Τα τελευταία 30 χρόνια, ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Friends of Trees φύτευε δέντρα κατά μήκος των δρόμων του Πόρτλαντ του Όρεγκον. Τώρα, νέα έρευνα δείχνει ότι κάθε δέντρο που φυτεύτηκε συσχετίστηκε με σημαντικές μειώσεις στη μη τυχαία και καρδιαγγειακή θνησιμότητα (20% και 6%, αντίστοιχα, για δέντρα που φυτεύτηκαν τα προηγούμενα 15-30 χρόνια). Η μελέτη, με επικεφαλής το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελώνης (ISGlobal), δημοσιεύτηκε στο Environment International.
Τα ευρήματα δείχνουν ότι σε γειτονιές στις οποίες είχαν φυτευτεί περισσότερα, τα ποσοστά θνησιμότητας (θάνατοι ανά 100.000 άτομα) ήταν χαμηλότερα. Αυτή η συσχέτιση ήταν σημαντική για τη θνησιμότητα από καρδιαγγειακά και μη ατυχήματα (δηλαδή, όλες τις αιτίες εξαιρουμένων των ατυχημάτων), ιδιαίτερα για άνδρες και άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών.
Τα μεγάλα δέντρα ευνοούν περισσότερο την υγεία
Επιπλέον, ο συσχετισμός έγινε ισχυρότερος καθώς τα δέντρα γερνούσαν και μεγάλωναν: η μείωση του ποσοστού θνησιμότητας που σχετίζεται με δέντρα που φυτεύτηκαν 11-15 χρόνια πριν (30%) ήταν διπλάσια από αυτή που παρατηρήθηκε με δέντρα που φυτεύτηκαν τα προηγούμενα 1-5 χρόνια (15%).
Αυτό σημαίνει ότι τα μεγαλύτερα δέντρα συνδέονται με μεγαλύτερες μειώσεις στη θνησιμότητα και ότι η διατήρηση των υπαρχόντων ώριμων δέντρων μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη δημόσια υγεία.
Αυτή η μελέτη δεν παρέχει μια άμεση εικόνα για το πώς τα δέντρα βελτιώνουν την υγεία.
Ωστόσο, η διαπίστωση ότι τα μεγαλύτερα έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στην υγεία από τα μικρότερα είναι ενδεικτική, επειδή τα μεγαλύτερα δέντρα απορροφούν καλύτερα την ατμοσφαιρική ρύπανση, μετριάζουν τις θερμοκρασίες και μειώνουν το θόρυβο (τρεις παράγοντες που συνδέονται με αυξημένη θνησιμότητα).
Οφέλη και για τις λιγότερο πράσινες περιοχές
«Παρατηρήσαμε το φαινόμενο τόσο σε πράσινες όσο και σε λιγότερο πράσινες γειτονιές, κάτι που υποδηλώνει ότι η φύτευση δέντρων στο δρόμο ωφελεί και τα δύο», λέει ο Geoffrey H. Donovan, από τη δασική υπηρεσία USDA και πρώτος συγγραφέας της μελέτης.
Βλέπουμε ολοένα και περισσότερα στοιχεία που υποδηλώνουν συσχέτιση μεταξύ της έκθεσης στη φύση και της χαμηλότερης θνησιμότητας. «Ωστόσο, οι περισσότερες μελέτες χρησιμοποιούν δορυφορική απεικόνιση για να εκτιμήσουν τον δείκτη βλάστησης, ο οποίος δεν διακρίνει διαφορετικούς τύπους βλάστησης και δεν μπορεί να μεταφραστεί άμεσα σε απτές παρεμβάσεις» λέει ο Payam Dadvand, ερευνητής του ISGlobal και ανώτερος συγγραφέας της μελέτης.
Έτσι, οι συγγραφείς εκμεταλλεύτηκαν ένα φυσικό πείραμα που έλαβε χώρα στην πόλη του Πόρτλαντ: μεταξύ 1990 και 2019, το Friends of Trees φύτεψε 49.246 δέντρα στους δρόμους (και κράτησε αρχεία για το πού φυτεύτηκαν τα δέντρα και πότε).
Η ερευνητική ομάδα εξέτασε τον αριθμό των δέντρων που φυτεύτηκαν σε μια δεδομένη περιοχή (συγκεκριμένα, μια απογραφή, όπου ζουν περίπου 4.000 άνθρωποι) τα προηγούμενα 5, 10 ή 15 χρόνια. Συνέδεσαν αυτές τις πληροφορίες με τη θνησιμότητα που οφείλεται σε καρδιαγγειακά, αναπνευστικά ή μη τυχαία αίτια στην ίδια περιοχή, χρησιμοποιώντας δεδομένα από την Αρχή Υγείας του Όρεγκον.