Σας έχει τύχει ποτέ να έχετε δημιουργήσει το πλάνο σας, να έχετε οργανώσει τον χρόνο σας για να προλάβετε όλα όσα θέλετε να κάνετε δίχως πίεση και πάλι όμως να περιμένετε μέχρι την… τελευταία στιγμή για να ξεκινήσετε; Εάν αυτό το σενάριο σας ακούγεται γνωστό, τότε έχετε διαπιστώσει τι είναι η αναβλητικότητα.
Γιατί όμως, ενώ έχει συνδεθεί με δεκάδες αρνητικές συνέπειες παραμένουμε αναβλητικοί; Νέα επιστημονική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Nature Communications υποδηλώνει ότι η ρίζα της αναβλητικότητας μπορεί να βρίσκεται σε μια γνωστική προκατάληψη, στο γεγονός δηλαδή ότι πιστεύουμε ότι η εκτέλεση κάποιων εργασιών θα είναι κατά κάποιο τρόπο ευκολότερη στο μέλλον.
Διαβάστε επίσης: Οι συνήθειες που μας κάνουν δυστυχισμένους
«Γνωρίζετε ήδη ότι πιθανότατα θα είναι τόσο δύσκολο ή βαρετό μελλοντικά όσο και τώρα, απλά φαίνεται σαν να μην μπορείτε να κάνετε διαφορετικά» αναφέρει ο δρ Samuel McClure, καθηγητής ψυχολογίας και γνωστικός νευροεπιστήμονας στο State University της Αριζόνα.
Γιατί ο εγκέφαλος «αγαπά» την αναβλητικότητα;
«Πρόκειται για ένα συναρπαστικό φαινόμενο. Δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από την αναβλητικότητα, ακόμα και αν γνωρίζουμε ότι στην πραγματικότητα ο χρόνος δεν θα κάνει τα πράγματα πιο εύκολα» σχολιάζει.
Διαφέρει από άτομο σε άτομο, αλλά «η αναβλητικότητα είναι μια τάση που όλοι συναντάμε στη ζωή μας σε διαφορετικούς τομείς ή σε διαφορετικές χρονικές στιγμές της ζωής μας», δήλωσε ο δρ Raphaël Le Bouc, νευρολόγος στο Ινστιτούτο Εγκεφάλου του Παρισιού και συγγραφέας της μελέτης.
Οι ερευνητές ζήτησαν από 43 ενήλικες να βαθμολογήσουν τις προτιμήσεις τους αναφορικά με την λήψη μικρότερων ανταμοιβών πιο γρήγορα ή μεγαλύτερων αργότερα, καθώς και αναφορικά με την εκτέλεση ευκολότερων εργασιών νωρίτερα ή πιο επίπονων εργασιών αργότερα.
Για τις ανταμοιβές, παλαιότερη έρευνα είχε δείξει ότι οι άνθρωποι τείνουν να είναι πιο παρορμητικοί και προτιμούν μια μικρότερη ανταμοιβή νωρίτερα από μια μεγαλύτερη ανταμοιβή αργότερα, ένα εύρημα που επαναλήφθηκε στη μελέτη του δρ Raphaël Le Bouc.
Η μελέτη του δείχνει επίσης ότι οι άνθρωποι σκέφτονται με τον ίδιο τρόπο αναφορικά και με τις μελλοντικές ενέργειες, προτιμώντας μια ευκολότερη εργασία τώρα έναντι μιας πιο δύσκολης στο μέλλον.
Πώς θα την αντιμετωπίσετε
Τα ευρήματα της μελέτης υποδηλώνουν ότι υπάρχουν δύο τρόποι αντιμετώπισης της αναβλητικότητας, αν και χρειάζεται περισσότερη έρευνα.
Θυμηθείτε αυτό που πρέπει να κάνετε
Επειδή η αναβλητικότητα είναι μια επαναλαμβανόμενη απόφαση, πρέπει να υπενθυμίζετε στον εαυτό σας ότι έχετε κάτι που πρέπει να κάνετε. «Αν ξεχάσετε ότι κάποια στιγμή πρέπει να πάρετε αυτή την απόφαση, τότε προφανώς δεν θα εκτελέσετε ποτέ το καθήκον», ανέφερε χαρακτηριστικά ο δρ Raphaël Le Bouc.
Το να ορίσετε υπενθυμίσεις και να έρχεστε αντιμέτωποι με την απόφαση να ολοκληρώσετε την εργασία αυτή μπορεί να μειώσει την πιθανότητα αναβολής.
Οραματιστείτε τον μελλοντικό σας εαυτό
Θα μπορούσατε επίσης να δοκιμάσετε να αντιμετωπίσετε τη γνωστική προκατάληψη, να αποδομήσετε δηλαδή την εντύπωση ότι αυτό που έχετε να κάνετε θα γίνει ευκολότερο μελλοντικά.
Το να οραματιστείτε τον μελλοντικό σας εαυτό –αυτόν που θα πρέπει να αγχωθεί και να πιεστεί για να ολοκληρώσει τα πάντα εντός προθεσμίας – θα μπορούσε να σας υπενθυμίσει ότι η αναβολή δεν κάνει το έργο πιο εύκολο.