Οι περισσότεροι έχουμε ακούσει ότι η κατανάλωση πολλών και μικρών γευμάτων μέσα στην μέρα μπορεί να συμβάλλει στην ενίσχυση του μεταβολισμού και στην βέλτιστη υγεία. Ωστόσο, τα στοιχεία που υποστηρίζουν αυτόν τον ισχυρισμό είναι αμφιλεγόμενα.
Ταυτόχρονα, έχουμε συνηθίσει να χωρίζουμε την κατανάλωση τροφής καθημερινά σε τρία μεγάλα γεύματα, πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό, για συγκέντρωση και ενέργεια. Τα τελευταία χρόνια, όμως η κατανάλωση μικρότερων και συχνότερων γευμάτων έχει συνδεθεί με την πρόληψη χρόνιων ασθενειών και την απώλεια βάρους.
Διαβάστε επίσης: Διατροφή: Πώς θα επιλέξω την κατάλληλη για εμένα
Η τελική και πιο λειτουργική για εσάς επιλογή, όπως αναφέρουν οι ειδικοί, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις ανάγκες και τους στόχους σας.
Συχνότητα γευμάτων και χρόνιες παθήσεις
Πρώιμες επιδημιολογικές μελέτες αναφέρουν ότι η αυξημένη συχνότητα γευμάτων μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα και να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
Μεταγενέστερες έρευνες των τελευταίων ετών υποστήριξαν αυτά τα ευρήματα, υποδεικνύοντας ότι οι άνθρωποι που αναφέρουν ότι τρώνε μικρά, συχνά γεύματα έχουν καλύτερα επίπεδα χοληστερόλης από εκείνους που καταναλώνουν λιγότερα από τρία γεύματα την ημέρα.
Σε επιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Neuro Endocrinol Lett, οι ερευνητές συνέκριναν την κατανάλωση λιγότερων από τρία γεύματα την ημέρα και την κατανάλωση περισσότερων από τέσσερα γεύματα.
Όπως αναφέρουν, η κατανάλωση περισσότερων από τέσσερα γεύματα την ημέρα φάνηκε να αυξάνει την «καλή» χοληστερόλη HDL (λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας) και να μειώνει τα τριγλυκερίδια πιο αποτελεσματικά. Τα υψηλότερα επίπεδα HDL σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
Συχνότητα γευμάτων και απώλεια βάρους
Έχουμε ακούσει ότι τα πιο συχνά γεύματα ευνοούν την απώλεια βάρους.
Ωστόσο, σε έρευνα που συνέκρινε την κατανάλωση τριών γευμάτων την ημέρα ή έξι μικρότερων, πιο συχνών γευμάτων για το σωματικό λίπος και το αντιληπτό αίσθημα πείνας, οι ερευνητές δεν παρατήρησαν καμία διαφορά στην ενεργειακή δαπάνη και στην απώλεια σωματικού λίπους μεταξύ των δύο ομάδων.
Είναι ενδιαφέρον ότι όσοι κατανάλωναν έξι μικρότερα γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας είχαν αυξημένα επίπεδα πείνας σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν τρία μεγαλύτερα γεύματα την ημέρα.
Σημασία έχει (και) η ποιότητα τους
Τα άτομα που τρώνε πιο συχνά είναι πιο πιθανό να έχουν καλύτερη ποιότητα διατροφής. Συγκεκριμένα, όσοι καταναλώνουν τουλάχιστον τρία γεύματα την ημέρα, είναι πιο πιθανό να έχουν μεγαλύτερη πρόσληψη λαχανικών, οσπρίων, φρούτων, δημητριακών ολικής αλέσεως και γαλακτοκομικών.
Αυτά τα άτομα είναι επίσης πιο πιθανό να καταναλώνουν λιγότερο νάτριο και πρόσθετα σάκχαρα από εκείνα που καταναλώνουν δύο γεύματα την ημέρα.
Ομοίως, σε άλλη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Nutrition, αναφέρεται ότι η αυξημένη συχνότητα γευμάτων – περίπου τρία γεύματα την ημέρα – σχετίζεται με υψηλότερη ποιότητα διατροφής.