεί την απόκριση «πάλης ή φυγής», προετοιμάζοντας το σώμα να δράσει όταν έρχεται αντιμέτωπο με μια «απειλή». Ο καρδιακός σας ρυθμός και η αρτηριακή σας πίεση μπορεί να αυξηθούν ενώ μπορεί να αισθάνεστε ένταση.
Διαβάστε επίσης: Στρες: Εσείς πώς… «απαντάτε» στο άγχος;
Όταν χαλαρώνουμε όμως, το παρασυμπαθητικό σύστημα αναλαμβάνει και απελευθερώνει την ορμόνη ακετυλοχολίνη, που συνδέεται με πολυάριθμες φυσιολογικές λειτουργίες, όπως η ρύθμιση των καρδιακών συσπάσεων και της αρτηριακής πίεσης αλλά και η επιβράδυνση του καρδιακού ρυθμού.
#Η αρτηριακή πίεση «πέφτει»
Οι ορμόνες του στρες μπορούν να επιταχύνουν τον καρδιακό σας ρυθμό, συστέλλοντας τα αιμοφόρα αγγεία. Αυτό αυξάνει προσωρινά την αρτηριακή σας πίεση. Όμως το αντίθετο μπορεί να συμβεί όταν χαλαρώνουμε.
Εάν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση, εκτός από τις αλλαγές στο τρόπο ζωής (διατροφή, φάρμακα), μέθοδοι χαλάρωσης όπως ο διαλογισμός μπορεί να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε το άγχος, συμβάλλοντας στην περαιτέρω μείωσή της.
#Το ανοσοποιητικό σας λειτουργεί καλύτερα
Το μακροχρόνιο στρες δεν βοηθά το σώμα να καταπολεμήσει ιούς και λοιμώξεις. Η βαθιά χαλάρωση όμως, μπορεί να βοηθήσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα να ανακάμψει. Για να τα καταφέρετε μπορείτε να δοκιμάσετε τεχνικές, όπως η προοδευτική μυϊκή χαλάρωση, όπου τεντώνετε και χαλαρώνετε κάθε μυϊκή ομάδα στο σώμα σας, μία προς μία.
#Η πέψη βελτιώνεται
Όταν το άγχος προκαλεί την αντίδραση «πάλης ή φυγής», η διαδικασία της πέψης μπορεί να διακοπεί, καθώς το αίμα κινείται προς τις μεγαλύτερες μυϊκές ομάδες. Η χαλάρωση αντιστρέφει αυτή τη διαδικασία. Μειώνει επίσης τη φλεγμονή που μπορεί να βλάψει το έντερό σας.
Το άγχος μπορεί να «κρύβεται» πίσω από πολλά πεπτικά προβλήματα αλλά και εντερικές παθήσεις, όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.
#Η αναπνοή σας επιβραδύνεται
«Πάρε μια βαθιά ανάσα»… Αυτό είναι το πρώτο πράγμα που σκεφτόμαστε να πούμε σε κάποιον όταν βρίσκεται σε πανικό κι όχι αδίκως. Όταν αγχωνόμαστε, η αναπνοή επιταχύνεται. Η πολύ γρήγορη αναπνοή μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλά επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα στο αίμα σας, το οποίο θα μπορούσε να προκαλέσει αδυναμία, ακόμα και ζάλη.
Αλλά η χαλάρωση επιβραδύνει τον ρυθμό αναπνοής σας. Για αυτό μπορείτε να δοκιμάσετε διάφορες τεχνικές αναπνοής, που εντείνουν το αίσθημα της χαλάρωσης και καταπολεμούν το στρες.