Η έρευνα διαπιστώνει ότι με την ηλικία οι άνθρωποι μπορεί να μην γνωρίζουν τον σύντροφό τους τόσο καλά όσο νομίζουν. Τα γεγονότα της ζωής και τα μεταβαλλόμενα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας οδηγούν τους συντρόφους να αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου σε μια σχέση.
Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Consumer Psychology διαπίστωσε ότι τα νεαρά ζευγάρια τα πάνε στην πραγματικότητα καλύτερα από τους μακροχρόνιους συντρόφους στο να γνωρίζουν ο ένας τις προτιμήσεις του άλλου.
Στη μελέτη αυτή, στην οποία συμμετείχαν 38 νεαρά ζευγάρια ηλικίας 19 έως 32 ετών και 20 μεγαλύτερα ζευγάρια ηλικίας 62 έως 78 ετών, τα μεγαλύτερα ζευγάρια δυσκολεύτηκαν πολύ περισσότερο να προβλέψουν σωστά τις προτιμήσεις των συντρόφων τους στα τρόφιμα.
Διαβάστε επίσης: Σχέση: Τι είναι τα micro-dates και πώς θα την ανανεώσουν
Σε αυτό το αντιφατικό εύρημα έρχεται να προστεθεί το γεγονός ότι τα μεγαλύτερα σε ηλικία ζευγάρια εξέφρασαν στην πραγματικότητα μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση ότι γνωρίζουν τους συντρόφους τους σε σχέση με τα νεότερα ζευγάρια, παρόλο που στην πραγματικότητα γνώριζαν λιγότερα.
Τα ζευγάρια που ήταν σε σχέση περισσότερο καιρό προέβλεψαν επίσης ότι οι προτιμήσεις του συντρόφου τους θα ήταν παρόμοιες με τις δικές τους… Και έκαναν λάθος και σε αυτό.
Η πραγματικότητα της αλλαγής
Οι συγγραφείς της μελέτης μας προτρέπουν να αναρωτηθούμε: Πώς σταματάμε να «γνωρίζουμε» τους συντρόφους μας; Υπάρχει μια τάση με την πάροδο του χρόνου να δίνουμε λιγότερη προσοχή στους συντρόφους μας; Γιατί τους καταλαβαίνουμε λιγότερο;
Μπορεί να γνωρίζουμε ή να νομίζουμε ότι γνωρίζουμε τον σύντροφό μας. Ως εκ τούτου, μπορεί να θεωρούμε ότι ο σύντροφός μας είναι λιγότερο ανοιχτός σε εμπειρίες από ό,τι εμείς, αλλά ίσως πιο στοργικός.
Ωστόσο, ενώ πολλοί πιστεύουν ότι η προσωπικότητά μας καθορίζεται στην παιδική ηλικία, οι αναδυόμενες έρευνες δείχνουν ότι η προσωπικότητα πολλών ανθρώπων εξελίσσεται καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους.
Η προσωπικότητα φαίνεται μάλιστα να αλλάζει προς το καλύτερο με την ηλικία. Τα ευρήματα δείχνουν ότι η ευσυνειδησία βελτιώνεται με την ηλικία μετά τα 20 και η ευχάριστη συμπεριφορά, ένα χαρακτηριστικό που συνδέεται με το να είναι κανείς ζεστός, γενναιόδωρος και εξυπηρετικός, αυξάνεται μέχρι τα 60.
Προσθέστε σε αυτό την πραγματικότητα ότι η ζωή μας δεν είναι στατική. Οι περισσότεροι από εμάς διαπιστώνουμε ότι οι συμπεριφορές, οι πεποιθήσεις και οι στόχοι μας επιδεινώνονται από τα γεγονότα της ζωής.
Είτε από επιλογή, είτε λόγω ηλικίας, είτε λόγω κρίσης, οι άνθρωποι αλλάζουν. Όπως και η σχέση.
Οι προκλήσεις του να μάθεις έναν άνθρωπο
Ενώ οι περισσότεροι σύντροφοι χαίρονται με τις προσπάθειες του άλλου να θυμάται τα συστατικά του καφέ τους ή την αγαπημένη τους δραστηριότητα, όταν απλά υποθέτετε ότι γνωρίζετε το σύντροφό σας, αυτό μπορεί να εμποδίσει τη διαδικασία.
Σε πολλές περιπτώσεις αποκλείει τη δυνατότητα ανάπτυξης. Για παράδειγμα, ένα φιλικό σας ζευγάρι σας προτείνει να πάτε για πεζοπορία αλλά εσείς αρνείστε την πρόταση χωρίς να ρωτήσετε το σύντροφό σας, επειδή νομίζετε ότι δεν του αρέσει το περπάτημα.
Οι περισσότεροι σύντροφοι δεν θέλουν ο άλλος να αμφισβητήσει μια αλλαγή τους, όπως για παράδειγμα «από πότε παραγγέλνεις ψάρι;». Ένα από τα πιο οδυνηρά πράγματα για τους ανθρώπους είναι η αποτυχία να αναγνωριστούν από τον σύντροφό τους οι αλλαγές που έχουν ήδη κάνει.
Αναρωτιέται κανείς μήπως η αποτυχία να γνωρίσει κανείς έναν σύντροφο με έναν νέο τρόπο αντανακλά το άγχος που συνδέεται με τυχόν αλλαγές (καλές ή κακές) στο πρόσωπο που κάποτε γνώριζε.
Αυτά που γνωρίζετε για τον σύντροφό σας θα πρέπει να ξεδιπλώνονται με τρόπο που να είναι φυσικός και να λειτουργεί και για τους δύο. Αξίζει να αναγνωρίσετε και να αντιμετωπίσετε το γεγονός ότι ο ένας σύντροφος μπορεί να έχει μεγαλύτερη ανάγκη να γνωρίζει ή να γνωρίζεται από τον άλλον.
Ενώ είστε ελεύθεροι να αποκαλύψετε ό,τι θέλετε, σκεφτείτε διπλά το να το απαιτήσετε από τον σύντροφό σας. Μπορεί να αισθάνεται περισσότερο σαν να τον παρακολουθείτε παρά σαν να ενδιαφέρεστε να τον μάθετε καλύτερα.
Σκεφτήκατε το ενδεχόμενο ότι κάποιος δεν είναι πλέον ανοιχτός στη διαδικασία;
Ένα από τα σημάδια που δείχνουν ότι μια σχέση κλονίζεται είναι η επιθυμία του συντρόφου να μην τον γνωρίζετε πλέον.
Κάποια πράγματα που μπορεί να το αντανακλούν αυτό περιλαβάνουν:
- Η σχέση έχει πάψει να αισθάνεται ασφαλής.
- Έχει χαθεί η αίσθηση της ιδιωτικότητας και η ξεχωριστή αίσθηση του εαυτού.
- Υπάρχει μια προδοσία ή ένα μυστικό που αποκρύπτεται και που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη σχέση.
Το δώρο του να γνωρίζεστε
Όταν δεν υπάρχει επιθυμία να γνωρίσει κανείς τον σύντροφό του, η σπίθα, η χαρά και οι δυνατότητες μιας πραγματικά στενής σχέσης εξαφανίζονται. Οι σύντροφοι παύουν να είναι έμπιστοι ο ένας για τον άλλον, όταν γίνονται αδιάφοροι ή απλώς δεν έχουν ανάγκη να γνωρίζουν για τον άλλον.
Για να λειτουργήσει μια σχέση, απλώς δεν αρκεί να γνωρίζει κανείς κάποτε ή να υποθέτει ότι γνωρίζει. Μέρος της ζωντάνιας μιας σχέσης είναι να αγαπάμε αυτό που γνωρίζουμε και αυτό που μπορεί να γνωρίσουμε.