Είναι αυτή η εποχή του χρόνου που περίπου όλοι οι άνθρωποι που ζουν στην Ελλάδα και επιδιώκουν μια υγιεινή διατροφή σκέφτονται να κόψουν τα συστατικά ζωικής προέλευσης. Και πράγματι, αν είσαι κοντά στο να τα εξορίσεις από τη ζωή σου, η Σαρακοστή αποτελεί ένα καλό κρας τεστ των αντοχών σου. Αν, όμως, συνεχίζει να σου φαίνεται βουνό; Τότε, συστήνουμε αντί για οριστικές και απόλυτες λύσεις, να ξεκινήσεις περιορίζοντας το κρέας στο ελάχιστο (με στόχο το μηδέν) και να κάνεις στροφή σε χορτοφαγικές επιλογές, κρατώντας έστω και προσωρινά στο μενού αυγά και γαλακτοκομικά.

Για να αυξήσεις τις πιθανότητες επιτυχίας σου, ρίξε το βάρος σου στους πειραματισμούς που θα κρατήσουν την απόλαυση στα ύψη – και επένδυσε σε συσκευές που κάνουν την προετοιμασία των λαχανικών παιχνιδάκι. Τώρα, το μόνο που σου λείπει είναι μερικές ενδιαφέρουσες συνταγ… Γράψε λάθος. Τις βρήκαμε και αυτές.

Pesto με κορυφές καρότου

Χρόνος προετοιμασίας: 10 λεπτά

Χρόνος παρασκευής: 5 λεπτά

Δεν έχει κρέας και είναι και zero-waste – άρα διπλά καλό για το περιβάλλον. Μπορεί να εντυπωσιάσει τους καλεσμένους σου (ειδικά αν τη συνδυάσεις με χειροποίητα ζυμαρικά), ενώ παραμένει 100% comfort. Και είναι έτοιμη μέσα σε 15 λεπτά. Τι άλλο θα μπορούσες να ζητήσεις από αυτή την ονειρεμένη σάλτσα;

Υλικά (Για 1-2 βαζάκια)

  • 50 γρ. αμύγδαλα
  • 1 ματσάκι κορυφές καρότων (περίπου 60-80 γρ.)
  • 60 γρ. νιφάδες παρμεζάνας
  • 1 σκελίδα σκόρδου
  • 2 κλαράκια μαϊντανού
  • 100 γρ. ηλιέλαιο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Καβούρδισε τα αμύγδαλα σε ένα τηγάνι χωρίς λάδι και άφησέ τα να κρυώσουν.
  2. Ξεφλούδισε το σκόρδο και αφαίρεσε τις κορυφές από τα καρότα, πλύνε τες και στράγγιξέ τες.
  3. Λιώσε όλα τα υλικά, προσθέτοντας αλάτι και πιπέρι και χρησιμοποιώντας ένα από τα ραβδομπλέντερ της σειράς MultiQuick 7 της Braun, σε συνδυασμό με το κοπτήριο 500ml.
  4. Τοποθέτησε την σάλτσα pesto σε ένα βαζάκι, κάλυψέ τη με ελαιόλαδο, σφράγισε αεροστεγώς και αποθήκευσέ τη στο ψυγείο.

Tip: Λίγοι γνωρίζουν ότι μπορείς να φας τις κορυφές των καρότων και των ραδικιών – πόσο μάλλον ότι μπορείς να χρησιμοποιήσεις και τα δυο σε αυτή την απίθανη zero-waste σάλτσα.

Για τη συνταγή χρησιμοποιήσαμε το ραβδομπλέντερ MultiQuick 7035X, όμως τα μοντέλα της σειράς MultiQuick 3 θα σου χαρίσουν εξίσου βελούδινο αποτέλεσμα.

Ασιατικό λαχανόρυζο

Χρόνος προετοιμασίας: 10 λεπτά

Χρόνος μαγειρέματος: 10 λεπτά

Χορταστική, ιδιαίτερη, γρήγορη και με αέρα Ασίας, η συγκεκριμένη συνταγή θα σε «κρατήσει» για ώρα και θα ενθουσιάσει τους γευστικούς σου κάλυκες με την ελάχιστη δυνατή προσπάθεια. Ακριβώς ό,τι χρειάζεσαι μετά από μια δύσκολη μέρα στη δουλειά, αφού ακόμη και το delivery θα κάνει περισσότερη ώρα να έρθει.

Υλικά (για 1-2 μερίδες)

  • 1 κρεμμύδι
  • 2 σκελίδες σκόρδου
  • ½ μικρό κινεζικό λάχανο ή μαρούλι romaine
  • 1 κόκκινη πιπεριά τσίλι
  • 2 αυγά
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • Περίπου 200 γρ. μαγειρεμένο ρύζι (που θα έχεις βράσει από την προηγούμενη)
  • 2 κ.σ. σάλτσα σόγιας
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Για τη γαρνιτούρα

Φιστίκια και lime

Εκτέλεση

  1. Ξεφλούδισε τα κρεμμύδια και το σκόρδο, αφαίρεσε τους σπόρους από την πιπεριά και ψιλόκοψέ τα όλα μαζί με ένα από τα ραβδομπλέντερ της σειράς MultiQuick 7 της Braun, το οποίο θα έχεις προσαρμόσει στο κοπτήριο και θα έχεις θέσει σε λειτουργία Pulse.
  2. Κόψε το λάχανο στη μέση, αφαίρεσε το σκληρό τμήμα του κοτσανιού και ψιλόκοψέ το προσαρμόζοντας στο ραβδομπλέντερ το μπλέντερ 2 λίτρων και χρησιμοποιώντας το αιχμηρό εξάρτημα που κόβει σε λωρίδες.
  3. Ζέστανε το λάδι σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι και σόταρε το μείγμα με τα κρεμμύδια. Πρόσθεσε το λάχανο και τηγάνισε μέχρι να μαραθεί.
  4. Σπρώξε τα τηγανισμένα υλικά στην άκρη του τηγανιού και σπάσε μέσα τα αυγά. Ανακάτεψέ τα ενώ τηγανίζεις, μέχρι να γίνουν scrambled. Στη συνέχεια πρόσθεσε το ρύζι, ανάμειξε όλα τα υλικά και συνέχισε να τηγανίζεις. Είναι πολύ σημαντικό να μην ανακατέψεις υπερβολικά πολύ το ρύζι, ώστε να βγει τραγανό.
  5. Όταν το ρύζι γίνει τραγανό, πρόσθεσε τη σάλτσα σόγιας και, αν θέλεις, αλάτι και πιπέρι. Βάλε το ρύζι σε ένα πιάτο, ράντισέ το με λίγο χυμό lime και σέρβιρέ το με μερικά φιστίκια

Tip: Πρόσθεσε ψιλοκομμένο τζίντζερ για ακόμη πιο ενδιαφέρον αποτέλεσμα, γαρίδες, αν είσαι pescetarian ή κοτόπουλο αν δεν έχεις πει (ακόμη) όχι στο κρέας.

Για τη συνταγή χρησιμοποιήσαμε το ραβδομπλέντερ MultiQuick 7075 της Braun, όμως κάθε μοντέλο της σειράς 7 θα σε καλύψει πλήρως. Απλώς θυμήσου ότι η ποσότητα των υλικών θα απαιτήσει να το προσαρμόσεις σε ένα από τα μπλέντερ μεγαλύτερης χωρητικότητας που το συνοδεύει.

Η Coleslaw σαλάτα αλλιώς

Χρόνος προετοιμασίας: 10 λεπτά

Χρόνος παρασκευής: 10 λεπτά

Μια σαλάτα πασπαρτού, ιδανική για να την απολαμβάνεις μόνη της, τώρα που ο καιρός σιγά-σιγά ζεσταίνει, αλλά και ως συνοδευτικό ενός αγαπημένου πιάτου. Ελάχιστες θερμίδες, υπέροχη δροσερή γεύση, ούτε ίχνος ζωικών συστατικών. Από εμάς είναι «ναι».

Υλικά (για 2 μερίδες)

  • 300 γρ. κόκκινο ή κινεζικό λάχανο
  • 3 μέτρια καρότα
  • 2 μήλα

Για το Dressing

  • 4 κ.σ. μηλόξιδο
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. ζάχαρη

Για τη γαρνιτούρα

Κολοκυθόσποροι ή ηλιόσποροι

Εκτέλεση

  1. Ξεφλούδισε τα καρότα και κόψε το λάχανο, τα καρότα και τα μήλα σε λωρίδες χρησιμοποιώντας ένα ραβδομπλέντερ της σειράς MultiQuick 7 της Braun συνδεδεμένο στο μπλέντερ 2 λίτρων που το συνοδεύει και χρησιμοποιώντας τον πιο αιχμηρό κόφτη.
  2. Πρόσθεσε σε ένα μπολ τα υλικά για το dressing και ομογενοποίησέ τα με το ραβδομπλέντερ. Πρόσθεσε το dressing στη σαλάτα και γάρνιρε με τους σπόρους.

Tip: Μπορείς να φτιάξεις τη σαλάτα με οποιοδήποτε λάχανο και να την απολαύσεις σκέτη ή ως γαρνιτούρα στο αγαπημένο σου μπιφτέκι λαχανικών.