Οι τραυματισμοί στα γόνατα είναι μια κοινή ανησυχία είτε είστε άτομο που αθλείται είτε απλά ακολουθείτε έναν δραστήριο τρόπο ζωής. Όπως με τις περισσότερες καταστάσεις υγείας, η πρόληψη και η προστασία αποτελούν τα κλειδιά ώστε να συνεχίσετε να απολαμβάνετε την οποιαδήποτε έντονη ή ήπια δραστηριότητα χωρίς πόνους και με την μέγιστη ενέργεια.
Ας δούμε μερικές συμβουλές που μπορούν να προστατεύσουν τις αρθρώσεις των γονάτων και να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο τραυματισμού τους.
Διαβάστε επίσης: Θυρεοειδής: Οι 3 πρωινές συνήθειες που τον προστατεύουν
Για υγιή γόνατα
Διατηρήστε ένα υγιές βάρος
Η διατήρηση ενός υγιούς βάρους είναι μια από τις πιο σημαντικές πτυχές για την προστασία των γονάτων.
Το υπερβολικό βάρος ασκεί επιπλέον πίεση στις αρθρώσεις, αυξάνοντας τον κίνδυνο τραυματισμών και εμφάνισης παθήσεων όπως η οστεοαρθρίτιδα.
Ακολουθήστε μια ισορροπημένη διατροφή και εντάξτε την άσκηση έστω για λίγα λεπτά στην καθημερινή σας ρουτίνα για την προστασία της συνολικής σας υγείας και ευεξίας. Εάν νιώθετε πως δεν μπορείτε να τα καταφέρετε μόνοι, συμβουλευτείτε διατροφολόγο για να ακολουθήσετε ένα διατροφικό πλάνο που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τις απαιτήσεις σας.
Ενδυναμώστε τους μύες σας
Η ενδυνάμωση των μυών του πυρήνα μπορεί να βοηθήσει στην ομοιόμορφη κατανομή του βάρους σε όλο το σώμα και έτσι αποφεύγεται η περιττή πίεση στα γόνατα.
Δοκιμάστε να κάνετε προπονήσεις ενδυνάμωσης τετρακεφάλων, μηριαίων και των μυών της γάμπας για την απορρόφηση των κραδασμών και την προστασία του χόνδρου του γόνατος. Ξεκινήστε με squats, lunges και άρσεις ποδιών και συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία έτσι ώστε εάν δεν είστε συνηθισμένοι ή εάν έχετε κάποιο πρόβλημα στο γόνατο να είστε σίγουροι ότι εκτελείτε τις ασκήσεις σωστά και με ασφάλεια.
Μην ξεχνάτε να κάνετε προθέρμανση και διατάσεις
Η προθέρμανση των μυών πριν από οποιαδήποτε σωματική δραστηριότητα είναι ζωτικής σημασίας. Ξεκινήστε με πέντε έως δέκα λεπτά ελαφριάς άσκησης, όπως το περπάτημα, και συνεχίστε με διατάσεις που στοχεύουν στο κάτω μέρος του σώματός σας, δηλαδή στους τετρακέφαλους, τους μηριαίους και τις γάμπες.
Η προθέρμανση και οι διατάσεις πριν και μετά την προπόνηση μπορούν να βελτιώσουν την ευλυγισία, να μειώσουν τον κίνδυνο μυϊκής ανισορροπίας και να προστατεύσουν τα γόνατά σας από απροσδόκητα τραντάγματα και καταπόνηση.
Έχετε πάντα τον κατάλληλο εξοπλισμό
Επενδύστε σε αθλητικά παπούτσια που εφαρμόζουν σωστά και παρέχουν αρκετή υποστήριξη και αντικραδασμική προστασία ανάλογα βέβαια και με το είδος της άσκησης που κάνετε.
Εξετάστε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσετε τιράντες γονάτων, ιμάντες στήριξης ή άλλο προστατευτικό εξοπλισμό εάν συμμετέχετε σε αθλήματα ή δραστηριότητες που περιλαμβάνουν πρόσκρουση ή επαναλαμβανόμενες κινήσεις για τη σταθεροποίηση της άρθρωσης του γόνατος και την πρόληψη τραυματισμών.
Δώστε προσοχή στη στάση του σώματος και στην τεχνική
Βεβαιωθείτε ότι τα γόνατά σας είναι ευθυγραμμισμένα με τους γοφούς και τους αστραγάλους σας είτε κάθεστε είτε στέκεστε είτε ασκείστε. Οι υπερβολικές κινήσεις του γόνατος μπορεί να καταπονήσουν τις αρθρώσεις.
Η σωστή τεχνική είναι επίσης πολύ σημαντική για την αποφυγή τραυματισμών στο γόνατο όταν συμμετέχετε σε αθλήματα αλλά και όταν εκτελείτε καθημερινές δραστηριότητες. Απότομες στροφές ή βαριές κρούσεις μπορούν να καταπονήσουν την άρθρωση του γόνατος γι’ αυτό και θεωρούνται ακατάλληλες κινήσεις.
Ακούστε το σώμα σας
Δώστε προσοχή στα σημάδια του σώματός σας και κάντε τακτικά διαλείμματα σε κάθε σας σωματική δραστηριότητα. Αυξήστε την ένταση και τη διάρκεια των προπονήσεών σας σταδιακά για να δώσετε στο σώμα σας χρόνο να προσαρμοστεί και να μειώσετε την πιθανότητα εμφάνισης προβλημάτων.
Εάν νιώθετε την οποιαδήποτε ενόχληση στα γόνατά σας, ξεκουραστείτε και αφήστε τα να αναρρώσουν. Η αγνόηση αυτών των σημάτων που το σώμα σας σας στέλνει μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη βλάβη. Φυσικά, εάν ο πόνος επιμένει ή επιδεινώνεται, επισκεφτείτε άμεσα γιατρό για σωστή διάγνωση και θεραπεία.