Τα κολοκυθάκια ήρθαν στην Ευρώπη από την Αμερική, όπου Ιθαγενείς Ινδιάνοι τα κατανάλωναν συχνά μαζί με το καλαμπόκι και τα φασόλια. Οι Ευρωπαίοι στην αρχή τα καλλιεργούσαν σαν καλωπιστικό φυτό στους κήπους και αργότερα άρχισαν να εκτιμούν την αξία τους και ως λαχανικού. Κι έτσι τα κολοκυθάκια βρήκαν τον τόπο που τους ταίριαζε στη λεκάνη της Μεσογείου, επειδή αγαπάει τα ζεστά κλίματα. Εμείς σας προτείνουμε ένα υγιεινό και νόστιμο πιάτο που μπορείτε να φτιάξετε εύκολα και σχετικά γρήγορα.
Τα υλικά που θα χρειαστείτε
20 κολοκύθια μέτριου μεγέθους,
1 φλιτζάνι ρύζι
3 μεγάλα κρεμμύδια(ξερά, ψιλοκομμένα)
1 κουταλιά μάραθο (ψιλοκομμένο)
1 κουταλιά μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
1 κουταλιά δυόσμο (ψιλοκομμένο)
1 φλιτζάνι λάδι
1 ντομάτα (τριμμένη)
2 πατάτες (κομμένες σε φέτες)
Αλάτι, πιπέρι
Ο τρόπος που θα τα φτιάξετε
Σε κατσαρόλα, βάζουμε το μισό λάδι και μαραίνουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι.
Στη συνέχεια, προσθέτουμε το αλάτι και το πιπέρι, το ρύζι, την ντομάτα, το μαϊντανό, το μάραθο, το δυόσμο και ένα φλιτζάνι νερό και αφήνουμε το μείγμα να βράσει μέχρι να μαλακώσει το ρύζι.
Στον πάτο του ταψιού, όπου θα τοποθετήσουμε τα γεμιστά μας, στρώνουμε τις πατάτες κομμένες σε φέτες.
Καθαρίζουμε, αδειάζουμε και αλατοπιπερώνουμε τα κολοκύθια. Τα γεμίζουμε με τη γέμιση (όχι μέχρι πάνω, γιατί το ρύζι θα φουσκώσει κι άλλο).
Τα περιχύνουμε με το υπόλοιπο λάδι και ένα φλιτζάνι νερό και τα ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για μιάμιση ώρα.