Πόσοι από εμάς έχουμε συνδέσει τα καλοκαιρινά απογεύματα με ένα ψητό καλαμπόκι στο χέρι; Ή πόσοι μπορούν να αντισταθούν στα ποπ κορν όταν παρακολουθούν μια ταινία;

Το καλαμπόκι υπάρχει με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους στη διατροφή μας, και όχι άδικα αφού εκτός από νόστιμο είναι και θρεπτικό.

Διαβάστε επίσης: Λίπος: Ποια φρούτα βοηθούν στο να το «κάψουμε»;

Τι οφέλη έχει αυτό το δημοφιλές καλοκαιρινό λαχανικό για την υγεία μας;

1. Ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση

Η υψηλή περιεκτικότητα του καλαμποκιού σε κάλιο βοηθά στην ισορροπία καλίου – νατρίου στον οργανισμό, συμβάλλοντας στη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης σε φυσιολογικά επίπεδα.

2. Έχει αντιοξειδωτική δράση

Οπως όλα τα λαχανικά, το καλαμπόκι προστατεύει τα κύτταρα από τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

Το καλαμπόκι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά (καροτενοειδή, βιταμίνη C και βιταμίνη Ε) που προστατεύουν από το οξειδωτικό στρες και συμβάλλουν στη μείωση των χρόνιων παθήσεων.

3. Βελτιώνει την όραση

Τα καροτενοειδή είναι ιδιαίτερα ευεργετικά για τα μάτια μας. Είναι πλούσιο κυρίως σε 2 καροτενοειδή, τη λουτεΐνη και τη ζεαξανθίνη.

Οι δύο αυτές ουσίες προστατεύουν τα υγιή κύτταρα των ματιών από βλαβερά μήκη κύματος φωτός και παρέχουν προστασία από χρόνιες παθήσεις των ματιών όπως η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και ο καταρράκτης.

4. Βοηθά στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας

Το καλαμπόκι περιέχει ένα μεγάλο μέρος από αδιάλυτες φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Παράλληλα, αποτρέπουν και την εμφάνιση αιμορροΐδων.

Προσοχή

Το καλαμπόκι διαθέτει σημαντική ποσότητα υδατανθράκων, η οποία μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα για τα άτομα με διαβήτη. Ως συνοδευτικό, το καλαμπόκι είναι μια καλή επιλογή, ειδικά όταν συνδυάζεται με άλλα υγιεινά τρόφιμα, όπως άπαχες πρωτεΐνες και λαχανικά.

Μπορεί να προσθέσει ποικιλία, υφή και γεύση σε ένα γεύμα. Ωστόσο, είναι σημαντικό να εστιάζετε στο μέγεθος των μερίδων και να εξασφαλίζετε ένα ισορροπημένο πιάτο με ποικιλία θρεπτικών συστατικών.

Επίσης, είναι σημαντικό να προσέχετε με το αλάτι, το βούτυρο και το λάδι. Όσον αφορά τα ποπ κορν, έχουμε το νου μας να μην το παρακάνουμε στη ποσότητα και να μην επιλέγουμε επεξεργασμένες εκδοχές με επικαλύψεις και θερμίδες.