Οι μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης μπορεί να διαφέρουν σημαντικά μεταξύ των επισκέψεων σε γιατρούς, σύμφωνα με νέα έρευνα από εκατομμύρια ραντεβού.
Ένα ερευνητικό άρθρο που δημοσιεύθηκε στο τεύχος Απριλίου του περιοδικού Circulation ανέλυσε δεδομένα από 7,7 εκατομμύρια μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης στα εξωτερικά ιατρεία που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ Ιανουαρίου 2014 και Οκτωβρίου 2018 στο Yale New Haven Health System.
Κατά τη διάρκεια περίπου 13 επισκέψεων, η συστολική αρτηριακή πίεση ενός ασθενούς – ο κορυφαίος αριθμός μιας μέτρησης της αρτηριακής πίεση ς– μπορεί να διαφέρει κατά 10 μονάδες μεταξύ διαδοχικών επισκέψεων.
Διαβάστε επίσης: «Σιωπηλό» έμφραγμα: Οι παράγοντες κινδύνου και τα σημάδια
Τα ευρήματά τους οδήγησαν τους ερευνητές να αναρωτηθούν εάν ορισμένοι ασθενείς μπορεί να χρειάζονται παρακολούθηση της αρτηριακής πίεσης στο σπίτι για να βοηθήσουν στην καθοδήγηση του σχεδίου θεραπείας τους.
Άλλωστε, γνωρίζουμε ότι το γραφείο του γιατρού δεν είναι ένα μέρος όπου οι άνθρωποι περνούν πολύ χρόνο. Και μόνο η παραμονή σε ένα ιατρικό περιβάλλον μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή τους πίεση για κάποιους ανθρώπους.
Έχετε παρατηρήσει ότι μετά την αγχωτική επίσκεψη στο ιατρείο, αυτή η κλασική αύξηση στην πίεσή σας αρχίζει να πέφτει όταν πάτε σπίτι;
Τι σημαίνουν οι δείκτες της αρτηριακής σας πίεσης
Η μέτρηση της αρτηριακής σας πίεσης αποτελείται από δύο αριθμούς. Τη συστολική σας αρτηριακή πίεση (ο πάνω αριθμός) και τη διαστολική σας αρτηριακή πίεση (ο κάτω αριθμός).
Η συστολική αρτηριακή πίεση είναι η δύναμη που ασκείται στις αρτηρίες σας όταν η καρδιά σας χτυπάει, ωθώντας το αίμα προς τα όργανα και τους ιστούς σας. Η ιδανική συστολική αρτηριακή πίεση είναι μικρότερη από 120.
Η διαστολική πίεση είναι η εναπομένουσα τάση στις αρτηρίες σας, ενώ η καρδιά σας βρίσκεται σε ηρεμία μεταξύ των χτύπων. Ιδανικά, θα πρέπει να είναι μικρότερη από 80. Γενικά οι φυσιολογικές τιμές μπορεί να διαφέρουν και επηρεάζονται από παράγοντες όπως η ηλικία.
Γιατί η πίεσή σας μετράται διαφορετικά στον γιατρό;
Είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε ότι η μέτρηση της αρτηριακής σας πίεσης στο ιατρείο μπορεί να μην αντικατοπτρίζει την καθημερινή σας αρτηριακή πίεση.
Η μέτρηση της αρτηριακής πίεσης στο γραφείο είναι απλώς ένα στιγμιότυπο σε ένα σημείο της ημέρας. Για παράδειγμα, θα υπάρξουν διαφορές μεταξύ της μέτρησης το πρωί και το βράδυ.
Δείτε μερικούς από τους παράγοντες που μπορεί να την αυξήσουν ή να την μειώσουν κατά την ιατρική σας εξέταση:
- Τα αιμοφόρα αγγεία διαστέλλονται και συστέλλονται με θερμότερες ή ψυχρότερες συνθήκες. Γεγονός που μπορεί να προκαλέσει διαφορά στην αρτηριακή πίεση. Το να κάθεστε σε μια κρύα αίθουσα αναμονής μπορεί επίσης να προκαλέσει αύξηση της αρτηριακής σας πίεσης.
- Εάν λαμβάνετε φάρμακα για την αρτηριακή πίεση, η μέτρησή σας μπορεί επίσης να διαφέρει ανάλογα με την ώρα της ημέρας που πήρατε το φάρμακό σας.
- Η βιασύνη για να φτάσετε στο γραφείο του γιατρού σας και το άγχος που νιώθετε όταν φτάνετε μπορεί να αυξήσει την ένδειξη της αρτηριακής σας πίεσης.
- Ορισμένοι ασθενείς εμφανίζουν το «σύνδρομο της λευκής ποδιάς», μια προσωρινή αύξηση της αρτηριακής τους πίεσης που οφείλεται στο άγχος για την επίσκεψη στο γιατρό τους.
Ποιοι πρέπει να ελέγχουν την πίεσή τους στο σπίτι και πόσο συχνά;
Ορισμένα άτομα χρειάζεται να ελέγχουν τακτικά την αρτηριακή τους πίεση στο σπίτι σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού τους, συμπεριλαμβανομένων των ασθενών που έχουν διαγνωστεί με υψηλή αρτηριακή πίεση και των οποίων η αρτηριακή πίεση είναι ελαφρώς αυξημένη.
Άλλες ομάδες περιλαμβάνουν τους ηλικιωμένους ενήλικες και όσους έχουν παράγοντες κινδύνου που τους προδιαθέτουν για καρδιακές παθήσεις, όπως οικογενειακό ιστορικό υψηλής αρτηριακής πίεσης ή προηγούμενο ιστορικό καρδιακής νόσου.
Οι ασθενείς που είναι νέοι στην κατ‘ οίκον μέτρηση της αρτηριακής πίεσης θα πρέπει να ελέγχουν την αρτηριακή τους πίεση μερικές φορές ημερησίως για περίπου μία εβδομάδα. Όμως, η υπερβολική παρακολούθηση μπορεί να προκαλέσει άγχος κάποιους, το οποίο μπορεί να επηρεάσει τη μέτρηση.
Πώς να κάνετε μια ακριβή μέτρηση της αρτηριακής πίεσης στο σπίτι
- Αρχικά, θα χρειαστείτε ένα πιεσόμετρο για να μετρήσετε μόνοι σας την αρτηριακή σας πίεση.
- Αδειάστε την ουροδόχο κύστη σας και ξεκουραστείτε για 5 λεπτά πριν ελέγξετε την αρτηριακή σας πίεση.
- Καθίστε με τα πόδια σας στο πάτωμα, τα πόδια σας ανοιχτά, όχι σταυρωμένα και το χέρι σας στο ύψος της καρδιάς σας.
- Η σωστή τοποθέτηση της περιχειρίδας γύρω από τον βραχίονα είναι απαραίτητη για τη λήψη ακριβούς μέτρησης, γι‘ αυτό ζητήστε καθοδήγηση από τον γιατρό σας πριν ξεκινήσετε την παρακολούθηση στο σπίτι. Τα περισσότερα πιεσόμετρα διαθέτουν σημάνσεις που βοηθούν στη σωστή τοποθέτηση, οπότε φροντίστε να εξετάζετε προσεκτικά τις οδηγίες.
- Αποφύγετε τους περισπασμούς, όπως διεγερτικά τηλεοπτικά προγράμματα ή αθλητικά γεγονότα.
- Ξεκουραστείτε τουλάχιστον ένα έως δύο λεπτά μεταξύ των μετρήσεων της αρτηριακής πίεσης και λάβετε υπόψη το υψηλότερο αποτέλεσμα.
- Ελέγχετε την αρτηριακή σας πίεση σε σταθερή ώρα της ημέρας.