Δεν είναι στο μυαλό σας: Η καθιστική εργασία, ειδικά αν γίνεται από το σπίτι, μπορεί να βλάψει το σώμα σας αφού κινείστε λιγότερο. Χωρίς τη μετακίνηση προς και από το γραφείο, την βόλτα από και προς την κουζίνα ή το μπάνιο ή το μικρό διάλειμμα που θα πεταχτείτε για καφέ, τα επίπεδα της φυσικής σας δραστηριότητας μειώνονται και μπορεί να αισθάνεστε τον αντίκτυπο στο σώμα σας.
Ακόμα κι αν προσπαθείτε να είστε πιο δραστήριοι, το σώμα σας μπορεί να σας στέλνει σημάδια ότι χρειάζεται περισσότερη κίνηση. Σύμφωνα με την φυσικοθεραπεύτρια, δρ Λίζα Φόλντεν, αυτά είναι τα πιο κοινά σημάδια που μπορεί να παρατηρήσετε:
#«Πεσμένη» διάθεση
Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να έχετε «πεσμένη» διάθεση και η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας μπορεί να είναι ένας από αυτούς.
Διαβάστε επίσης: Ζέσταμα: 4 λόγοι για τους οποίους είναι τόσο σημαντικό
Η δρ Λίζα Φόλντεν επισημαίνει ότι η τακτική σωματική δραστηριότητα πυροδοτεί την παραγωγή περισσότερων ενδορφινών, που είναι γνωστές ως οι feel-good ορμόνες που μας κάνουν να αισθανόμαστε καλά.
#Σφιχτοί μυς
Οι μυς είναι σαν λάστιχα, λέει η δρ Λίζα Φόλντεν. Όσο περισσότερο τους τεντώνουμε και τους κινούμε, τόσο πιο ευέλικτοι παραμένουν. Όταν σταματάτε να κινείστε, όταν δεν τους γυμνάζετε τακτικά μπορεί να παγώσουν και ως αποτέλεσμα να γίνουν πιο σφιχτοί.
Όταν συμβεί αυτό, μπορεί να διαπιστώσετε όταν ακόμα και απλές, καθημερινές κινήσεις είναι πιο άβολες ή ότι σας δυσκολεύουν περισσότερο. Εάν αισθάνεστε άβολα όταν κάνετε καθημερινές κινήσεις όπως το να σηκώνετε ένα αντικείμενο από το πάτωμα, η δρ Λίζα Φόλντεν συνιστά να αφιερώνετε λίγα λεπτά για να κάνετε ήπιες διατάσεις τρεις φορές την εβδομάδα.
#Δύσκαμπτες αρθρώσεις
Σας έχει τύχει ξαφνικά να αισθανθείτε ενόχληση σε γόνατα, ώμους ή και αστραγάλους. Εάν ναι, τότε η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας μπορεί να ευθύνεται. Οι παραπάνω περιοχές είναι γεμάτες με αρθρικό υγρό, που συμβάλλει στην ομαλή κίνηση της άρθρωσης χωρίς πόνο.
Όταν δεν γυμνάζεστε συχνά, η παραγωγή του αρθρικού υγρού αρχίζει να επιβραδύνεται και ως εκ τούτου μπορεί να αισθανθείτε ενοχλήσεις. Για να το αντιμετωπίσετε, προσθέστε λίγο περπάτημα στην καθημερινή σας ρουτίνα.
#Κουράζεστε εύκολα
Αν αρχίσετε να παρατηρείτε ότι κουράζεστε πιο εύκολα όταν ανεβαίνετε σκάλες ή μια ανηφόρα, τότε πιθανότατα χρειάζεστε λίγο παραπάνω cardio στην καθημερινότητά σας. «Αυτό συμβαίνει επειδή οι πνεύμονες και η καρδιά σας δεν συνηθίζουν πλέον να εργάζονται σε ένα πιο έντονο ρυθμό, μιας και περνάτε το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας καθισμένοι ή ξαπλωμένοι.
Έτσι όταν κάνετε δραστηριότητες υψηλότερου επιπέδου, όπως το να ανεβείτε γρήγορα σκαλιά, τείνουν να δουλεύουν πολύ πιο έντονα» λέει η δρ Λίζα Φόλντεν.