Οι περισσότεροι θεραπευτές ζευγαριών έχουν παρατηρήσει ότι ακόμα και αν είμαστε ιδιαίτερα συνδεδεμένοι με τον σύντροφό μας, σε περιόδους υψηλής έντασης ή στρες, τείνουμε να πέφτουμε στην παγίδα να τους μιλάμε σκληρά, απότομα ή ακόμα και υποτιμητικά. Αυτό μειώνει την σύνδεσή μας, βάζοντας εμπόδια στην επικοινωνία ενώ μπορεί να αποβεί και μοιραίο για την σχέση αυτή καθ’αυτή.
3 πράγματα που θέλετε να αποφύγετε να πείτε στον σύντροφό σας
Για να μπορέσουμε να επανασυνδεθούμε, σε περίπτωση που έχουμε υποπέσει σε τέτοια σφάλματα ή και για να τα αποφύγουμε εντελώς, οι ειδικοί μοιράζονται τρία πράγματα που δεν πρέπει να πείτε ποτέ στον σύντροφό σας.
1. «Ηρέμησε»
Εάν σας έχουν πει να ηρεμήσετε, τότε είναι πολύ πιθανό να γνωρίζετε πόσο εκνευριστικό ή απογοητευτικό μπορεί να είναι, ειδικά τις στιγμές που δεν είστε ψύχραιμοι. Μπορεί να είναι μια αυτόματη απάντηση σε κάποιον που δεν ξέρει πώς να χειριστεί τα συναισθήματα του συντρόφου του ή πώς να παρέχει την υποστήριξη που χρειάζεται εκείνη τη στιγμή.
Όταν λέτε στον σύντροφό σας να ηρεμήσει, δεν του επιτρέπετε να επεκταθεί στο τι δεν πάει καλά ή να εξηγήσει γιατί η κατάσταση που επικρατεί τον αναστατώνει τόσο πολύ.
Αλλά ανεξάρτητα από το πόσο καλή μπορεί να είναι η πρόθεσή σας, μπορεί να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα, καθώς μπορεί να αισθανθεί ότι τον απορρίπτετε.
Τι να πείτε εναλλακτικά: Οι ειδικοί προτείνουν να κάνετε ερωτήσεις, ειδικά όταν δεν γνωρίζετε ή δεν έχετε καταλάβει τι συμβαίνει. Με αυτόν τον τρόπο, δημιουργείτε χώρο για να εκφράσει γιατί δεν είναι τόσο ήρεμος και ταυτόχρονα επικυρώνετε τα συναισθήματά τους.
Στην περίπτωση που γνωρίζετε τι συμβαίνει, αρκεί να βρίσκεστε κοντά του, να νιώθει την υποστηρικτική σας παρουσία, ακόμα και αν δεν λέτε κάτι. Πιθανότατα, θα νιώσει καλύτερα απλώς επειδή τον ακούσατε.
2. «Συμπεριφέρεσαι σαν τη μαμά/τον μπαμπά σου»
Η σύγκριση ενός συντρόφου με έναν από τους γονείς του κάνει σχεδόν πάντα περισσότερο κακό παρά καλό, κυρίως επειδή αυτές οι δηλώσεις τείνουν να έρχονται με μια αρνητική χροιά πάνω στην ένταση ενός τσακωμού. Οι άνθρωποι δεν λένε συνήθως, «Φέρεσαι όπως η μαμά σου» ή «ακριβώς όπως ο μπαμπάς σου» ως κομπλιμέντο.
Είναι σχεδόν πάντα μια έμμεση προσβολή, που ξέρουν, βαθιά μέσα τους, ότι θα βλάψει το άλλο άτομο. Αυτό συμβαίνει επειδή οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν κληρονομήσει τουλάχιστον μερικές ιδιότητες από τον έναν ή και τους δύο γονείς για τις οποίες μπορεί να μην είναι και τόσο υπερήφανοι, όπως η οξυθυμία και πρόκειται συνήθως για πράγματα που είναι δύσκολο να αλλάξουν.
Τι να πείτε εναλλακτικά: Διακόψτε τη συζήτηση και χαλαρώστε λίγο. Μόλις το κάνετε, επιστρέψτε στη συζήτηση με μια λύση εάν έχετε ένα πρόβλημα ή μια διαφορετική πρόταση αν έχετε κάποια διαφωνία.
3. Οτιδήποτε υποτιμητικό
Κάθε φορά που χρησιμοποιείτε φράσεις ή λέξεις που δείχνουν ανοιχτά ασέβεια προς τον σύντροφό σας ή ακόμα και μικρά σχόλια που τον υποτιμούν (όπως το να επισημαίνετε διαρκώς ότι δουλεύετε πολύ περισσότερο ή ότι είστε περισσότερο αξιόλογοι από εκείνους), βρίσκεστε στην επικίνδυνη ζώνη της περιφρόνησης.
Και η περιφρόνηση ή η υποτίμηση δεν έχει θέση σε μια σχέση. Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, η περιφρόνηση συνήθως υπερβαίνει απλώς το να υψώνετε τη φωνή σας. Σημαίνει ότι αφήνετε να εννοηθεί ότι το άλλο άτομο είναι κατώτερο από εσάς και εσείς ανώτερος σε κάτι ή ότι πρέπει απλώς να αισθάνεται πάρα πολύ τυχερός που σας έχει.
Τι να πείτε εναλλακτικά: Αντίθετα, εάν αισθάνεστε ότι βρίσκεστε στα πρόθυρα της περιφρόνησης, δοκιμάστε να πάρετε μια ανάσα, να διακόψετε την συνομιλία και να επιστρέψετε μόνο αφού ηρεμήσετε πλήρως. Για να διασφαλίσετε ότι δεν θα φτάσετε καν σε αυτό το σημείο σε μελλοντικές διαφωνίες, προσπαθήστε συνειδητά να καλλιεργήσετε μια κουλτούρα εκτίμησης για την σχέση και τον σύντροφό σας.
Σκεφτείτε πώς μπορείτε να δείχνετε περισσότερη ευγνωμοσύνη για τον σύντροφό σας σε καθημερινή βάση και κάντε το ή εκφράστε το.