Όλοι φουσκώνουν μετά το φαγητό μερικές φορές. Γνωρίζετε το συναίσθημα: σφίξιμο, κορεσμό, δυσφορία, πίεση ή πρήξιμο στην κοιλιά σας. Το φούσκωμα συνήθως υποχωρεί μετά από λίγο, αλλά για μερικούς ανθρώπους, το πρόβλημα επανεμφανίζεται σχεδόν κάθε φορά που τρώνε.
Το φούσκωμα εμφανίζεται όταν συσσωρεύεται μια ασυνήθιστη ποσότητα αερίων στην κοιλιά. Αυτό συμβαίνει για διάφορους λόγους.
Τα ένζυμα και τα βακτήρια στο πεπτικό σύστημα διασπούν την τροφή σε απλά σάκχαρα προς απορρόφηση. Ωστόσο, τα επίπεδα των ενζύμων στο στομάχι και το έντερο μειώνονται φυσιολογικά με την ηλικία.
Διαβάστε επίσης: Υγιές έντερο: Τα προβιοτικά «διώχνουν» τα επιβλαβή βακτήρια
Λιγότερα ένζυμα σημαίνει ότι οι τροφές δεν διασπώνται πλήρως. Αυτό αφήνει μεγαλύτερο μερίδιο της δουλειάς στα βακτήρια, πράγμα που σημαίνει περισσότερα αέρια.
Ένα υποτονικό πεπτικό σύστημα μπορεί να συμβάλει στο πρόβλημα. Η λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος τείνει να αλλάζει και να επιβραδύνεται με την ηλικία.
Το στομάχι χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να ξεκινήσει την πεπτική διαδικασία και το έντερο δεν μετακινεί την τροφή τόσο γρήγορα όσο παλαιότερα. Αυτή η επιβράδυνση δίνει περισσότερες ευκαιρίες για τη δημιουργία αερίων.
Η περίσσεια αερίων μπορεί επίσης να προκύψει αν καταπίνετε πολύ αέρα – για παράδειγμα, όταν τρώτε πολύ γρήγορα ή πολύ ή όταν μιλάτε ενώ τρώτε. Όταν συσσωρεύονται πάρα πολλά αέρια και δεν μπορούν να απελευθερωθούν αρκετά γρήγορα, μπορεί να προκαλέσουν διόγκωση του στομάχου.
Το στομάχι σας μπορεί να αναδιαμορφώνεται και να διαστέλλεται για να διαχειρίζεται μικρές ποσότητες αερίων που παράγονται κατά την κανονική πέψη. Όμως, η υπερβολική ποσότητα μπορεί να πιάσει πολύ χώρο.
Φυσιολογικά, το διάφραγμα ανυψώνεται και το κοιλιακό τοίχωμα συσφίγγεται για να επιτρέψει στο στομάχι να διατηρήσει το σχήμα του. Ωστόσο, μερικές φορές το διάφραγμα κατεβαίνει ή συστέλλεται, γεγονός που κάνει τους μυς του κοιλιακού τοιχώματος να χαλαρώνουν και προκαλεί την προεξοχή του στομάχου.
Προσέξτε τι τρώτε
Το φούσκωμα συνήθως υποχωρεί από μόνο του, καθώς τα αέρια απομακρύνονται. Αν όμως το φούσκωμα είναι συχνό πρόβλημα, ξεκινήσετε κόβοντας τα γαλακτοκομικά προϊόντα για να δείτε αν έχετε δυσανεξία στη λακτόζη.
Αν αυτό δεν βοηθήσει, εξετάστε την κανονική σας διατροφή για τροφές FODMAP (ζυμώσιμους ολιγοσακχαρίτες, δισακχαρίτες, μονοσακχαρίτες και πολυόλες). Τα τρόφιμα FODMAP είτε δεν χωνεύονται είτε χωνεύονται ατελώς, γεγονός που προκαλεί αυξημένη ζύμωση από τα βακτήρια του εντέρου και δημιουργεί περισσότερα αέρια.
Τέτοια τρόφιμα είναι το μπρόκολο, τα φασόλια και οι φακές, το σιτάρι, το σκόρδο, τα κρεμμύδια, τα μήλα και οι χυμοί φρούτων, το αβοκάντο και τα κεράσια.
Μπορείτε επίσης να προστατευτείτε από το φούσκωμα που προκαλείται από την περίσσεια αέρα τρώγοντας πιο αργά, καταναλώνοντας μικρότερα γεύματα και μειώνοντας τα ανθρακούχα ποτά.