Όσοι ασχολούνται με τη σωματική άσκηση κάποιες φορές μπορεί να ανησυχούν για την υπερβολική προπόνηση. Οι περισσότεροι ωστόσο συχνά εγκαταλείπουν την περαιτέρω προσπάθεια και επιλέγουν να παραμένουν σε ένα μέτριο επίπεδο έντασης.
Η ικανότητα του να μετράτε με ακρίβεια την πρόοδο (ή μη) που συνοδεύει η υπέρβαση των ορίων μας στην άσκηση είναι μια δεξιότητα που μαθαίνεται σταδιακά παρατηρώντας το σώμα μας. Το ζήτημα είναι να βρούμε τη σωστή ισορροπία μεταξύ του να πιέζουμε τον εαυτό μας ώστε να υπάρχει εξέλιξη και να διασφαλίζουμε ταυτοχρόνως την ικανότητά μας να ανακάμπτουμε πάντα από την προπονητική μας ρουτίνα.
Διαβάστε επίσης: Γυμναστική με διαβήτη: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε
Πώς να παρακολουθήσετε την πρόοδο της προπόνησής σας
Ανεξάρτητα από το αν ο στόχος σας είναι να αποκτήσετε όγκο ή δύναμη, σκοπός είναι να πιέσετε τον εαυτό σας τόσο ώστε να φτάσει σχεδόν στην «αποτυχία», αλλά ταυτόχρονα όχι τόσο πολύ ώστε να εμποδίσετε την ικανότητά του να ανακάμψει.
Λάβετε υπόψη σας:
- Την αντιληπτή προσπάθεια.
Είναι καλό η προπόνησή σας να είναι μετρίως προκλητική στην αρχή με αυξανόμενη δυσκολία προς το τέλος του κάθε κύκλου προπόνησης καθώς προχωράτε και συσσωρεύεται η κούραση.
- Τον πόνο και την κόπωση.
Μετά τη γυμναστική αναζητήσετε σημάδια μέτριου πόνου ή κόπωσης στους μύες. Δεδομένου ότι δεν τείνουν όλοι οι μύες να πονάνε για κάθε άτομο, αυτό δεν είναι ένα οριστικό σημάδι προόδου, αλλά είναι κάτι που μπορεί να παρακολουθηθεί. Εάν έχετε το σημάδι αυτό, συνεχίζετε θεωρητικά σωστά.
Πρέπει επίσης όμως να προσέχετε τις περιπτώσεις ακραίου πόνου και κόπωσης μεταξύ των προπονήσεων, καθώς αυτό είναι σημάδι ότι ο όγκος ή η ένταση της προπόνησης σας πρέπει να ρυθμιστεί αναλόγως ώστε να επιτρέπεται η επαρκής αποκατάσταση.
- Απόδοση
Αυτό θα πρέπει να βελτιώνετε σταδιακά καθώς αυξάνετε την ένταση της προπόνησης. Ένα σημάδι προόδου είναι η ικανότητα αύξησης των επαναλήψεων των ασκήσεων που ήδη κάνετε και της πολυπλοκότητας της άσκησης.
Αυξημένη απόδοση φορά τη φορά; Τότε σίγουρα προχωράτε καλά.
Πώς θα καταλάβετε πως το παρακάνετε
Τα σημάδια της «υπερπροπόνησης» μπορεί να είναι:
- Μείωση απόδοσης.
- Απώλεια δύναμης.
- Επιρρέπεια σε τραυματισμούς.
- Ξαφνική πτώση κινήτρων.
- Έλλειψη ενθουσιασμού.
- Προβλήματα συγκέντρωσης.
- Επίμονα αισθήματα κόπωσης ή εξάντλησης.
- Αλλαγές διάθεσης – άγχος, ευερεθιστότητα, σύγχυση.
- Αυξημένος καρδιακός ρυθμός ή αρτηριακή πίεση.
- Προβλήματα πέψης.
- Ξαφνική και απροσδόκητη αύξηση ή απώλεια βάρους.
- Πόνοι στις αρθρώσεις και τα οστά.
Λάβετε υπόψη ότι μια εβδομάδα με κάποια από τα παραπάνω σημάδια δεν είναι λόγος ανησυχίας. Εάν παρατηρείτε όμως ένα ή περισσότερα από αυτά τα σημάδια να διαρκούν από τρεις και πάνω εβδομάδες είναι καιρός για ξεκούραση και προπονητικές αλλαγές.
Τόσο η πολύ μικρή όσο και η υπερβολική ένταση προπόνησης μπορεί να σας εμποδίσουν να αξιοποιήσετε πλήρως τις δυνατότητές σας. Αυτό σημαίνει ότι είναι σημαντικό να ισορροπήσετε τόσο το να πιέζετε τον εαυτό σας αρκετά σκληρά όσο και να παρακολουθείτε την ανάκτησή σας από συνεδρία σε συνεδρία. Αξιοποιήστε τις παραπάνω πληροφορίες και φυσικά τις οδηγίες του προπονητή- γυμναστή σας εάν έχετε για να παρακολουθείτε τις αντιδράσεις του σώματός σας και ανλόγως να πράττετε.
*Θυμηθείτε
Με κάθε προπόνηση η κούραση σημαίνει πρόοδο αλλά η υπερβολική κούραση, κίνδυνο.
Όταν βρείτε το σωστό σημείο, θα εκπλαγείτε όχι μόνο από το πόσο πιο γρήγορα αποκτάτε δύναμη, αλλά και από το πόσο ικανοί πραγματικά είστε. Αυτό θα σας επιτρέψει να προχωρήσετε με τους fitness στόχους σας όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά και με ασφάλεια.