Η περίοδος της γρίπης βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και πολλοί άνθρωποι αισθάνονται τις επιπτώσεις του ιού. Ακόμα και αν λάβετε τις απαραίτητες προφυλάξεις, όπως να εμβολιαστείτε, να φοράτε μάσκα, να πλένετε συχνά τα χέρια σας και να κάνετε ό,τι καλύτερο μπορείτε για να αποφύγετε ανθρώπους που είναι άρρωστοι, μπορεί τελικά να κολλήσετε γρίπη. Εάν τελικά αρρωστήσετε, είναι σημαντικό να λάβετε γρήγορα δράση, σύμφωνα με τον δρ Thomas Russo, καθηγητή μολυσματικών ασθενειών στο Jacobs School Of Medicine And Biomedical Sciences.
Μήπως η γρίπη χειροτερεύει αντί να περνάει;
«Ακόμα και αν έχετε ασήμαντα συμπτώματα που μοιάζουν με κρυολόγημα –όπως καταρροή, πονόλαιμος, πονοκέφαλος ή χαμηλό πυρετό– η εξέταση ακόμη και σε αυτό το στάδιο, είναι «κρίσιμης σημασίας» προκειμένου να λάβετε τη σωστή θεραπεία για οτιδήποτε σας ταλαιπωρεί», αναφέρει ο δρ Thomas Russo. Ενώ η γρίπη μπορεί να είναι πιο επικίνδυνη για τα μικρά παιδιά και τους ηλικιωμένους, οι υγιείς ενήλικες δεν σημαίνει ότι έχουν ανοσία στην σοβαρή νόσηση.
Η γρίπη μπορεί να προκαλέσει μέτριες επιπλοκές όπως λοίμωξη στην περιοχή του λαιμού ή των αυτιών (αν και αυτές είναι συχνά επώδυνες). Από την άλλη πλευρά, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή αφυδάτωση, βρογχίτιδα, ακόμα και πνευμονία. Η αντιική θεραπεία της γρίπης μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των πιο σημαντικών επιπτώσεων του ιού, ιδιαίτερα εάν αντιμετωπίζετε ήδη υψηλότερο κίνδυνο για σοβαρή νόσηση, λέει ο δρ Thomas Russo.
Εάν αναβάλλετε να επισκεφτείτε έναν γιατρό όταν τα συμπτώματά σας είναι πιο «ήπια», υπάρχουν δυνητικά ανησυχητικά συμπτώματα που θα σας προειδοποιήσουν ότι έχει έρθει η στιγμή να κλείσετε το ραντεβού σας. Αυτά περιλαμβάνουν:
Πυρετός ή/και βήχας επανέρχονται
Μία από τις πιο σοβαρές επιπλοκές της γρίπης είναι η πνευμονία, λέει ο Δρ Russo. Είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη γιατί, πολλές φορές, οι άνθρωποι αρχίζουν να αισθάνονται καλύτερα και νομίζουν ότι είναι σε κατάσταση αποκατάστασης και μετά ο βήχας και ο πυρετός επιστρέφουν πιο έντονα.
Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι αναπτύξατε μια δευτερογενή λοίμωξη από βακτηριακή πνευμονία, επομένως η επανεμφάνιση τυχόν συμπτωμάτων που μοιάζουν με γρίπη —ειδικά ο βήχας και/ή ο πυρετός—θα πρέπει να σας ειδοποιήσουν ότι πρέπει να απευθυνθείτε αμέσως στον γιατρό.
Δύσπνοια
Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ότι το σώμα σας δεν λαμβάνει αρκετό οξυγόνο, σημειώνει το αμερικανικό CDC. Η δύσπνοια μπορεί επίσης να είναι σημάδι βρογχίτιδας ή πνευμονίας. Τα άτομα που έχουν δύσπνοια δεν μπορούν να αναπνεύσουν κανονικά.
Μπορεί να εμφανίσουν συριγμό, αίσθημα δύσπνοιας ή ότι δεν υπάρχει αρκετός αέρας για να ανασάνουν κανονικά, σφίξιμο στο στήθος ή να αισθάνονται σαν να ασφυκτιούν, σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Πνευμόνων.
Πόνος στο στήθος
Αυτό, επίσης, μπορεί να προκληθεί από έλλειψη οξυγόνου. Μπορεί να αισθανθείτε οτιδήποτε από ένα θαμπό πόνο έως και έναν απότομο και οξύ, σύμφωνα με τους ειδικούς στο Mayo Clinic.
Σύγχυση, ζάλη, αδυναμία ή ζαλάδα
Εάν διαπιστώσετε ότι δεν μπορείτε να σκεφτείτε καθαρά ή ότι δεν μπορείτε να σταθείτε όρθιοι ή να κάθεστε χωρίς να ζαλίζεστε, είναι επίσης σημάδια που μπορεί να σας προειδοποιούν ότι το οξυγόνο σας είναι χαμηλό.
Έντονος μυϊκός πόνος
Το αίσθημα πόνου μπορεί να είναι σημάδι ότι το σώμα σας παλεύει με την ασθένεια, σύμφωνα με ειδικούς στο UCLA Health. Αυτό συμβαίνει επειδή οι πόνοι στο σώμα μπορούν να προκληθούν όταν το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά στη μόλυνση, προκαλώντας φλεγμονή (και, επομένως, πόνο).
Επισκεφθείτε έναν γιατρό εάν αισθανθείτε έντονους πόνους που σας κρατούν στο κρεβάτι ή πόνο που διαρκεί πάνω από πέντε ημέρες.