Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν για τις βιταμίνες και τα μέταλλα που χρειαζόμαστε στο σώμα μας. Αλλά λιγότεροι κατανοούν τους διαφορετικούς τύπους, ειδικά όταν πρόκειται για όρους όπως «ιχνοστοιχεία».
Τα μέταλλα είναι στοιχεία που χρειάζονται οι άνθρωποι για να λειτουργούν σε καλή κατάσταση υγείας και τα οποία βρίσκονται στη γη και στις τροφές μας. Ορισμένα μέταλλα, όπως το ιώδιο και το φθόριο, βοηθούν τα οστά και τον θυρεοειδή και μπορεί να χρειάζονται μόνο σε πολύ μικρές ποσότητες.
Άλλα, όπως ο σίδηρος, το ασβέστιο, το μαγνήσιο και το κάλιο, χρειάζονται σε μεγαλύτερες ποσότητες, σημαντικά για την πρόληψη της αναιμίας, τις λειτουργίες της πήξης του αίματος, καθώς και τη δομική υγεία ενός οργανισμού
Διαβάστε επίσης: Υγεία του εντέρου: Ποιο φυτικό γάλα είναι καλύτερο;
Τα μέταλλα που χρειάζεστε μπορούν να χωριστούν σε δύο κατηγορίες: τα μακρομέταλλα και τα μικρομέταλλα, γνωστά και ως ιχνοστοιχεία. Δείτε τι είναι τα ιχνοστοιχεία και τις πηγές τους:
Τι είναι τα ιχνοστοιχεία;
Τα ιχνοστοιχεία ονομάζονται έτσι επειδή το σώμα σας χρειάζεται μόνο μια μικρή ποσότητα από το καθένα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουν σημασία. Είναι απαραίτητα και παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του οργανισμού σας.
Η κατανάλωση μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής θα εφοδιάσει το σώμα σας με όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε, συμπεριλαμβανομένων των ιχνοστοιχείων. Χρειάζεστε εννέα ιχνοστοιχεία για να είστε υγιείς:
1. Χρώμιο
Το χρώμιο είναι απαραίτητο για τον υγιή μεταβολισμό και την αποθήκευση της ζάχαρης και του αμύλου. Ενισχύει τις επιδράσεις της ινσουλίνης, μιας ορμόνης που ρυθμίζει την ποσότητα γλυκόζης στο αίμα σας. Το χρώμιο είναι επίσης απαραίτητο για το μεταβολισμό των πρωτεϊνών και των λιπών.
Βρίσκεται σε μικρές ποσότητες σε μεγάλη ποικιλία τροφίμων, οπότε η ανεπάρκεια είναι σπάνια. Το κρέας, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, το μπρόκολο, οι πατάτες, τα μήλα, οι μπανάνες, το σκόρδο και ο βασιλικός αποτελούν καλές πηγές χρωμίου.
2. Χαλκός
Ο χαλκός μπορεί να μην είναι ένα μέταλλο που σκέφτεστε συχνά, αλλά είναι πραγματικά σημαντικό. Ο οργανισμός σας χρειάζεται χαλκό για γερά οστά και υγιή τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων. Αποτελεί συστατικό ορισμένων αντιοξειδωτικών αντιδράσεων και είναι απαραίτητος για την παραγωγή ενέργειας από τον οργανισμό σας.
Ο χαλκός απαιτείται επίσης για τον φυσιολογικό μεταβολισμό του σιδήρου – ένα άλλο σημαντικό ιχνοστοιχείο. Βρίσκεται στο κρέας (στα όργανα), στα οστρακοειδή, στους ξηρούς καρπούς, στους σπόρους, στο κακάο και στα προϊόντα ολικής άλεσης. Η ανεπάρκεια είναι απίθανη εφόσον τρώτε αρκετά κάθε μέρα, αλλά μπορεί να συμβεί αν καταναλώνετε τεράστια ποσότητα ψευδαργύρου.
3. Φθόριο
Πιθανότατα είστε ήδη εξοικειωμένοι με αυτό το σημαντικό μέταλλο. Το φθόριο συμβάλλει στη διατήρηση των οστών και των δοντιών σας, επειδή προάγει την επαναμεταλλοποίηση αυτών των ιστών.
Στην πραγματικότητα, οι συστάσεις για το φθόριο βασίζονται στις ασφαλέστερες και αποτελεσματικότερες ποσότητες που απαιτούνται για την πρόληψη της οδοντικής κοιλότητας τόσο στα παιδιά όσο και στους ενήλικες.
Θα το βρείτε στο φθόριο πόσιμο νερό, στο τσάι και στα θαλασσινά. Βρίσκεται επίσης σε φθοριούχα οδοντιατρικά προϊόντα, όπως οδοντόκρεμα και ορισμένα στοματικά πλυσίματα.
4. Ιώδιο
Το σώμα σας χρειάζεται ιώδιο για την παραγωγή των θυρεοειδικών ορμονών που ονομάζονται θυροξίνη (Τ4) και τριιωδοθυρονίνη (Τ3), επομένως απαιτείται για τη φυσιολογική λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα. Το ιώδιο είναι επίσης απαραίτητο για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και την υγεία του μαστού.
Βρίσκεται φυσικά στα θαλασσινά και στα φυτικά τρόφιμα που καλλιεργούνται σε εδάφη πλούσια σε ιώδιο, όπως το έδαφος που βρίσκεται κοντά στους ωκεανούς. Η ανεπάρκεια ιωδίου αποτελούσε μεγάλο πρόβλημα στα μέσα των ΗΠΑ μέχρι που το ιώδιο προστέθηκε στο επιτραπέζιο αλάτι τον 20ό αιώνα.
5. Σίδηρος
Ο σίδηρος αποτελεί βασικό συστατικό των πρωτεϊνών που ονομάζονται αιμοσφαιρίνη και μυοσφαιρίνη. Η αιμοσφαιρίνη βρίσκεται στα ερυθρά αιμοσφαίρια και καθιστά δυνατή τη μεταφορά οξυγόνου από τους πνεύμονές σας στα όργανα και σε άλλους ιστούς.
Η μυοσφαιρίνη είναι παρόμοια με την αιμοσφαιρίνη, με τη διαφορά ότι μεταφέρει οξυγόνο στα μυϊκά κύτταρα.
Ο σίδηρος είναι επίσης απαραίτητος για τη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και τη φυσιολογική ανάπτυξη των κυττάρων. Τροφές πλούσιες σε σίδηρο είναι το κρέας (όργανα και μυς), τα πουλερικά, τα ψάρια, τα όσπρια και τα σκούρα φυλλώδη λαχανικά.
6. Μαγγάνιο
Το μαγγάνιο συμμετέχει στο σχηματισμό των οστών και είναι απαραίτητο για την επούλωση των πληγών. Είναι απαραίτητο και για την παραγωγή ενζύμων που εμπλέκονται στο μεταβολισμό των πρωτεϊνών, της χοληστερόλης και των υδατανθράκων. Εμπλέκεται επίσης σε αντιοξειδωτικές δραστηριότητες.
Το μαγγάνιο βρίσκεται στα πεκάν και σε άλλους ξηρούς καρπούς, στον ανανά, στις γλυκοπατάτες, στους σπόρους, στα όσπρια και στα δημητριακά ολικής αλέσεως.
7. Μολυβδαίνιο
Το μολυβδαίνιο είναι συστατικό των ενζύμων που χρησιμοποιεί το σώμα σας για τη διάσπαση των αμινοξέων, καθώς και των φαρμάκων και των τοξινών. Βρίσκεται σε μια μεγάλη ποικιλία φυτικών τροφών, ιδίως στα όσπρια και τους ξηρούς καρπούς, αλλά η περιεκτικότητά του εξαρτάται κυρίως από το πόσο υπάρχει στο έδαφος.
8. Σελήνιο
Το σελήνιο χρησιμοποιείται σε αντιοξειδωτικές αντιδράσεις που βοηθούν στην προστασία των κυττάρων του σώματός σας και είναι απαραίτητο για την υγιή λειτουργία του θυρεοειδούς. Είναι επίσης ζωτικής σημασίας για την αναπαραγωγή και τη σύνθεση του DNA.
Το σελήνιο βρίσκεται σε πολλές φυτικές τροφές, όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και τα όσπρια. Τα Brazilian nuts περιέχουν μερικές από τις υψηλότερες ποσότητες σεληνίου που βρίσκονται σε τρόφιμα.
9. Ψευδάργυρος
Ο ψευδάργυρος χρησιμοποιείται σε πολλές διαφορετικές χημικές αντιδράσεις και είναι ένα σημαντικό συστατικό του ανοσοποιητικού σας συστήματος και τον χρειάζεστε για να μπορείτε να γεύεστε το φαγητό σας και να μυρίζετε όλα τα διάφορα πράγματα γύρω σας. Εφόσον τρώτε κρέας, δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα με την πρόσληψη ψευδαργύρου.
Βρίσκεται στα κρέατα, στα θαλασσινά και στις περισσότερες άλλες τροφές που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες. Τα στρείδια είναι η καλύτερη πηγή ψευδαργύρου. Περιέχουν περισσότερο ψευδάργυρο από οποιοδήποτε άλλο τρόφιμο.