Το έντερο λέγεται ότι είναι ο «δεύτερος εγκέφαλος» στο σώμα, με ολοένα και περισσότερες έρευνες να επιβεβαιώνουν την σημαντικότητά του για σχεδόν κάθε λειτουργία του οργανισμού, από την διάσπαση της τροφής και την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών, μέχρι το ισχυρό ανοσοποιητικό.
Ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα 37 Βουδιστών μοναχών από τα βουνά του Θιβέτ για να δουν πώς πώς η σύνθεση των δειγμάτων των μοναχών -δείκτες της υγείας του εντέρου τους- διέφεραν από αυτήν των γειτόνων τους.
Διαβάστε επίσης: Έντερο: Εκπαιδεύοντας το εσωτερικό μας ρολόι
Η κύρια διαφορά στον τρόπο ζωής που ενδιέφερε τους ερευνητές ήταν το γεγονός ότι οι μοναχοί έκαναν διαλογισμό για περισσότερες από δύο ώρες την ημέρα. Αναρωτήθηκαν λοιπόν, εάν ο διαλογισμός μπορεί να έχει αντίκτυπο στο μικροβίωμα και πώς μπορεί να το επηρεάζει.
Τα ευρήματα της μελέτης, που δημοσιεύθηκε στο British Medical Journal’s General Psychiatry, αναφέρεται ότι οι μοναχοί είχαν υψηλότερες ποσότητες ορισμένων βακτηρίων που σχετίζονται με χαμηλότερα επίπεδα κατάθλιψης, άγχους και καρδιαγγειακών παθήσεων.
Θα μπορούσε ο διαλογισμός να ευνοήσει το έντερο;
Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, η πρακτική του διαλογισμού θα μπορούσε ενδεχομένως να μας ωφελήσει, όπως επισημαίνεται στον αυξανόμενο (αλλά όχι οριστικό) όγκο έρευνας που δείχνει ότι ο διαλογισμός μπορεί πιθανώς να μειώσει το άγχος, που είναι ιδιαίτερα επιβλαβές για την υγεία του εντέρου.
Όταν είμαστε αγχωμένοι, το συμπαθητικό νευρικό μας σύστημα ενεργοποιείται. Αυτή η ενεργοποίηση «αλλάζει το περιβάλλον στο οποίο ζουν τα μικρόβια, τον βιότοπό τους», λένε οι ειδικοί.
Εάν η χαλάρωση και η μείωση του στρες σε συνδυασμό με τον διαλογισμό μειώνουν την αντιδραστικότητα του συμπαθητικού νευρικού συστήματος, τότε αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει μια πιθανή εξήγηση για τις ωφέλιμες δράσεις που παρατήρησαν και οι ερευνητές στην μελέτη.
Όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής
Άλλες έρευνες φαίνεται να επιβεβαιώνουν την παραπάνω υπόθεση, αν και το ζήτημα απαιτεί περαιτέρω διερεύνηση. Μια μικρή μελέτη που εξέτασε επαγγελματίες διαλογισμού που ακολούθησαν μια vegan διατροφή βρήκε υψηλότερο επιπολασμό ωφέλιμων βακτηρίων έναντι μιας ομάδας ελέγχου.
Παράλληλα ο διαλογισμός φαίνεται να συμβάλλει στην ρύθμιση της απόκρισης στο στρες, καταστέλλοντας παθήσεις χρόνιας φλεγμονής και διατηρώντας την εύρυθμη λειτουργία του εντερικού φραγμού.