Και ποιος ειδικός δεν συνιστά τα φρούτα ως ένας απαραίτητο μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής; Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών σε καθημερινή βάση μπορεί να θέσει κάθε άτομο σε χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξει καρδιακές παθήσεις και καρκίνο. Τα φρούτα είναι επίσης μια σημαντική πηγή βιταμινών, μετάλλων και φυτικών ινών.
Ωστόσο, τα φρούτα μπορεί επίσης να είναι πλούσια σε ζάχαρη και υδατάνθρακες. Βέβαια, υπάρχει διαφορά μεταξύ του είδους ζάχαρης που υπάρχει στα φρούτα και εκείνου που υπάρχει σε άλλα τρόφιμα, όπως η σοκολάτα και τα αρτοσκευάσματα. Η ζάχαρη στα φρέσκα φρούτα είναι η φρουκτόζη, η οποία δεν έχει μεγάλη επίδραση στα επίπεδα σακχάρου ή ινσουλίνης στο αίμα ενός ατόμου. Παρόλα αυτά χρειάζεται και στα φρούτα, το μέτρο.
Διαβάστε επίσης: Διατροφή: 4 συστατικά τροφίμων που σας κάνουν να πεινάτε περισσότερο
Φρούτα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη
Ο γλυκαιμικός δείκτης (GI) δείχνει κατά πόσον ένα συγκεκριμένο τρόφιμο μπορεί να αυξήσει το σάκχαρο στο αίμα ενός ατόμου αφού το έχει φάει. Εάν ένα τρόφιμο έχει δείκτη GI μεταξύ 70 και 100, είναι υψηλό σε ζάχαρη. Μερικά φρούτα με βαθμολογία σε αυτό το εύρος περιλαμβάνουν:
- Καρπούζια
- Ωριμες μπανάνες
Αυτά τα φρούτα εξακολουθούν να είναι ασφαλή για κατανάλωση, ωστόσο, καλό θα ήταν με μέτρο. Η κατανάλωση μεγαλύτερων μερίδων φρούτων που έχουν χαμηλότερο δείκτη GI είναι ίσως μια καλύτερη επιλογή.
Φρούτα με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες
Η ποσότητα υδατανθράκων που καταναλώνει ένα άτομο έχει τη μεγαλύτερη επίδραση στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα του.
Οι χυμοί φρούτων έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες σε σχέση με τα ολόκληρα φρούτα. Η κατανάλωση χυμού κατά τη διάρκεια ενός γεύματος ή χωρίς να συνοδεύεται από φαγητό, αυξάνει γρήγορα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Ωστόσο, ο συνδυασμός φυτικών ινών και απλών σακχάρων στα φρούτα επιβραδύνει την απορρόφηση της ζάχαρης στο αίμα όταν ένα άτομο τρώει τα φρούτα ολόκληρα.
Μια ερευνητική εργασία του 2013 εξέτασε πώς η κατανάλωση φρούτων επηρεάζει την πιθανότητα ένα άτομο να αναπτύξει διαβήτη τύπου 2.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν περισσότερα ολόκληρα φρούτα είχαν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν την πάθηση. Οι άνθρωποι που έπιναν μεγαλύτερες ποσότητες χυμού φρούτων είχαν από την άλλη περισσότερες.
Μια μελέτη του 2017 είχε παρόμοια αποτελέσματα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση φρέσκων φρούτων μείωσε τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Διαπίστωσαν επίσης ότι τα άτομα με διαβήτη που έτρωγαν τακτικά φρέσκα φρούτα είχαν μικρότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρδιαγγειακές παθήσεις.
Αποξηραμένα φρούτα
Σε μια μελέτη του 2017, οι ερευνητές βρήκαν μια θετική συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης ξηρών καρπών και αποξηραμένων φρούτων και της πρόληψης του διαβήτη τύπου 2.
Η Αμερικανική Ένωση Διαβήτη (ADA) επιβεβαιώνει ότι τα αποξηραμένα φρούτα μπορούν να είναι μια καλή επιλογή, αλλά οι μερίδες πρέπει να είναι μικρές και είναι καλό να αποφεύγονται εκείνα που έχουν αποξηραθεί με την προσθήκη ζάχαρης.
Τι πρέπει να προσέχουμε
Οι ειδικοί συνιστούν να προσέχουμε ορισμένες ετικέτες στα προϊόντα που αγοράζουμε, όπως: «Από 100% φυσικό χυμό» ή «Χωρίς προσθήκη ζάχαρης».
Καλύτερα καταψύξτε φρέσκα φρούτα και φτιάξτε όποτε θέλετε ένα υγιεινό σπιτικό πρωινό.
Επιπλέον, δώστε προσοχή στα μεγέθη των μερίδων σας. Ένα μικρό ολόκληρο φρούτο ή μισή κούπα φρουτοσαλάτα είναι ένας γενικός κανόνας που θα μπορούσατε να ακολουθήσετε.