Ο στόχος της ψυχοθεραπείας είναι να σας δώσει τα πολύτιμα εργαλεία και τις κατάλληλες στρατηγικές για να πλοηγηθείτε σε οτιδήποτε συμβαίνει στη ζωή σας, από το άγχος ή τα προβλήματα που μπορεί να προκύπτουν στις σχέσεις μέχρι τη διαχείριση μιας διάγνωσης ψυχικής υγείας. Αλλά ένας θεραπευτής δεν μπορεί απλώς να σας δώσει κάποιες συμβουλές που θα βελτιώσουν μαγικά την ψυχική σας υγεία ή θα λύσουν κάθε σας πρόβλημα.
«Το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς συμβαίνει έξω από το θεραπευτήριο» αναφέρει χαρακτηριστικά η κλινική ψυχολόγος Alicia H. Clark. «Η καλύτερη πρόοδος συμβαίνει όταν εφαρμόζετε όσα έχετε μάθει έξω από αυτό το περιβάλλον, στην πραγματική ζωή».
Τα καλά νέα; Αυτό σημαίνει ότι έχετε τη δύναμη να επιφέρετε πραγματική αλλαγή στον τρόπο που σκέφτεστε, συμπεριφέρεστε και αντιμετωπίζετε τις καταστάσεις γύρω σας καθημερινά. Αλλά θα πρέπει να δουλέψετε. Επειδή όμως, η θεραπεία δεν είναι πάντα προσβάσιμη σε όλους και χωρίς τα πρακτικά αυτά tips να υποκαθιστούν την φροντίδα των ειδικών, υπάρχουν μερικές απλές συμβουλές που μπορείτε να δοκιμάσετε για να βελτιώσετε την ψυχική σας υγεία.
Γράψτε όντως τις σκέψεις
Υπάρχει λόγος που αισθάνεστε καλύτερα όταν μιλάτε στους αγαπημένους για ένα πρόβλημα σας, εκφράζοντας τα συναισθήματά σας. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους μπορεί να είναι χρήσιμο να κρατάτε ένα ημερολόγιο ψυχικής υγείας. Δεν χρειάζεται να γράφετε μακροσκελή κείμενα.
Αφιερώστε περίπου πέντε λεπτά την ημέρα για να γράψετε τις σκέψεις, τα συναισθήματα ή τις ιδέες σας. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο εάν θέλετε να παρακολουθείτε τις αλλαγές στη διάθεση ή τη συμπεριφορά σας με την πάροδο του χρόνου.
Αλλά μπορεί επίσης να είναι απλώς ένα μέρος για να δουλέψετε κάτι σε έναν ιδιωτικό και ασφαλή «χώρο» χωρίς κριτική.
Μην αναβάλλετε άλλο το περπάτημα
Μερικές φορές χρειάζεται απλώς να απομακρυνθείτε από αυτό που κάνετε ή ασχολείστε και να πάρετε λίγο αέρα. Σίγουρα, η τακτική άσκηση είναι σημαντική για την ψυχική υγεία, αλλά ακόμα και οι τακτικοί, χαλαρωτικοί περίπατοι μπορεί να είναι καταπραϋντικοί για το μυαλό σας. Επιπλέον, μπορεί κυριολεκτικά να αναγκαστείτε να πάρετε μερικές έξτρα ανάσες όταν τις χρειάζεστε.
Η σύνδεση με το περιβάλλον όπως και η ρυθμική φύση του περπατήματος είναι θεραπευτικά. Δοκιμάστε να κάνετε μια βόλτα όταν σηκωθείτε το πρωί ή μετά το μεσημεριανό σας.
Όταν κολλάτε σε αρνητικές σκέψεις, γράψτε δύο καλά πράγματα
Είναι δύσκολο να σκεφτείτε οτιδήποτε άλλο όταν είστε αναστατωμένοι ή απογοητευμένοι, επομένως αυτή η άσκηση έχει ως επί το πλείστον στόχο να σταματήσετε και να διευρύνετε την εστίασή σας. Απλώς σκεφτείτε δύο ή τρία θετικά πράγματα στη ζωή σας αυτή τη στιγμή, κάτι που σας φέρνει χαρά, κάτι για το οποίο είστε περήφανοι, κάποιον που σας αγαπά.
Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να απαλύνετε τα συναισθήματα άγχους και απογοήτευσης. Η ευγνωμοσύνη για τα καλά πράγματα στην ζωή, μπορεί να μας βοηθήσει σε δύσκολες περιόδους της ζωής μας.
Αντιμιλήστε στον εσωτερικό σας κριτή
Ο καθένας έχει μια εσωτερική φωνή, δηλαδή τον τρόπο που μιλάτε στον εαυτό σας. Αλλά μερικές φορές αυτή η φωνή μπορεί να είναι σκληρή, ακόμα και αν είστε εσείς που μιλάτε στον ή για τον εαυτό σας. Μπορεί να σας πει ότι είστε αποτυχημένος ή να σας πείσει να αγχωθείτε για κάτι που δεν έχετε κανέναν απολύτως έλεγχο. Αυτός είναι ο εσωτερικός σας κριτής.
Το να μάθετε να έχετε μια καθησυχαστική και καταπραϋντική εσωτερική φωνή μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά στη βελτίωση της ψυχικής σας υγείας. Όταν η εσωτερική σας φωνή ξεκινά να σας ασκεί σκληρή και άδικη κριτική, σταματήστε και σκεφτείτε πώς θα μιλούσατε στον καλύτερο φίλο σας εάν βρισκόταν στην ίδια κατάσταση.
Στη συνέχεια, προσπαθήστε να προσαρμόσετε την εσωτερική σας φωνή για να μιλάτε έτσι και στον εαυτό σας.