Η πέμπτη πιο συνηθισμένη παθολογική κατάσταση στον κόσμο είναι ο τραυματισμός στα δόντια, με πρώτη την τερηδόνα. Η συχνότητα του οδοντικού τραύματος κατά τη διάρκεια αθλητικής δραστηριότητας κυμαίνεται από 14-47%, ανάλογα με το άθλημα και τη χώρα.
Τα αθλήματα με τον μεγαλύτερο κίνδυνο είναι οι πολεμικές τέχνες, το ποδόσφαιρο, το ράγκμπι, το μπέιζμπολ, το μπάσκετ, η ποδηλασία, το σκι, το χόκεϋ επί πάγου και η ιππασία.
Οι αθλητές έχουν πιθανότητα 50% να τραυματιστούν στα δόντια στην αθλητική τους καριέρα. Η μέγιστη επίπτωση των τραυματισμών εντοπίζεται στις ηλικίες 8-11 ετών, με τα κορίτσια να είναι διπλάσια από τα αγόρια.
Διαβάστε επίσης: Καρδιαγγειακή υγεία παιδιού: Συνήθειες που την ενισχύουν
Τα στοιχεία αυτά ανακοίνωσε η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας τη Δευτέρα 20 Μαρτίου που για φέτος επικεντρώνει στην αξία και τη σημασία του εξατομικευμένου Αθλητικού Νάρθηκα, ο οποίος «Παίζει Άμυνα για το χαμόγελό σας».
Ο εξατομικευμένος αθλητικός νάρθηκας αποτελεί το πιο αποτελεσματικό μέσο για την πρόληψη των οδοντικών τραυμάτων.
Συνήθειες για καλύτερη στοματική υγεία
Κατά τη φετινή παγκόσμια ημέρα στοματικής υγείας η ΕΟΟ εστιάζει στη σημασία της φροντίδας του στόματός μας σε κάθε ηλικία, με το μήνυμα «Περήφανοι μια ζωή για το στόμα μας», συστήνοντας:
– Την υιοθέτηση της καλής στοματικής υγείας στην καθημερινότητα όλων μας,
– Την τακτική επίσκεψη στον οδοντίατρο,
– Την ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή.
– Τον περιορισμό της κατανάλωσης ζάχαρης,
– Την αποχή από την χρήση καπνού και
– Τον περιορισμό της κατανάλωσης αλκοόλ.
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα δεδομένα, η κακή στοματική υγεία επηρεάζει τις καθημερινές δραστηριότητες περίπου 3,5 δισεκατομμυρίων ανθρώπων σε ολόκληρο τον πλανήτη, τη στιγμή που τα νοσήματα του στόματος μπορούν να προληφθούν.