Ακούμε συχνά για τη σημασία της διατροφής στη διατήρηση της υγείας και της ευεξίας και γνωρίζαμε ότι η ιαπωνική διαίτα είναι ένα από τα πιο υγιεινά διατροφικά πλάνα.
Τώρα, οι επιστήμονες βρήκαν ότι η τήρηση των τυπικών διατροφικών συνηθειών των Ιαπώνων θα μπορούσε να προστατεύσει από τη μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος (NAFLD).
Πρόκειται για μια κατάσταση κατά την οποία συσσωρεύεται υπερβολικό λίπος στο συκώτι, αλλά δεν οφείλεται στην κατανάλωση αλκοόλ.
Διαβάστε επίσης: Σούσι: Πόσο υγιεινό είναι;
Η NAFLD αποτελεί παγκόσμιο πρόβλημα και μπορεί να βλάψει σοβαρά το συκώτι.
Πώς η ιαπωνική διατροφή προστατεύει το συκώτι από τη NAFLD
Ερευνητές του Μητροπολιτικού Πανεπιστημίου της Οσάκα συγκέντρωσαν μια ομάδα ατόμων με NAFLD και εξέτασαν προσεκτικά τις διατροφικές τους συνήθειες, την υγεία του ήπατος και τη μυϊκή τους μάζα.
Επικεντρώθηκαν κυρίως στο κατά πόσο οι συμμετέχοντες ακολουθούσαν την παραδοσιακή ιαπωνική διατροφή, η οποία είναι γνωστή για την υψηλή κατανάλωση ψαριών, οστρακοειδών, φυκιών, μανιταριών και τροφών που έχουν υποστεί ζύμωση.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι όσοι ακολουθούσαν πιστά το ιαπωνικό πρότυπο διατροφής είχαν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν σοβαρά ηπατικά προβλήματα.
Στο πλαίσιο της εν λόγω διατροφής, ορισμένα συστατικά ξεχώρισαν για την αποτελεσματικότητά τους: η σόγια και τα τρόφιμα με βάση τη σόγια (όπως το τόφου), τα ψάρια, τα οστρακοειδή και τα φύκια.
Η μυϊκή μάζα έπαιξε επίσης σημαντικό ρόλο. Οι συμμετέχοντες με υψηλότερη μυϊκή μάζα είχαν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν προχωρημένα ηπατικά προβλήματα.
Είναι ενδιαφέρον ότι, ενώ η ίδια η ιαπωνική διατροφή δεν είχε άμεση σχέση με τη μυϊκή μάζα, η κατανάλωση φασολιών σόγιας και τροφίμων με βάση τη σόγια είχε.
Η ιαπωνική διατροφή είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά όπως η βιταμίνη C, το β–καροτένιο και η α–τοκοφερόλη.
Τα αντιοξειδωτικά είναι σαν τους «επιστάτες» του σώματος. Καθαρίζουν τις ακαταστασίες που προκαλούνται από το οξειδωτικό στρες, το οποίο είναι ένας από τους «ενόχους» πίσω από την ηπατική βλάβη στη NAFLD. Το οξειδωτικό στρες ορίζεται ως μια ανισορροπία μεταξύ των ελευθέρων ριζών και των αντιοξειδωτικών στο σώμα.
Τα φασόλια σόγιας αποτελούν εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών για την οικοδόμηση μυών. Επιπλέον, περιέχουν γενιστεΐνη, η οποία συμβάλλει στη μείωση του σωματικού λίπους και στη βελτίωση των επιπέδων των λιπιδίων στο αίμα.
Παράλληλα, η έρευνα ρίχνει φως στη σημασία της μυϊκής μάζας για την υγεία του ήπατος. Η οικοδόμηση και η διατήρηση της μυϊκής μάζας μέσω της διατροφής και της άσκησης θα μπορούσε να είναι μια πρόσθετη στρατηγική για την προστασία από τις ηπατικές νόσους.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrients.