Ένας στους έξι ανθρώπους παγκοσμίως αντιμετωπίζει πρόβλημα υπογονιμότητας, σύμφωνα με έκθεση που αποκαλύπτει το μέγεθος του προβλήματος.
Το 17,5% του παγκόσμιου ενήλικου πληθυσμού – περίπου ένας στους έξι – θα αντιμετωπίσει υπογονιμότητα κάποια στιγμή στη διάρκεια της ζωής του, αναφέρει η 98σέλιδη έκθεση που δημοσίευσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).
Τα στοιχεία είναι οι πρώτες εκτιμήσεις του για τον επιπολασμό της υπογονιμότητας εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία.
Διαβάστε επίσης: Καρδιά: Το σχήμα της επηρεάζει την λειτουργία της
Ο Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus, γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, δήλωσε ότι η έκθεση υπογραμμίζει το μέγεθος της υπογονιμότητας ως ζήτημα δημόσιας υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο και δείχνει ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη να επεκταθεί η πρόσβαση στην πρόληψη, τη διάγνωση και τις θεραπείες.
Η υπογονιμότητα δεν κάνει διακρίσεις
Η έκθεση αποκαλύπτει μια σημαντική αλήθεια – η υπογονιμότητα δεν κάνει διακρίσεις, τόνισε ο Tedros.
Το τεράστιο ποσοστό των ανθρώπων που πλήττονται δείχνει την ανάγκη να διευρυνθεί η πρόσβαση στη φροντίδα γονιμότητας και να διασφαλιστεί ότι το θέμα αυτό δεν θα παραγκωνίζεται πλέον στην έρευνα και την πολιτική υγείας, ώστε να υπάρχουν ασφαλείς, αποτελεσματικοί και οικονομικά προσιτοί τρόποι για την επίτευξη της γονιμότητας για όσους το επιδιώκουν.
Δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να είναι σε θέση να γνωρίζει αν ο επιπολασμός αυξάνεται ή όχι, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.
Εντυπωσιακά, οι νέες εκτιμήσεις, που βασίζονται σε περισσότερες από 100 μελέτες που διεξήχθησαν μεταξύ 1990 και 2021, δείχνουν περιορισμένη διακύμανση του επιπολασμού μεταξύ των περιφερειών.
Τα ποσοστά είναι επίσης συγκρίσιμα για χώρες υψηλού, μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος, γεγονός που υποδηλώνει ότι η υπογονιμότητα αποτελεί σοβαρή πρόκληση για την υγεία σε κάθε κοινότητα, χώρα και περιοχή του κόσμου. Ο δια βίου επιπολασμός καταγράφηκε ως 17,8% στις χώρες υψηλού εισοδήματος και 16,5% στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.
Για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, ο δρόμος προς τη γονεϊκότητα μπορεί να είναι δύσκολα προσβάσιμος, αν όχι αδύνατος.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, εκτιμάται ότι ένας στους έξι ανθρώπους επηρεάζεται από την αδυναμία απόκτησης παιδιού σε κάποια στιγμή της ζωής του. Αυτό συμβαίνει ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής του και τους πόρους που διαθέτει.
Τα αίτια της υπογονιμότητας είναι ποικίλα και συχνά πολύπλοκα και είναι κάτι που βιώνουν τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες. Ωστόσο, οι υπηρεσίες σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας στις περισσότερες χώρες είναι ανεπαρκείς.
Παρά την κλίμακα του προβλήματος, οι λύσεις για την πρόληψη, τη διάγνωση και τη θεραπεία της υπογονιμότητας – συμπεριλαμβανομένης της τεχνολογίας υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, όπως η εξωσωματική γονιμοποίηση – παραμένουν υποχρηματοδοτούμενες και απρόσιτες για πολλούς λόγω του υψηλού κόστους, του κοινωνικού στίγματος και της περιορισμένης διαθεσιμότητας, αναφέρει η έκθεση.