Οι κάτοικοι των πόλεων είναι πιο ευτυχισμένοι και πιο υγιείς όταν ζουν σε μια γειτονιά όπου μπορούν να περπατήσουν, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Health & Place.
Σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Σαν Ντιέγκο, τα περιβάλλοντα που προωθούν την ανθρώπινη σύνδεση μπορούν να καταπολεμήσουν την απομόνωση που απειλεί τη δημόσια υγεία.
Διαβάστε επίσης: Απώλεια βάρους: Κι όμως επηρεάζεται από την… γειτονιά σας
Η μοναξιά έχει συνδεθεί με διάφορες επικίνδυνες καταστάσεις για την υγεία, όπως ο αυξημένος κινδύνος καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού επεισοδίου, άνοιας και πρόωρου θανάτου.
Πώς αλλιώς επηρεάζει η γειτονιά μας την υγεία μας;
Το περιβάλλον στο οποίο ζούμε δημιουργεί ή στερεί ευκαιρίες για κοινωνικοποίηση, σωματική δραστηριότητα, επαφή με τη φύση και άλλες εμπειρίες που επηρεάζουν την υγεία μας.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που ζουν σε γειτονιές όπου πρέπει να οδηγούν παντού και έχουν ελάχιστες ή καθόλου ευκαιρίες να αλληλεπιδράσουν με τους γείτονές τους. Πολλοί αναφέρουν, επίσης, ότι η πρόσβαση στα μέσα μαζικής μεταφοράς είναι δύσκολη στη γειτονιά τους.
Οι άνθρωποι φαίνεται να επωφελούνται από τη διαβίωση σε μέρη όπου μπορούν να περπατήσουν για να καλύψουν τις καθημερινές τους ανάγκες σε τοπικά καταστήματα, καφετέριες, σχολεία, πάρκα, γυμναστήρια και χώρους για κοινωνικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες.
Επιπλέον, σύμφωνα με προηγούμενες μελέτες, όσοι ζουν κοντά στη φύση έχουν 25% χαμηλότερο ποσοστό θνησιμότητας και κάθε αύξηση πρασίνου κατά 10% συνδέεται με μείωση της εμφάνισης ασθενειών.
Για την ακρίβεια, τα υψηλότερα επίπεδα πρασίνου (ή και γαλάζιου) έχουν σχετιστεί με την ανακούφιση των συμπτωμάτων άγχους, κατάθλιψης και στρες. Μάλιστα, η πιθανότητα να είναι κάποιος σωματικά δραστήριος μπορεί να είναι έως και 3 φορές υψηλότερη σε περιβάλλοντα με πράσινους χώρους.
Αν και πολλοί μαθαίνουν να ζούν με τον συνεχή θόρυβο της κίνησης και των αεροπλάνων, η ηχορύπανση κατατάσσεται στη δεύτερη θέση όσον αφορά τους περιβαλλοντικούς κινδύνους. Οι δυνατοί ήχοι πυροδοτούν αρρυθμίες ή να επιδεινώνουν την κατάσταση ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια ή στεφανιαία νόσο.
Επιπρόσθετα, η έκθεση στον θόρυβο μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της κορτιζόλης, συμβάλλοντας έτσι στην αύξηση της αρτηριακής πίεσης και του σακχάρου.