Πολλά και «ανάμεικτα» είναι τα επιστημονικά στοιχεία για την μέτρια κατανάλωση αλκοόλ. Ενώ γνωρίζουμε ότι σε μεγάλες ποσότητες βλάπτει την υγεία, ποιος δεν έχει ακούσει το διάσημο «οἶνος εὐφραίνει καρδίαν ἀνθρώπου».
Τώρα νέα ανάλυση, που δημοσιεύτηκε από την Εφημερίδα της αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης (JAMA), αναφέρει ότι η κατανάλωση χαμηλών ποσοτήτων αλκοόλ δεν έχει οφέλη για την υγεία.
Διαβάστε επίσης: Υγεία: Κι όμως επηρεάζεται από τις σχέσεις
Η έρευνα, που περιλαμβάνει δεδομένα από 107 μελέτες και πάνω από 4,8 εκατομμύρια συμμετέχοντες, εξέτασε τη θνησιμότητα από όλες τις αιτίες, μια γενική μέτρηση, και όχι τους θανάτους που προκαλούνται από έναν συγκεκριμένο τύπο πάθησης.
Το αλκοόλ δεν μπορεί να θεωρηθεί υγιεινή επιλογή
Αυτή η νέα μετα-ανάλυση αμφισβητεί την κοινή αντίληψη ότι σε μικρές ποσότητες μπορεί να αποτελέσει υγιεινή επιλογή.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ι η κατανάλωση σχετικά μικρών ποσοτήτων δεν ισοδυναμούσε με χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας, συγκριτικά με τα άτομα που απείχαν από την κατανάλωσή του.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η ιδέα ότι το αλκοόλ μπορεί να αποτελέσει μια υγιεινή επιλογή πιθανότατα προέκυψε επειδή σε προηγούμενες μελέτες ο ορισμός όσων απείχαν πιθανότατα περιελάμβανε άτομα που είχαν ήδη αισθανθεί τις επιπτώσεις της υψηλής κατανάλωσης αλκοόλ.
«Το μεγαλύτερο ερώτημα ήταν αν οι λεγόμενοι παντοτινοί απέχοντες από το αλκοόλ (άνθρωποι δηλαδή που θεωρήθηκαν ότι δεν κατανάλωναν αλκοόλ) ήταν στην πραγματικότητα άνθρωποι που είχαν ήδη καταναλώσει και, ίσως, προηγουμένως υπερβολικές ποσότητες και ως εκ τούτου είχαν ήδη υποστεί σημαντικούς κινδύνους για την υγεία τους ως αποτέλεσμα της προηγούμενης κατανάλωσης» αναφέρουν.
Τι σημαίνει αυτό για το μέλλον
Οι ερευνητές της μελέτης τα νέα δεδομένα θα γίνουν το «όχημα» για μελλοντικά επιστημονικά άρθρα που θα εξετάσουν ομάδες ατόμων που μπορεί να έχουν αυξημένο κίνδυνο, παράλληλα με τα δεδομένα που έχουν αποκωδικοποιήσει και δείχνουν ότι η ηλικία και το φύλο είναι δύο παράγοντες κινδύνου για την θνησιμότητα από κάθε αιτία και για την κατανάλωση αλκοόλ.
«Θα θέλαμε πολύ να δούμε παρόμοιου είδους δεδομένα να εξετάζουν τον κίνδυνο θνησιμότητα σε άτομα ηλικίας 25 ετών, ειδικά επειδή πρόκειται για έναν πληθυσμό που καταναλώνει συχνά αλκοόλ και θα ήταν διαφωτιστικό να γνωρίζουμε ποιοι είναι οι κίνδυνοι και για τις νεότερες ηλικίες» καταλήγουν οι ερευνητές.