Μήπως τα 10.000 βήματα την ημέρα είναι πάρα πολλά για εσάς; Μια νέα μελέτη βρήκε ότι η μετάβαση σε μια πιο υγιεινή διατροφή αξίζει χιλιάδες βήματα.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση περισσότερων φρούτων, λαχανικών και δημητριακών ολικής αλέσεως μπορεί να είναι εξίσου επωφελής για τα μεγαλύτερα άτομα με την πραγματοποίηση επιπλέον 4.000 βημάτων καθημερινά.
Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι τέτοιες διατροφικές συνήθειες μπορούν να ενισχύσουν διάφορα συστήματα οργάνων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της καρδιάς, των πνευμόνων, των αιμοφόρων αγγείων και των μυών.
Διαβάστε επίσης: Άγχος: Πότε αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής;
Οι επιστήμονες προσθέτουν ότι η διατροφή μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την καρδιοαναπνευστική ικανότητα, η οποία αντικατοπτρίζει την ικανότητα του σώματος να παρέχει και να χρησιμοποιεί οξυγόνο κατά τη διάρκεια της άσκησης.
Η έρευνα
«Αυτή η μελέτη παρέχει μερικά από τα ισχυρότερα και πιο αυστηρά δεδομένα μέχρι στιγμής που υποστηρίζουν τη σύνδεση ότι η καλύτερη διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερη φυσική κατάσταση», αναφέρει ο συγγραφέας της μελέτης.
«Η βελτίωση της φυσικής κατάστασης που παρατηρήσαμε στους συμμετέχοντες με καλύτερες δίαιτες ήταν παρόμοια με την επίδραση που έχει η πραγματοποίηση 4.000 περισσότερων βημάτων κάθε μέρα», προσθέτει.
Μελέτες δείχνουν ότι η υγιεινή διατροφή έχει τη δυνατότητα να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και καρκίνου, τις δύο κύριες αιτίες θανάτου παγκοσμίως. Μεταξύ ατόμων που ασκούν την ίδια ποσότητα σωματικής δραστηριότητας, υπάρχουν παρατηρήσιμες διαφορές στα επίπεδα φυσικής κατάστασης, γεγονός που υποδηλώνει τον ρόλο άλλων παραγόντων επιρροής.
Η μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 2.380 Αμερικανοί άνδρες και γυναίκες μέσης ηλικίας, προσδιόρισε τη διατροφή ως βασικό παράγοντα. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων, αξιολογώντας την κατανάλωση 126 ειδών κατά το τελευταίο έτος.
Οι απαντήσεις τους, οι οποίες κυμαίνονταν από ποτέ ή λιγότερο από μία φορά το μήνα έως έξι ή περισσότερες μερίδες ημερησίως, βοήθησαν τους ερευνητές να υπολογίσουν την ποιότητα της διατροφής χρησιμοποιώντας τον Δείκτη Εναλλακτικής Υγιεινής Διατροφής (AHEI- 0 έως 110) και τον Δείκτη Μεσογειακού Στυλ Διατροφής (MDS- 0 έως 25), οι οποίοι σχετίζονται με την υγεία της καρδιάς.
Τα αποτελέσματα
Μια υψηλότερη βαθμολογία υποδηλώνει μια διατροφή ανώτερης ποιότητας, δίνοντας έμφαση στην πρόσληψη λαχανικών, φρούτων, δημητριακών ολικής αλέσεως, ξηρών καρπών, οσπρίων, ψαριών και υγιεινών λιπαρών, ενώ περιορίζει την κατανάλωση κόκκινου κρέατος και αλκοόλ.
Στους μεγαλύτερους ενήλικες τα υγιεινά διατροφικά πρότυπα συσχετίστηκαν ισχυρά και ευνοϊκά με τη φυσική κατάσταση, ακόμη και μετά τη συνεκτίμηση των επιπέδων συνήθους δραστηριότητας. Η σχέση αυτή ήταν παρόμοια σε γυναίκες και άνδρες και πιο έντονη σε άτομα κάτω των 54 ετών σε σύγκριση με τους ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας.
Περαιτέρω ανάλυση αποκάλυψε ότι 24 μεταβολίτες – ουσίες που παράγονται κατά τη διάρκεια της πέψης και απελευθερώνονται στο αίμα κατά τη διάρκεια της άσκησης – εμφάνιζαν σχέση είτε με την κακή είτε με την ευνοϊκή διατροφή και το επίπεδο φυσικής κατάστασης.
«Τα δεδομένα μας για τους μεταβολίτες υποδηλώνουν ότι η υγιεινή διατροφή σχετίζεται με καλύτερη μεταβολική υγεία, η οποία θα μπορούσε να είναι ένας πιθανός τρόπος που οδηγεί σε καλύτερη φυσική κατάσταση και ικανότητα άσκησης» εξηγούν οι ερευνητές.