Για πολλούς από εμάς το smartphone ή το tablet μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ολοκλήρωση σχεδόν όλων των καθημερινών μας εργασιών, συμπεριλαμβανομένου του mobile banking, καθώς και για την αποθήκευση προσωπικών δεδομένων, εικόνων, ακόμη και εγγράφων.
Καθώς όμως διαχειριζόμαστε όλο και περισσότερο τη ζωή μας σε κινητές συσκευές, τους εμπιστευόμαστε επίσης όλο και περισσότερες προσωπικές πληροφορίες.
Ωστόσο, αυτή η ευκολία συνεπάγεται επίσης πολλά προβλήματα, ιδιαίτερα όσον αφορά την ασφάλεια και την προστασία δεδομένων για τα κινητά σας τηλέφωνα και άλλες παρόμοιες συσκευές.
Διαβάστε επίσης: Γραφείο: Το feng shui ενισχύει την παραγωγικότητα
Για να προστατευτείτε από τους χάκερ θα πρέπει να είστε προσεκτικοί και συνετοί σχετικά με τον τρόπο χρήσης των gadget σας.
Με μερικά απλά βήματα, μπορείτε να προστατεύσετε το απόρρητό σας, να διατηρήσετε την ταυτότητά σας ασφαλή και να μειώσετε τον όγκο των δεδομένων που συλλέγουν οι εταιρείες για εσάς στο διαδίκτυο.
6 τρόποι για να προστατεύσετε το απόρρητό σας στο διαδίκτυο
#1 Αποσυνδεθείτε
Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θέλουν να χάνουν ειδοποιήσεις από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Για ορισμένους, η μόνιμη σύνδεση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή στις εφαρμογές mobile banking τους κάνει τα πράγματα πιο βολικά, ειδικά όταν πραγματοποιούν αγορές μέσω Διαδικτύου.
Ωστόσο, για να προστατεύσετε την ταυτότητα και τα δεδομένα σας, ίσως είναι καλύτερο να αποσυνδεθείτε από τους λογαριασμούς σας όταν δεν χρησιμοποιείτε τέτοιες εφαρμογές και, κυρίως, όταν βρίσκεστε έξω από το σπίτι σας. Με αυτόν τον τρόπο, ακόμα κι αν τοποθετήσετε λάθος τη συσκευή σας, δεν θα ανησυχείτε πολύ μήπως παραβιαστούν και εξαφανιστούν οι τραπεζικοί σας λογαριασμοί.
#2 Οχι στα δημόσια Wi-fi
Πολλοί ειδικοί σε θέματα ασφάλειας προειδοποιούν τους ανθρώπους να μην έχουν πρόσβαση στο δημόσιο Wi-Fi , επειδή δεν μπορείτε ποτέ να είστε πολύ σίγουροι για την ασφάλειά του. Πολλοί χάκερ προσφέρουν δωρεάν Wi-Fi για να δελεάσουν τα θύματά τους.
Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να εγκαταστήσουν κακόβουλο λογισμικό στη συσκευή σας, να αποκτήσουν πρόσβαση στον τραπεζικό λογαριασμό σας και σε άλλες εφαρμογές που σχετίζονται με τα οικονομικά ή ακόμη και να κλέψουν την ταυτότητά σας για να υποβάλουν αίτηση για δάνεια ή να εκτελέσουν άλλες εγκληματικές δραστηριότητες στο όνομά σας.
#3 Ενημέρωση λογισμικού
Ακόμα κι αν οι κατασκευαστές τηλεφώνων και tablet σχεδιάζουν επιμελώς μέτρα για να κρατούν ασφαλείς τις φορητές συσκευές, οι χάκερ θα βρίσκουν πάντα ένα κενό ή μια κερκόπορτα για να μπουν στα λειτουργικά συστήματα.
Έτσι, για την προστασία των χρηστών, οι κατασκευαστές συσκευών προσφέρουν συχνά ενημερώσεις για να διορθώσουν τα ελαττώματα στο λογισμικό τους.
Είναι δική σας ευθύνη να διασφαλίσετε ότι το λειτουργικό σας σύστημα είναι ενημερωμένο, ώστε οι φορητές συσκευές σας να μην είναι ευάλωτες σε κυβερνοεπιθέσεις.
#4 Ισχυροί κωδικοί
Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν αδύναμους κωδικούς πρόσβασης, όπως το 1234 ή τις ημερομηνίες γέννησής τους, για να τους απομνημονεύσουν ευκολότερα.
Εάν ο κωδικός πρόσβασής σας είναι τόσο προφανής, θα ήταν επίσης εύκολο για άλλα άτομα να τον παραβιάσουν. Για να είναι πιο δύσκολο για τους χάκερ να μαντέψουν τον κωδικό πρόσβασής σας, κάντε τον μεγαλύτερο από οκτώ χαρακτήρες και χρησιμοποιήστε γράμματα, αριθμούς και ειδικούς χαρακτήρες.
Επίσης, αποφύγετε τη χρήση ενός κωδικού πρόσβασης για όλες τις εφαρμογές σας. Εάν αντιμετωπίζετε σοβαρά την ασφάλειά σας, μπορείτε επίσης να αλλάζετε τους κωδικούς πρόσβασης τακτικά για όλες τις εφαρμογές σας.
#5 Κλειδώστε τη συσκευή σας
Το πρώτο μέτρο ασφαλείας που πολλοί άνθρωποι φαίνεται να αγνοούν είναι το κλείδωμα των τηλεφώνων και άλλων φορητών συσκευών τους. Μην διευκολύνετε κανέναν την πρόσβαση στα gadget σας. Να το έχετε πάντα κλειδωμένο. Όποιο τηλέφωνο κι αν έχετε μπορείτε από τις ρυθμίσεις της συσκευής σας να ορίσετε κωδικούς πρόσβασης.
Ρυθμίστε την κινητή συσκευή σας να κλειδώνει όταν δεν τη χρησιμοποιείτε. Με αυτόν τον τρόπο, όποιος κλέψει τη συσκευή σας δεν θα μπορεί να την πουλήσει, να αποκτήσει πρόσβαση στα προσωπικά σας στοιχεία ή να χρησιμοποιήσει τις εφαρμογές σας.
Επίσης, ορίστε έναν κωδικό πρόσβασης. Με αυτόν τον τρόπο έχετε περισσότερες πιθανότητες να αποκλείσετε την κινητή συσκευή σας, να καλέσετε την τράπεζά σας και να αναφέρετε την κλεμμένη συσκευή σας στις αρχές.
#6 Περιορίστε την πρόσβαση στις εφαρμογές σας
Όταν εγκαθιστάτε νέες εφαρμογές, το τηλέφωνό σας σας ζητά να επιβεβαιώσετε τις απαιτήσεις πρόσβασης της εφαρμογής.
Συνήθως, οι εφαρμογές πρέπει να έχουν πρόσβαση σε πράγματα όπως τα αρχεία σας (για να αποθηκεύσετε πράγματα), την κάμερα (για να τραβήξετε φωτογραφίες) και ίσως το GPS (για να παρέχουν περιεχόμενο συγκεκριμένης τοποθεσίας). Ορισμένες εφαρμογές ενδέχεται να χρειάζονται πρόσβαση σε ακόμη περισσότερες: τις επαφές σας, τα στοιχεία του προφίλ σας κ.λπ.
Αν και είναι σχεδόν αδύνατο να χρησιμοποιήσετε ένα smartphone χωρίς να δίνετε στις εφαρμογές πρόσβαση σε ορισμένα από αυτά τα πράγματα, δεν θα πρέπει απλώς να συμφωνείτε με τους όρους πρόσβασης κάθε εφαρμογής. Πολλές εφαρμογές βγάζουν χρήματα πουλώντας τις πληροφορίες σας σε διαφημιστές, επομένως δεν αποτελεί έκπληξη που θέλουν περισσότερη πρόσβαση από αυτή που πραγματικά χρειάζονται.