Η διάγνωση με καρκίνο του μαστού μπορεί να είναι μια τρομακτική εμπειρία, αφού ανατρέπει την καθημερινότητά μας και όλα όσα γνωρίζαμε. Ωστόσο τα ευρήματα νέας επιστημονικής μελέτης μας γεμίζουν αισιοδοξία. Δημοσιευμένα στο περιοδικό The BMJ, αποκαλύπτουν ότι οι γυναίκες που έχουν διαγνωστεί με πρώιμο καρκίνο του μαστού μπορούν να ζήσουν μια μακρά και ικανοποιητική ζωή.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο μέσος κίνδυνος θανάτου από καρκίνο του μαστού πέντε χρόνια μετά τη διάγνωση έχει μειωθεί από 14% σε μόλις 5% από τη δεκαετία του 1990. Στην πραγματικότητα, περισσότερες από έξι στις 10 γυναίκες που διαγνώστηκαν μεταξύ 2010 και 2015 είχαν πενταετή κίνδυνο 3% ή λιγότερο.
Σε όλο τον κόσμο, πάνω από δύο εκατομμύρια γυναίκες λαμβάνουν έγκαιρη διάγνωση καρκίνου του μαστού κάθε χρόνο. Παρά το γεγονός ότι οι γιατροί γνώριζαν ότι ο κίνδυνος θανάτου από καρκίνο έχει μειωθεί τις τελευταίες δεκαετίες, ο βαθμός στον οποίο μειώνονταν αυτοί οι αριθμοί ήταν προηγουμένως άγνωστος.
Στο 3% ο κίνδυνος θανάτου από καρκίνο του μαστού
Για να φτάσουν σε αυτά τα ευρήματα, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από την Εθνική Υπηρεσία Καταγραφής και Ανάλυσης Καρκίνου του Ηνωμένου Βασιλείου για να διερευνήσουν τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του μαστού, κατόπιν έγκαιρης διάγνωσης.
Τα δεδομένα περιελάμβαναν 512.447 γυναίκες που ήταν εγγεγραμμένες στο Ηνωμένο Βασίλειο με πρώιμο καρκίνο του μαστού από τον Ιανουάριο του 1993 έως τον Δεκέμβριο του 2015. Αυτές οι γυναίκες υποβλήθηκαν αρχικά σε χειρουργική επέμβαση.
Διαβάστε επίσης: Ο καρκίνος του μαστού στο στόχαστρο
Τα ετήσια ποσοστά θνησιμότητας από καρκίνο του μαστού και οι αθροιστικοί κίνδυνοι πέντε ετών υπολογίστηκαν λαμβάνοντας υπόψιν δεδομένα όπως ο χρόνος διάγνωσης, η ημερολογιακή περίοδος διάγνωσης αλλά και παράγοντες όπως η ηλικία, εάν ο καρκίνος ανιχνεύθηκε με προληπτικό έλεγχο, το μέγεθος του όγκου.
Οι ερευνητές παρακολούθησαν κάθε μία από τις γυναίκες μέχρι τον Δεκέμβριο του 2020. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το ετήσιο ποσοστό θνησιμότητας από καρκίνο του μαστού ήταν υψηλότερο κατά τα πρώτα πέντε χρόνια μετά την διάγνωση, μειώθηκε όμως μετά την πενταετία.
Ο αθροιστικός κίνδυνος πενταετούς θνησιμότητας από καρκίνο του μαστού ήταν κατά μέσο όρο 14,4% για τις γυναίκες που διαγνώστηκαν μεταξύ 1993 και 1999, αλλά αυτό μειώθηκε σημαντικά στο 4,9% μεταξύ 2010 και 2015.
Εστιάζοντας περισσότερο στα δεδομένα για τις γυναίκες που διαγνώστηκαν μεταξύ 2010 και 2015, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο αθροιστικός κίνδυνος θνησιμότητας από καρκίνο του μαστού τα πρώτα πέντε χρόνια μετά την διάγνωση διέφερε πολύ μεταξύ των γυναικών με διαφορετικά χαρακτηριστικά.
Από τι επηρεάζεται το ποσοστό θνησιμότητας;
Η ηλικία του ασθενούς, εάν ο καρκίνος ανιχνεύθηκε μέσω προσυμπτωματικού ελέγχου, εάν ο καρκίνος είχε ορισμένους υποδοχείς και το μέγεθος έπαιξαν βασικό ρόλο. Για σχεδόν το 63% των γυναικών, ο κίνδυνος θανάτου ήταν κάτω από το 3%. Ωστόσο, για σχεδόν το 5% αυτών των γυναικών, ο κίνδυνος ήταν πάνω από 20%.
Λαμβάνοντας υπόψιν ότι αυτή η μελέτη βασίζεται στην παρατήρηση, η ερευνητική ομάδα αναγνωρίζει ότι δεν μπορεί να βρει μια αιτιολογική σχέση για την διαφορά στα ποσοστά θνησιμότητας.
Παρόλα αυτά, οι ερευνητές συμφωνούν ότι τα νέα ευρήματα παρέχουν μια πιο ακριβή εικόνα του ποσοστού επιβίωσης/θνησιμότητας κατόπιν της έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του μαστού.