Είναι γνωστό ότι το στρες μπορεί να επιβαρύνει την καθημερινότητά μας. Τώρα, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο JAMA Network Open, τα άτομα με υψηλά επίπεδα στρες μπορεί να βιώνουν επιδείνωση της γνωστικής τους λειτουργία, γεγονός που επηρεάζει τη μνήμη, τη συγκέντρωση και την ικανότητά τους να μαθαίνουν.
Οι συγγραφείς της μελέτης ανέφεραν περαιτέρω ότι «οι συμμετέχοντες με αυξημένα επίπεδα στρες είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν μη ελεγχόμενους παράγοντες κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου και παράγοντες τρόπου ζωής (συμπεριλαμβανομένης της σωματικής αδράνειας, της παχυσαρκίας και του καπνίσματος).
Διαβάστε επίσης: Αναβλητικότητα: Γιατί την «αγαπά» ο εγκέφαλος; Πώς θα την ξεπεράσετε
Η ανάλυσή τους βασίστηκε σε δεδομένα που συλλέχθηκαν από τη μελέτη Reasons for Geographic and Racial Differences in Stroke (REGARDS).
Η μελέτη περιλαμβάνει πάνω από 30.000 Αμερικανούς, ηλικίας 45 ετών και άνω. Οι συμμετέχοντες έλαβαν μέρος στην μελέτη από το 2003 έως και το 2007 και παρακολουθούνταν κάθε χρόνο, μέσω τηλεφώνου, ερωτηματολογίων και τεστ στο σπίτι.
Πώς επηρεάζει το στρες τον εγκέφαλο
Μερικά από τα βασικότερα σημάδια που μας προειδοποιούν ότι το στρες μας κατακλύζει περιλαμβάνουν την ευερεθιστότητα, το γενικευμένο άγχος, την αποφυγή πραγμάτων που φέρνουν είτε χαρά είτε λύπη, αναφέρουν οι ειδικοί.
Μπορεί επίσης να εκδηλωθεί με σωματικούς τρόπους, όπως πόνος στον αυχένα, στομαχικές διαταραχές και πονοκέφαλοι.
Σύμφωνα με τον ψυχολόγο, δρ Αντάμ Γκονζάλεζ όταν βιώνουμε έναν στρεσογόνο παράγοντα είτε είναι κάτι αληθινό στο περιβάλλον μας είτε κάτι που σκεφτόμαστε το μυαλό και το σώμα μας ανταποκρίνονται με αυτό που είναι γνωστό ως «αντίδραση πάλης-φυγής-πάγωμα».
Είναι απάντηση στο οξύ στρες και μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από προβλήματα, όπως η δυσκολία στην σκέψη και την συγκέντρωση, η ανησυχία, ο αρνητικός τρόπος σκέψης, ακόμα και σωματικούς πόνους.
Μπορεί επίσης να δημιουργήσει αρνητικά συναισθήματα, όπως ευερεθιστότητα, άγχος και φόβο, καθώς και προβλήματα συμπεριφοράς όπως η υπερκατανάλωση τροφής, η δυσκολία στον ύπνο.
Όταν μένουμε “κολλημένοι” σε αυτήν την απόκριση, το στρες μπορεί να προκαλέσει “φθορές” τόσο στο σώμα όσο και στον εγκέφαλο, αυξάνοντας το αίσθημα πανικού και τον κίνδυνο μιας σειράς προβλημάτων υγείας, όπως τα αυξημένα επίπεδα φλεγμονών, η μειωμένη ανοσοποιητική λειτουργία, η υπέρταση, η αύξηση βάρους.
Πώς θα του ξεφύγουμε;
Εάν διαπιστώνετε ότι το στρες σας κατακλύζει, τότε ο δρ Γκονζάλεζ προτείνει να επαναφέρετε την προσοχή σας σε ένα συγκεκριμένο εστιακό σημείο.
Αυτό θα μπορούσε να είναι η αναπνοή σας, μια θετική νοητή εικόνα, μια θετική λέξη ή φράση.
Εξίσου αποδοτικές είναι οι ασκήσεις διαλογισμού, η εξάσκηση της βαθιάς διαφραγματικής αναπνοής, η γιόγκα και οποιαδήποτε μορφή σωματικής δραστηριότητας σας ταιριάζει.
Τα παραπάνω όχι μόνο θα σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε άμεσα το στρες αλλά θα σας βοηθήσουν να ενισχύσετε την ανθεκτικότητα σας (σωματικά και εγκεφαλικά) απέναντι στο άγχος.